Stranačka saopštenja, 22. februar: DPS, Demokrate-Demos-Mir je naša nacija, Demokrate, SD, Prava CG, URA, SNP

Nišić: SD pruža podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine

Direktorica SD-a Irma Nišić istakla je da Socijaldemokrate pružaju bezuslovnu i otvorenu podršku nezavisnosti i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

“Priznavanjem oblasti Donjecka i Luganjska se nedvosmisleno krši međunarodno pravo. Rješenje se mora naći za pregovaračkim stolom, uz punu podršku međunarodne zajednice”, navela je Nišić.

Ona je dodala da je Crna Gora, kao pouzdana članica NATO-a, dužna da pokaže u ovom, ali i svakom sličnom primjeru odgovornost, te da svojom jasno definisanom vanjskom politikom doprinosi očuvanju suvereniteta svake države.

***

Demokrate: Poslednja je šansa da odbranimo ono sto smo postigli 30. avgusta

DPS, GP URA i SNP danas su na kolegijumu predsjednika Skupštine Crne Gore neposredno i posredno vršili neprimjeren pritisak na predsjedavajućeg da sazove sjednicu Skupštine Crne Gore u martu mjesecu, na kojoj bi se birao novi predsjednik Skupštine kao i 43. izdajničlka Vlada Crne Gore.

Vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Crne Gore saglasno Poslovniku Skupštine i Ustavu Crne Gore, u toku redovnog zasijedanja, saziva sjednice isključivo kada on to procijeni i kada se za to steknu politički uslovi, uz, kako je to i bila praksa, saglasnost predstavnika pobjedničke parlamentarne većine od 30. avgusta.

Kako takva saglasnost ne postoji, već je jasno da DPS političkom korupcijom, zajedno sa UROM i SNP-om, pokušava da pravnim nasiljem preuzme vlast, upozoravamo DPS, GP URA i SNP da se ne igraju pravnog i političkog nasilja i uzurpacije Poslovnika i Ustava Crne Gore, jer je DPS, kako su i više puta priznali, izgubio na poslednjim parlamentarnim izborima.

A onaj ko izgubi na izborima je u opoziciji i treba u opozicionim klupama da čeka sledeće izbore, a ne da se bavi igricama, prekrajanjima, korupcijom i izdajom. Mi nudimo izbore odmah, da narod olovkom riješi ovu krizu, da narod odluči koga želi u Vladi i parlamentarnoj većini, da narod opet kaže da neće kriminalce i njihove sluge na vlast.

Međutim, politički kukavičluk je jasno manifestovan od strane opozicije glasanjem protiv odluke skraćenju mandata Skupštini Crne Gore. Jasno je zbog čega bježe od glasa naroda, a tek će, jer će ih narod sve više kažnjavati. 

Upozoravamo sve političke subjekte da odustanu od namjere prodaje izborne volje opoziciji i pokušaju vraćanja DPS-a na pozicije odlučivanja, kako u izvršnoj, tako i u zakonodavnoj vlasti.

Pozivamo narod Crne Gore da masovnim izlaskom na ulice, u srijedu u 18 časova, na bulevaru preko puta Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, izraze svoje nezadvoljstvo i spriječe namjeru URE I SNP-a, kao djelova pobjedničkih koalicija sa prethodnih parlamentarnih izbora, da bez izbora, suprotno volji naroda, predaju vlast u ruke DPS-a.

Poslednja je šansa da odbranimo ono sto smo postigli 30. avgusta 2020. godine i zato nemamo pravo da ostanemo kućama.

***

SNP: Držali smo riječ, kao što ćemo to činiti i ubuduće

“Povodom današnjeg glasanja u Skupštini Crne Gore o održavanju lokalnih izbora u jednom danu podsjećamo da je Socijalistička narodna partija samo potvrdila svoj principijelan stav.

Istine radi, i kad se glasalo o održavanju izbora u Mojkovcu, Petnjici i Cetunju i tada su naši poslanici, skupa sa DF i Demokratama podržali takvu odluku.

Dakle, i tada i danas imali smo isti, principijelan i nepromijenjen stav. Držali smo riječ, kao što ćemo to činiti i ubuduće, ne trgujući u političkom i svakom drugom smislu”, kaže se u saopštenju Medijskog centra SNP-a.

***

Šehović: Uvjeren sam da Bulajić neće vršiti nikakve opstrukcije

“Uvjeren sam da kolega Strahinja Bulajić neće vršiti nikakve opstrukcije prilikom zakazivanja sjednice na kojoj će se izabrati novi predsjednik Skupštine.

Siguran sam da je kao odgovoran čovjek svjestan važnosti osjetljivog političkog trenutka i sopstvene uloge u njemu.

Od svih političkih subjekata očekujem da pokažu zrelost i daju doprinos izlasku iz političke krize u kojoj se nalazimo.

To je jedino moguće izborom predsjednika Skupštine, ali i nove Vlade u najkraćem roku, koja mora imati jasno evropsko, građansko i sekularno opredjeljenje”, navodi se u saopštenju predsjednika SDCG Damira Šehovića.

***

URA: Spriječiti potpunu devastaciju Stare Varoši, neophodna hitna reakcija i poništenje štetnog plana

Podgorička URA reagovala je povodom započete izgradnje u ulicama Petra Prlje, Crnogorskih serdara, Ljubović i Kralja Nikole, kao i u drugim djelovima Stare Varoši u kojima se „priprema ili već gradi niz objekata daleko veće spratnosti od postojećih objekata, koji decenijama i vjekovima čine jedan od najstarijih djelova našeg grada“.

„Da bi sačuvali „duh Podgorice“ i njegovali njene simbole, moramo prije svega dozvoliti proces starenja našeg Grada i smislenog, ravnomjernog i planskog prožimanja različitih kulturnih i istorijskih nasljeđa. Zbog toga je urbanistička praksa, širom svijeta, pokazala i dokazala da je uništavanje istorijskih gradskih jezgara, rušenje spomenika i važnih simboličkih tačaka, pa čak i često mijenjanje imena ulica ili trgova ponukano političkim ili ideološkim promjenama, proces koji uništava i „anulira“ vrijednost nekog prostora, a nikako mu ne daje na većem značaju. Prostora za izgradnju novih stambeno-poslovnih blokova ima u mnogim djelovima našeg grada, a da to ne ugrozi ni infrastrukturne kapacitete, ali ni simbolički kapital koji naš Grad posjeduje i koji su naše generacije – naslijedile. Zbog toga je neophodno, za početak, staviti van pravne snage štetni planski dokument UP „Stara Varoš – Dio zone A“, koji je gradonačelnik Vuković predložio, a skupštinska većina usvojila u decembru 2018. godine, kojim se trajno i bespovratno devastira prostor Stare Varoši, a odmah nakon toga pristupiti izradi novog plana i izradi Studije zaštite Stare Varoši“, ukazala je podgorička URA.

U podgoričkom odboru URA ukazuju na započete objekte u ulici Petra Prlje i Ljubović, čija izgradnja bi na drastičan način narušila kvalitet života stanara/ki okolnih objekata, ali i trajno obesmislila Staru Varoš kao postojeću urbanističku cjelinu.

„Kada smo već dozvolili divlju gradnju u svakom dijelu Stare Varoši, katastrofalnim planskim dokumentima i ranijim višedecenijskim nemarom inspekcijskih organa, onda je konačno potrebno podvući crtu i sačuvati ono šta je preostalo od nekada najljepšeg dijela našeg grada. Kako su zaštićeni i organizovani rimski Trastevere, stari grad Lion, Matera i brojni drugi lokaliteti sa velikim simboličkim značajem, tako je neophodno zaustaviti dalju devastaciju Stare Varoši i započeti sveobuhvatnu Studiju zaštite i revitalizacije njene zaštite“, ukazali su u podgoričkom odboru GP URA.

URA je problematizovala posljednje interpolacije na zahvatu od ulice Petra Prlje, do bulevara Crnogorskih serdara, naglasivši da te aktivnosti „predstavljaju samo uvertiru u dalju devastaciju, ukoliko se ovaj i susjedni planovi hitno ne upodobe potrebama normalnog razvoja i očuvanja Stare Varoši“.

„Ukoliko znamo da je ovaj plan, kao i mnogi slični koji su donošeni na rok od 5 godina, a kasnije vještački produžavani na još 5, 10 ili 15 godina, donešen po starom Zakonu kojim se obrađivač plana birao na osnovu najjeftinije ponude na tenderu, zanemarujući kvalitet i sa potpuno promašenim programskih zadacima, onda je jasno da on, kao i ogromna većina važeće planske dokumentacije u našem Gradu, predstavljaju temelj daljeg uništavanja našeg grada i povlađivanja interesima investitora, zbog čega zahtijevaju hitnu reviziju. Sve drugo bio bi nastavak katastrofalnog odnosa prema našim prostornim resursima, sa trajnim i nesagledivim posljedicama po našu Podgoricu i njen smislen, ravnomjeran razvoj“, ukazala je podgorička URA.

***

Milačić: Ukoliko DF preko gospodina Bulajića zakaže sjednicu, svjesno otključava vrata Skupštine za izdaju vijeka

“Današnjom izjavom da ‘Strahinja Bulajić ne može da odugovlači zasijedanje’, gospodin Slaven Radunović je dao vjetar u leđa stvaranju manjinske vlade protiv čijeg formiranja građani protestuju duže od mjesec dana, pošto ta vlada podrazumjeva odlučnu podršku DPS-a.

Drugim riječima, a imajući u vidu današnji Radunovićev stav, DF koji najavljuje ‘blokadu’ Crne Gore radi sprečavanja izdaje izborne volje građana, direktno predaje tu izbornu volju građana nekom budućem predsjedniku Skupštine koga će glasati DPS i njegovi koalicioni partneri. Isto tako, zakazivanjem sjednice Skupštine DF predaje volju građana zbog kojih navodno najavljuje ‘blokadu’ saobraćajnica, poslanicima DPS-a, njihovih koalicionih partnera, da bi pravili manjinsku, tehničku ili ‘koncentracionu’ Vladu svojim glasovima i svojom političkom podrškom.

Zaista nije moralno pozivati bilo kog građanina da ‘blokira’ Crnu Goru, a u Skupštini zakazati sjednicu na kojoj će se predati ‘ključevi’ izborne volje građana i pobjede 30. avgusta, nekom izdajniku koji će glasovima DPS-a biti izabran i koji će sa DPS-om izglasati ‘manjinsku’, ‘tehničku’, ‘koncentracionu’, ‘političku’, a svakako izdajničku vladu.

Podsjećamo da nije prvi put, i da je potpuno normalno da rukovodilac Skupštine prolongira zakazivanje sjednice u cilju zaštite volje izborne većine dok ne postoji saglasnost svih konstituenata formalne parlamentarne većine, i da u takvim koracima nema ničeg ‘čudnog’, kako je gospodin Radunović nazvao pozive, pa i Prave Crne Gore, na prolongiranje sjednice Skupštine.

Ti isti koraci su mnogo puta korišćeni, pa i u slučaju kada je u ovom sazivu DF kao dio većine više mjeseci bojkotovao Skupštinu, i tada nikome nije palo na pamet da donosi odluke glasovima DPS-a i opozicije bez obzira što je to i tada bilo moguće, jer je važio isti Poslovnik, isti Ustav i ista parlamentarna praksa kao i sada kada se gospodin Radunović ‘čudi’ zahtjevima svojih kolega za prolongiranjem sjednice.

Gospodine Radunoviću, ukoliko DF odluči da preko gospodina Bulajića zakaže sjednicu Skupštine u ovoj političkoj situaciji, biće potpuno jasno da time svjesno otključava vrata Skupštine za izdaju vijeka, da je protiv demokratskih izbora i da  pomaže u izdaji izborne volje građana zajedno sa SNP-om, te da otvoreno zloupotrebljava građane pozivanjem na blokade koje non stop u nedogled najavljuje dok su mu pristalice na protestima bez svojih lidera protestujući protiv izdaje koja se svakodnevno odvija i privodi kraju, a čije finale je izglasavanje predsjednika Skupštine glasovima DPS-a i predsjednika Vlade glasovima DPS-a.

Prava Crna Gora Vas poziva gospodine Radunoviću, da prestanete da se ‘čudite’, jer kao što smo znali šta znači kada ste Memorandum URE, SNP-a i Đukanovićevih pajtaša sakrivenih iza maski predstavnika nacionalnih manjina nazvali bezazlenim ‘čajem od nane’, tako gospodine Radunoviću i sada znamo šta znači Vaše ‘čuđenje’.

Ukoliko ne zauzmete jasan stav o prolongiranju sjednice Skupštine, moraćete da koristite iste one mučne i tragikomične argumente kao i Vaš bliski kolega Vladimir Joković kada odlaže sjednice Glavnog odbora svoje partije i kada pokušava da nađe riječi opravdanja izdaje pred svojim članstvom, dok Vi i DF umjesto sjednice Skupštine, odlažete blokade i vidljivo bježite od protesta na koje Vas pozivaju i kolege iz parlamentarne većine, ali i Vaše članstvo koje ne prihvata izdaju, zajedno sa svim građanima koji ne prepuštaju stvari slučaju političke korupcije i koji su svojom snagom, a ne Vašom ili mojom, pobijedili 30. avgusta”, navodi se u saopštenju Marka Milačića, predsjednika Prave Crne Gore.

***

SD – Rakočević: Todorović za godinu ostavio dug od 3 miliona €, ne daj bože da je duže ostao

Marko Rakočević, funkcioner SD:

Odlazi direktor ToMontenegra. Bježanija “eksperata” uveliko počela!

Još se pravi skroman i reče da neće uzeti otpremninu. Skromno nam je napravio i dug od skoro 3 miliona eura za godinu dana.

Ne daj bože da je duže ostao, kolike bi nam tek dugove ostavio.

Pitamo se koliko ovaj “skromni” dug iznosi otpremnina? Da mu nije malo?

Ovako se spasismo, na vrijeme.

Srećno bilo, gospodine Todoroviću, nećemo se ljubiti.

***

Demokrate: Nastavlja se realizacija plana bestidnog prekrajanja izborne volje građana

Nastavlja se realizacija plana bestidnog prekrajanja izborne volje građana, koji je Demokratska Crna Gora prozrela i o njemu obavijestila javnost još prije nekoliko mjeseci, dok su neki nemušto ćutali i pravili se neznaveni i neobaviješteni.

Nakon rušenja prve demokratski izabrane Vlade i razrješenja predsjednika Skupštine, DPS i njihovi novi partneri koji su se prije 30. avgusta kleli, davali časnu riječ i obećavali da neće ni u kakve kombinacije sa DPS-om, iako u značajnoj mjeri usporeni i osujećeni da u djelo sprovedu izdaju po modelu “blic kriga”, ipak će, kako smo u saznanju, pokušati da zaokruže najveću izdaju Crne Gore, prevaru njenih građana i bezobzirno cijepanje i proglašavanje nevažećim svakog glasačkog listića na kojem je avgusta 2020. godine bio zaokružen broj jedne od tri koalicije koje su kasnije tvorile većinu za promjene, a protiv DPS-a. Naime, svi su izgledi da će koalicioni partneri DPS – URA u petak predložiti kandidata za predsjednika – predsjednicu Skupštine Crne Gore. Zato pozivamo cijelu Crnu Goru da u srijedu masovno dođu na protest preko puta Hrama u Podgorici kako bi ovaj unaprijed sklepan izdajnički naum spriječili.

Valjda misleći kako su i građani, a i mi njihovi predstavnici naprasno izgubili pamet i elementarnu logiku, pa će njihovim smiješnim trikovima i potezima nedostojnim zdravog razuma uspjeti da nekako ublaže i sakriju prevaru, URA i moguće druge satelitske partije pobjednice na prethodnim parlamentarnim izborima su preuzele obavezu da ne predlažu kandidate za ministarske i druge pozicije, bez saglasnosti DPS-a, pri čemu je DPS posebno zainteresovan za MUP, ministarstvo odbrane, ministarstvo finansija, direktora ANB-a, direktora Uprave policije i brojne druge pozicije unutar same državne uprave.

Građani i njihov masovni odziv na proteste protiv prodaje njihovih glasova DPS-u već su u velikoj mjeri usporili ili otežali izvršenje bezobraznih zadataka sa izdajničke agende sastavljene u domaćim kazinima i mafijaškim jazbinama, koje su pune tri decenije bile kontrolne sobe svih procesa u državi i regionu. Iako pokušavaju, nikad više! Sloboda se jednom osvojila i nema više nazad – uzalud svi ovi prljavi i izdajnički naumi.

Zato, kako bi spriječili ovu veliku narodnu izdaju pozivamo čitavu Crnu Goru da dođe u Podgoricu na protest, koji će se, sada već tradicionalno, održati sjutra, u srijedu, u 18 časova, na bulevaru preko puta hrama Hristovog vaskrsenja.

***

DPS – Šturanović: Najgore rangiranje UCG – rezultat rada resora prosvjete odlazeće Vlade

Maša Šturanović, članica GO Savjeta mladih DPS Crne Gore i sekretarka Savjeta mladih DPS Glavnog grada

Nakon što je 2019. godine Univerzitet Crne Gore, prema Webometrics-ovoj listi najboljih svjetskih univerziteta, rangiran na 2135. mjestu, koje je predstavljalo najbolje ostvarenu poziciju do tada, 2020. godine na istoj je listi uslijedio “skok” za još 236 mjesta, čineći UCG 1899. od preko 30.000 svjetskih univerziteta. Na taj način UCG dobio je još jednu potvrdu sve veće međunarodne prepoznatljivosti i ugleda koje ima u svjetskoj akademskoj zajednici.

Prema posljednjoj objavljenoj listi Webometrics-a, iz januara 2022. godine, UCG je ostvario najgoru poziciju u prethodne 2 godine. Nije koincidencija što je ovako slaba pozicija UCG-a nastupila upravo za vrijeme trajanja mandata odlazeće Vlade. Glavni program njihovog rada – politički revanšizam, nije zaobišao ni obrazovne ustanove. Odlazeća ministarka, prof. Bratić, mandat je započela smjenom dotadašnjih i imenovanjem novih članova Upravnog odbora UCG, za koje je jedini kriterijum izbora bio partijska aktivnost u onim političkim subjektima koji Crnoj Gori ne žele dobro. Njihovim stupanjem na dužnost, krenuo je, između ostalog, i krah obrazovnog sistema.

Kao student, osjećam razočarenje i uviđam da ovakva politika ohrabruje mlade da, umjesto da svoje znanje unaprjeđuju u svojoj državi, bolje sjutra traže u državama okruženja, a nerijetko i dalje. Sve veće nezadovoljstvo koje se osjeća na univerzitetskim hodnicima ne smije proći nezapaženo. Zbog toga se nadam da će u vremenu koje je pred nama, umjesto partijske knjižice, preporuka za rad u krovnoj obrazovnoj instituciji u zemlji biti kvalitet nečijeg rada i lične kompetencije. Do tada, brojimo sitno.

***

Klub poslanika “Demokrate-Demos-Mir je naša nacija”: Dopis potpredsjedniku Skupštine Strahinji Bulajiću

“Poštovani potpredsjedniče Bulajić,

Obavijestili ste me da ste za danas zakazali sastanak Kolegijuma vršioca dužnosti predsjednika Skupštine Crne Gore.

S tim u vezi obavještavam Vas da neću prisustvovati predmetnom sastanku Kolegijuma iz sljedećih razloga:

  1. Kolegijum predsjednika Skupštine razmatra pitanja organizacije rada sjednica Skupštine Crne Gore i njenih radnih tijela. Kako se Skupština Crne Gore do 28. februara nalazi u vanrednom zasijedanju, a imajući u vidu da su prošli svi rokovi u kojima Vlada i 1/3 poslanika mogu podnijeti zahtjev za sazivanje Skupštine Crne Gore na vanredno zasijedanje smatram da je, uvažavajući prethodno navedene činjenice, održavanje Kolegijuma bespredmetno i ako u potpunosti razumijemo da ste kao vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Kolegijum sazvali prihvatajući zahtjev klubova poslanika opozicije, što je i bila praksa u ranijim sazivima Parlamenta.
  • Predsjednik Crne Gore Skupštinu Crne Gore može sazvati na vanredno zasijedanje u rokovima kraćim od rokova predviđenih za podnošenje zahtjeva za sazivanje sjednice od strane Vlade Crne Gore i poslanika Skupštine Crne Gore i za dnevni red predložiti samo akte čiji je ovlašćeni predlagač. Kada je u pitanju ponovno odlučivanje o zakonima koji su vraćeni od strane Predsjednika Crne Gore, jasno je da Predsjednik ne može zahtijevati sjednicu sa tim dnevnim redom, jer nije predlagač tog akta, što potvrđuju Prvo i Drugo vanredno zasijedanje u januru mjesecu prošle godine kada su Vlada, odnosno 41 poslanik zahtijevali sazivanje sjednica na kojima se ponovo odlučivalo o zakonima koje je vratio Predsjednik Crne Gore na ponovno odlučivanje.
  • Poznato Vam je da je za vrijeme redovnog zasijedanja sazivanje sjednice Skupštine Crne Gore autonomno pravo vršioca dužnosti predsjednika Skupštine Crne Gore, te da ne postoje bilo koji rokovi za sazivanje sjednice u redvonom zasijedanju. S tim u vezi podsjećam Vas da je praksa u ovom sazivu Parlamenta bila da predsjendik Skupštine saziva sjednice nakon prethodnog dogovora sa 41 poslanikom parlamentarne većine koja je pobijedila na prethodnim parlamentarnim izborima.
  • Saglasno članu 2 Ustava Crne Gore ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom.

Gospodine potpredsjedniče Skupštine, zajedno svjedočimo kontinuiranim pokušajima prekrajanja izborne volje građana od strane političkih subjekata koji, suprotno slobodno izraženoj volji građana, imaju namjeru konstituisati parlamentarnu većinu za vršenje vlasti sa Demokratskom partijom socijalista Crne Gore, koja je izgubila na prethodnim parlamentarnim izborima.

Imajući u vidu tu činjenicu molim Vas da uvažite prethodno iznijete stavove, odbijete eventualne zahtjeve za sazivanjem sjednice Skupštine od strane Predsjednika Crne Gore ukoliko za dnevni red predloži akte čiji nije ovlašćeni predlagač, te da sjednice o izboru predsjednika Skupštine Crne Gore i 43. Vlade Crne Gore sazovete onog trenutka kada se tri pobjednilke izborne liste obavežu da neće konstituisati parlamentarnu većinu sa DPS, te postići dogovor o spornim pitanjima ili skratiti mandat ovom sazivu Skupštine Crne Gore.

Ukolio kandidujete još neko pitanje za koje Vam je potreban naš stav stojim Vam na raspolaganju.

Srdačno, predsjednik kluba Boris Bogdanović

***

DPS – Mitrović: Potvrđeno da je Dječji dom bez licence

Ivan Mitrović, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore:

Koleginice Savić, istina je da je najvažnije da JU Dječji dom „Mladost“ Bijela nesmetano funkcioniše, posvećeno i profesionalno brine o djeci, zahvaljujući posvećenom i odgovornom radu zaposlenih u domu.

Međutim, takođe je istina da Vašom krivicom, ali i krivicom nadležnog ministarstva, dom trenutno pruža uslugu smještaja u suprotnosti sa zakonom, bez licence za rad.

Važno je, a radi crnogorske javnosti da konstatujemo i sljedeće: jedini ko je u ustanovi, kako do aprila 2020. godine a tako i nakon aprila, bio odgovoran za podnošenje zahtjeva za produženje licence ste upravo Vi (kadar Prave Crne Gore i aktuelna direktorica doma), kao dugogodišnji rukovodilac Službe za opšte i pravne poslove Dječjeg doma, kome je to bilo u opisu radnog mjesta propisanog Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Nakon Vašeg saopštenja stiče se utisak da Zahtjev za produženje licence nijeste podnijeli zbog lične ambicije, a sve u cilju smjene dojučerašnje koleginice.

Share.

Comments are closed.