Stranačka saopštenja, 23. april: URA, NSD, SD

Čestitka SD Bar povodom Vaskrsa

U ime Socijaldemokrata Bara i svoje lično ime, svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti čestitam Vaskrs, sa željom da ga proslave sa svojim porodicama u dobrom zdravlju, sreći i radosti koju donosi najveći hrišćanski praznik. 

Predsjednik OO Socijaldemokrata Bar Branislav Nenezić

***

Čestitka NSD Bar povodom Vaskrsa

U ime Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Bar i svoje lično ime, ovim putem čestitam pravoslavni Vaskrs Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve gospodinu Porfiriju, Mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, kao i svim episkopima eparhija u Crnoj Gori i građanima Bara i Crne Gore pravoslavne vjeroispovjesti.

Neka ovaj Vaskrs označi ujedno i vaskrsenje sloge i bratske ljubavi među svima, a naročito među pravoslavnom braćom u ovo vrijeme najstrašnijih iskušenja kojima smo izloženi.

U uvjerenju da je vrijeme koje dolazi vrijeme pravde i konačne pobjede dobra nad zlim, želim da naročito građanima Bara pravoslavne vjeroispovjesti poželim svaku sreću i blagodet uz najradosniji pozdrav – Hristos Voskrese- Vaistinu Voskrese!

Prof. Lazar Macanović, predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije – Bar

***

Forum mladih barske URE otvaranjem ulične biblioteke obilježio Internacionalni dan knjige i autorskih prava

“Katalonski tradicionalni čin poklanjanja knjige u zamjenu za cvijet koji datira čak vijek unazad, je bio inspiracija za Forum mladih barske URE da započnu jednu novu tradiciju sa akcentom na razmjenu i cirkulisanje knjiga. Upravo sa ove lokacije na najbitnijoj gradskoj raskrsnici, kreće tradicija u sve djelove grada, tradicija razmjene knjiga, razmjene znanja i važnih poruka, gdje će svako moći da pozajmi knjigu i zauzvrat oplemeni biblioteku donacijom knjige”, saopštila je predsjednica Foruma mladih URE u Baru Lejla Kojić. 

Kako je kazala, koncept i ideja otvorene, ulične biblioteke je poziv na učešće svih gradjana, turista i prolaznika, u njegovanju čitalačkih navika i podizanju svijesti o važnosti knjige u formiranju ljudske jedinke i prosperiteta svih generacija. “Upotrebljiva vrijednost ove akcije je ono što je čini dugoročnom i što pokreće suštinske promjene, stoga pozivamo Baranke i Barane svih generacija da započnemo tradiciju: uzmite knjigu i donesite drugu. Na taj način ulična biblioteka će nastaviti da živi”, istakla je Kojić.

Godine 1995, na Generalnoj konferenciji UNESKO-a je odlučeno da se Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava na ovaj datum. Pored katalonskog festivala koji prenosi ovu tradiciju, ovo je i datum godišnjice rođenja i smrti jednog od najvećih pisaca Vilijama Šekspira, smrti pisca prvog modernog romana Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova.

Share.

Comments are closed.