Stranačka saopštenja, 23. februar: SD, URA, DPS, SNP

SM DPS Glavnog grada kreirao i pokrenuo internet kampanju Stop vandalizmu

“Željeći da damo doprinos razvoju svijesti o neophodnosti čuvanja svega onoga što Podgorica jeste i onoga što postaje, kreirali smo internet kampanju ‘Stop vandalizmu’.

Budući da svjedočimo ubrzanom razvoju Glavnog grada pod rukovodstvom Demokratske partije socijalista, te da poražava činjenica da često svjedočimo destruktivnom ponašanju pojedinaca u Podgorici, smatramo da je neophodno više govoriti o ovoj temi, koja predstavlja i svojevrsnu kulturu življenja.

U nadi da ćemo svi zajedno raditi na intenziviranju osjećaja pojedinačne i kolektivne odgovornosti za prostor u kojem živimo, te da u vremenu koje nam je krenulo u susret nećemo imati priliku da uviđamo pojave koje su posljedica devijantnog ponašanja, a koje su, po logici stvari, našle mjesto na vizualima iz naše kampanje, nastavićemo posvećeno da radimo na tome da Podgorica postane evropski grad po svim parametrima.

Iako ponekad poraženi istinom da našem gradu škode oni koji nemaju osjećaj za lijepo i korisno, nećemo biti obeshrabreni činovima primitivizma i nekulture, već ćemo nastaviti da doprinosimo izgradnji Podgorice po mjeri svih mladih ljudi koji su u njoj našli svoj dom”, poručili su iz podgoričkog Savjeta mladih DPS-a.

***

Saopštenje za javnost SNP Pljevlja

Danas su Pljevlja dobila novog, po svemu sudeći pozajmljenog do kraja sezone, predsjednika Opštine Pljevlja, iz redova DPS CG.

Da su stvari onakve kakve u Crnoj Gori nisu odavno, možda bi budućem predsjedniku poželjeli uspješan rad na popravljanju stanja u našoj Opštini.

Ali znajući šta je partija čiji je član Kovačević, u prethodnih više od 20 godina učinila da Pljevlja od najrazvijenije opštine, postanu crna tačka na demografskoj karti Crne Gore, to bi bilo apsurdno.

I prije nego je sjeo na stolicu svog prethodnika, Kovačević je nastavio sa istom populističkom pričom koje su se Pljevljaci naslušali preko dvije decenije. Od rješavajanja gorućih pitanja sa zagađenjima vazduha i vode, pa sve do novih zapošljavanja. Što bi rekao Rambo Amadeus u jednoj numeri – te jedno, te isto.

Preko dvije decenije su Kovačević i njegove partijske kolege zamajavale građane Pljevalja, dok su oni sami stvarali uslove za život svojim porodicama dalje od Pljevalja.

Priča o uništavanju pljevaljske privrede i prirodnih bogatstava za vrijeme vladavine DPS-a ponovljene su toliko puta da bi bilo izlišno pisati o tome.

Jasno je da je Kovačević pozajmljen do kraja sezone, ne bi li ekipa pokušala ostvariti opstanak u opštinskoj ligi. Nadamo se da su ovi DPS igrači već dovoljno poznati građanima Pljevalja, i da će na narednim izborima biti vraćeni sa pozajmice.

***

SNP: Ponašanje odlazeće Vlade podsjeća na praksu bivše vlasti

Vijest da je odlazeća Vlada, na čelu sa Zdravkom Krivokapićem, odlučila da ovog mjeseca iz budžetske rezerve za socijalna davanja izdvoji dodatnih 250.000 eura, podsjeća neodoljivo na praksu bivše vlasti predvođene Demokratskom partijom socijalista i njihove mahinacije kojima su pokušavali da kupe naklonost građana Crne Gore.

Socijalistička narodna partija Crne Gore poziva Vladu u tehničkom mandatu da se ne ponaša kao DPS i da ne troši na ovaj način novac svih građana naše države.

Ono što je radila Vlada Duška Markovića u tehničkom mandatu sada radi Vlada Zdravka Krivokapića, koji je toliko često kritikovao ponašanje i postupke svojih prethodnika upravo kada su u pitanju malverzacije za socijalnim davanjima i partijskim zapošljavanjima.

Pozivamo Vladu kojoj je izglasano nepovjerenje da ne zloupotrebljava svoju poziciju i da, zarad stvaranja nove partije u kojoj će biti trio Krivokapić, Milatović i Spajić, tek tako ne troši novac građana.

***

SD, Zirojević: Izbor predsjednika Parlamenta i nove Vlade nemoguće zaustaviti prijetnjama i pokušajima blokade

Pozivi pojedinih političkih subjekata na blokadu Parlamenta, samo zato što se oni više ne nalaze na njegovom čelu, nezabilježeni su u demokratskoj praksi.

Nezamislivo je pozivati se na izbornu volju građana, a ne dopuštati njihovim legitimnim predstavnicima da donose odluke.

Proces izbora predsjednika Parlamenta i eventualno nove evropske Vlade nemoguće je zaustaviti prijetnjama i pokušajima blokade.

Poslanici se, po Ustavu, opredjeljuju i glasaju pos opstvenom uvjerenju.

Stoga apelujem na sve da, bez obzira što su nezadovoljni gubitkom funkcija, dopuste većinu poslanika u Parlamentu da se, u skladu sa Ustavom, izjasne o onim prijedlozima koji će biti na dnevnom redu.

Novo vrijeme zahtijeva drugačiji, odgovorniji pristup politici, a SD kadrovskom i ukupnom reformom partije pokazuje da ga spremno dočekuje. Vjerujem da će to činiti i ostali i da ćemo, ko god na kojoj strani bio, imati konstruktivnu vlast i konstruktivnu opoziciju, navodi se u saopštenju Nikole Zirojevića.

***

DPS, Došljak: Tolerancija, empatija, poštovanje prava i različitosti su vrijednosti na kojima moramo graditi društvo

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja širom svijeta obilježava se posljednje srijede u februaru. Sve je počelo 2007. godine u kanadskoj provinciji kada je jedan od učenika obukao roze majicu kako bi pružio podršku svojoj majci oboljeloj od karcinoma. Zbog toga je pretrpio ruganje i verbalno nasilje od svojih vršnjaka. Nakon ovog događaja učenici su sami počeli da dolaze u školu u roze majicama koje su postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Prema istraživanjima UNICEF-a, svako treće dijete u Crnoj Gori, tj. 28% mladih uzrasta od 12 do 17 godina, kazali su za sebe da su žrtve vršnjačkog nasilja. Ova poražavajuća statistika opominje i ukazuje na potrebu podizanja svijesti učenika o ovom problemu.

Važno je njegovati kulturu nenasilja, tolerancije, empatije, poštovanja prava i različitosti, jer nasilje nikome nije donijelo dobro! Naš zadatak je da djeci obezbijedimo dobre uzore i izgradimo sistem vrijednosti koji promoviše takvu kulturu, navidi se u saopštenju koje potpisuje Jovana Došljak, članica Predsjedništva Savjeta mladih DPS Crne Gore.

***

URA poručila Bogdanoviću: Borise, izađi iz Slobovog bunkera, demokratsko društvo se ne gradi na šovinizmu i fašizmu

Nakon što je Aleksi izmakla fotelja predsjednika Skupštine, Boris se vratio u vrijeme 2000. godine i namještenih saveznih izbora kada je iz bunkera branio pozicije svog političkog oca Slobodana Miloševića.

Danas teorijama zavjere, nalik ideološkim srodnicima zasipa crnogorsku javnost tezama o izdaji, funkcijama i nekakvim kafićima u kojima se „prekraja izborna volja građana“.

Izgleda da je idejni tvorac i stvarni predsjednik Demokrata Boris Bogdanović svojim političkim razmišljanjima i dalje zatvoren u onom vojnom bunkeru, ispod podgoričkog aerodroma, u kome je mjesecima bio zatočen tokom 2000. godine, pripremajući biračke listiće za namještene savezne izbore.

Tada je, služeći interesima Slobodana Miloševića, na više mjeseci svojevoljno žrtvovao čak i sopstvenu slobodu, da bi dvije decenije kasnije – svoje stavove i ideologiju vratio upravo na ta, fabrička podešavanja. Zbog toga, iz najbolje namjere, pozivamo gospodina Bogdanovića da – konačno izađe iz bunkera i okrene se evropskoj politici, jer je vrijeme pokazalo da je svaka ekstremistička politika, koju mjesecima vode Bogdanovićeve Demokrate, u stvari politika prošlosti, retrogradnosti i šovinizma.

Demokratsko i slobodno društvo se ne stvara u vojnim bunkerima, dok naoružana vojska čuva ulaze, već se demokratsko društvo stvara njegovanjem dijaloga, otvorenom raspravom i razmjenom ideja.

***

SD, Mugoša: Za smanjenje cijene goriva i namirnica neophodno što prije održati sjednicu Parlamenta

Potpredsjednik Socijaldemokrata i poslanik u crnogorskom parlamentu, Boris Mugoša, je istakao da je u naletu svakodnevnih floskula o narodnoj volji, odnosno o izdaji i prevari, važno napomenuti da su u skupštinskoj proceduri predlozi zakona o smanjenju akciza na gorivo kako bi se korigovale cijene, koje su nažalost na istorijskom maksimumu.

On podsjeća da je u proteklih godinu i po cijena goriva porasla preko 40 centi po litru, odnosno oko 40% i da je to ogromno povećanje uticalo i na povećanje cijena drugih roba i usluga. Akciza i PDV, koji su isključivi prihod države, čine oko 50% aktuelne cijene litra goriva.

Takodje, kako navodi Mugoša najavljuje se i predlog zakona o ograničenju cijena životnih namirnica koje su u prethodnih godinu i po porasle do 40%, a u nekim slučajevima i više.

Iako je navedene zakone trebalo mnogo ranije donijeti, na što je Vladi ukazivano više puta tokom i prethodne godine, svako dalje prolongiranje početka zasijedanja Parlamenta sve više usložnjava standard značajnog broja gradjana.

Dok se u Crnoj Gori podstiče institucionalna blokada, odnosno blokada održavanja sjednica Parlamenta, druge zemlje regiona i EU već drugi ili treći put donose mjere kojima se smanjuje cijena goriva i životnih namirnica.

“A kada je u pitanju volja naroda, vjerujem da nema toga u Crnoj Gori ko ne želi da se što prije donesu navedeni zakoni i zaustavi ovaj drastični rast cijena goriva i namirnica”, ističe Mugoša i zaključuje da očekuje što prije održavanje sjednice Parlamenta kako bi se donijeli navedeni zakoni.

Share.

Comments are closed.