Stranačka saopštenja, 24. februar: SNP, URA, Demokratska CG, BCG

Čestitka predsjednika BCG Radomira Novakovića Cakana povodom imenovanja Milana Vujovića za glavnog i odgovornog urednika.

Poštovani gospodine Vujoviću,

Želim da Vam, u ime Biram Crnu Goru- Biram Bar i u svoje ime, od srca čestitam imenovanje za glavnog i odgovornog urednika Radio Bara.

Uvjeren sam da će Vaše dugogodišnje novinarsko iskustvo, ali i Vaš posebni senzibilitet kojim osjećate damare našeg grada, uveliko doprinijeti unapređenju kvaliteta svih programskih sadržaja radija, kao i portala.

Biram Crnu Goru- Biram Bar će pružiti punu podršku  svim nastojanjima koja idu u pravcu daljeg razvoja pravovremenog, sveobuhvatnog, istinitog i nepristrasnog informisanja građana Bara, kao i naporima da Radio Bar zaista bude lokalni javni emiter u punom smislu tog izraza.

U to ime Vam još jednom čestitam i želim puno uspjeha  na ovom veoma važnom zadatku koji je pred Vama.

Srdačno,

Predsjednik BCG

Radomir Novaković Cakan

***

SNP: Mir je vrijednost koju trebamo čuvati

SNP je uvijek za mir i dogovor, kako u svijetu, tako i kod nas jer mir je vrijednost koju treba čuvati i njegovati, kako zbog sadašnjosti, tako i zbog budućnosti, zbog pokoljenja koja dolaze.

Kroz istoriju smo uvijek bili oni koji se brane. Napadali su nas ali smo izlazili kao pobjednici jer smo vjerovali i borili se za pravdu. Mnogo smo žrtava dali za mir i slobodu i dobro znamo šta znači rat.

Uvijek je bolje  “ratovati” pričom, razmjenom argumenata a ne razmjenom vatre. Dižemo glas za mir i stabilnost, dižemo glas za život. Neka razum pobijedi i u ovoj priči između Rusije i Ukrajine i neka niko ne zaboravi da jedna dječija suza nema cijenu a kamoli nečiji život.

A zaboravljali su nekad i na dječije suze i na ljudske živote. Oprostilo se ali se nije zaboravilo, zarad budućih pokoljenja.

***

REAGOVANJE DEMOKRATA NA SAOPŠTENJE SNP-a

Pozivamo gospodina Jokovića da detaljnije i posvećenije prati dešavanja na političkoj sceni Crne Gore, iako znamo da je zauzet zakulisnim radnjama i pregovorima sa DPS-om. Neozbiljno je tražiti od gospodina Bogdanovića da objasni građanima zašto nije prisustvovao kolegijumu Skupštine kad je svoje opravdane razloge vrlo jasno i transparentno iznio pred cjelokupnu javnost, prije sastanka Kolegijuma. Takođe, Joković kao kandidat DPS-a za predsjednika Skupštine Crne Gore trebao bi prije kandidature makar naučiti osnovne odredbe Poslovnika Skupštine Crne Gore i Ustavni položaj ove insititucije, u suprotnom nastaviće da Poslovnik Skupštine naziva Statutom, sastanke Kolegijuma predsjednika Skupštine – sjednicama šefova klubova poslanika, utvrđivanje kvoruma – izglasavanjem kvoruma, što zaista ne priliči jednom ozbiljnom kandidatu DPS-a za ovu prestižnu funkciju.

Možda je Vama, kao DPS đaku potrebno dodatno ponavljati, ali ponavljati Vam nećemo ništa sem – mi igrati nećemo kako DPS svira!

Objasnite Vi poštenim, čestitim članovima i simpatizerima SNP-a, koji su prošli višedecenijsku golgotu kao iskreni borci protiv režima, ovog istog režima kojem Vi sada sve njihove zasluge, borbe, odricanja bacate pod noge, zašto i zbog kojih interesa to radite?

Objasnite im šta tačno podrazumijevate pod ,,besciljno crnogorčenje i srbovanje“, jesu li oni bez cilja a samo Vi sa ,,uzvišenim ciljem”? Jesu li njihova odricanja, njihova nadanja, njihova borba bili uzaludni, jesu li oni politički slijepci a samo vi daleko vidite? Neće biti da je tako, Jokoviću, biće da su oni i dalje na pravom putu dok ste Vi krenuli putem izdaje. Zato uzaludno idete od Odbora do Odbora kako bi ih ubijedili, kako bi im obećali ono što je Vama šef iz Beograda obećao, ali neće se oni dati prevariti.

Odgovorite prvo njima, a onda i cjelokupnoj javnosti gdje ste se, kada i koliko puta sreli sa predsjednikom DPS-a? Možete odgovoriti na ona pitanja na koja ste dužni da odgovorite – da li ćete formirati parlamentarnu većinu sa DPS-om, koliko Vam je mjesta obećano u toj izdajničkoj, budućoj  Vladi? Zašto ste u Beranama saopštili svojim članovima da ukoliko formirate vlast sa DPS da će Vučić sagraditi tri fabrike na sjeveru Crne Gore?

Odgovorite na jednostavno pitanje da li će partija koja je nastala na sukobu sa DPS-om, čije je članstvo nemilosrdno proganjao DPS sa DPS-om? Možete li pronaći i jednog jedinog glasača koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“ koji je glasajući za koaliciju glasao i za predaju vlasti  gubitničkom DPS-u? Nekome za odgovor na pitanje da li će sa DPS-om potreban sekund, kao nama da nećemo, a nekima poput Vas mjeseci. Jasno je ko je uz narod, a ko uz 21 milion.

Bilo bi korisno da se izjasnite o tome da li su Vam i dalje Crnogorci istorijski falsifikat nastao na okupiranom Cetinju 1942. godine, da li Vas je Đukanović na poslednjem sastanku pitao da li je za Vas Dan nezavisnosti istorijski dan, ili nije kao što ste to ranije tvrdili. Bilo bi korisno čuti Vaše stavove, jer oni o Vama puno govore.

Bogdanovića nikad vidjeti nećete nigdje, kao što nijeste imali prilike ni do sad, gdje se izdaje volja građana. Da li vam je neprijatno zbog činjenice da ste došli kod gospodina Bulajića, da, zajedno sa DPS-om, pritiskate čovjeka da prihvati vaš izdajnički plan i sazove sjednicu na kojoj ćete DPS-u i opoziciji, bez izbora, predati vlast?

Pitanje koje se nameće je kako to da Vi, koji ste predsjednik ,,gnijezda istine i pravde” kako sami opisaste SNP, sebi dozvoljavate ovo političko srljanje, ovo političko smaknuće svih starih SNP principa. Za vas je sve ,,bruto i neto politika” ali poštenim građanima od časti i obraza nema ništa preče.

Vidjećete šta Vam misle Beranci, u subotu u 18h, na protestu, a jasnu poruku ćete dobiti i na izborima.

***

Demokrate: Crna Gora osuđuje ratna dejstva

Mir je najveća vrijednost. U miru se sve može imati i riješiti. U ratu je sve pogubno. Ratovanje i stradanje nevinih ljudi u 2022. godini je katastrofalan izbor i poraz cijele Evrope i svijeta.

Crna Gora kao zemlja koja se snažno i dosledno nalazi na evropskom i evroatlantskom putu, osuđuje ratna dejstva i afirmiše zajedničke stavove naših evropskih i evroatlanskih partnera. Dijelimo te vrijednosti i afirmišemo potpunu usaglašenost naših spoljnih politika.

Da se rat zaustavi. Da dijalog nadvlada.  Da mir pobijedi.

***

Barski odbor URE počeo sa organizovanjem serijala Barski ugao: Bavićemo se temama od značaja za građane Bara

U srijedu je emitovana prva emisija serijala „Barski ugao“. Riječ je o panel diskusiji koja će se dva puta mjesečno baviti temama od značaja za građane Bara, a organizovana je pod pokroviteljstvom barskog odbora Građanskog pokreta URA.

U uvodnom obraćanju moderator diskusije Darko Pekić istakao je da “u vremenu podijela, COVID-a, ekonomske i socijalne krize cilj da kroz ovu emisiju analiziramo minimum koji nas sve spaja, a to su životna pitanja“. Prva tema bila je „Perspektiva razvoja hidro-tehničke infrastrukture u Opštini Bar“ sa fokusom na zaleđe opštine koje i u 21. vijeku ima poteškoće sa vodosnabdijevanjem. Vojo Rajković, inženjer sa višedecenijskim iskustvom u projektovanju i izvođenju hidroinstalacija, ukazao je na goruća pitanja i dao modele rješenja.

„Čanj ima ograničene količine vode. Cjevodod koji je urađen 1971. godine je van funkcije već nekih 15 godina a u Čanju se intenzivno grade smještajni kapaciteti. Može doći do kolapsa sistema, a u tom slučaju brzo se ne može reagovati. Rješenje je da se Čanj poveže na regionalni sistem, direktno ili preko rezervoara Sutomore II. Na taj način bi se riješila i kompletna druga zona Sutomora koja je problematična“, kazao je on.

Rajković je prezentovao nalaze iz Studije vodosnabdijevanja Opštine Bar koja je publikovana u decembru 2020. godine. Planirana su tri moguća modela vodosnabdijevanja zaleđa opštine, a studijom izvodljivosti treba odrediti najpovoljnije rješenje. Govorio je i o komplikovanom odnosu između Vodovoda Bar i Regionalnog vodovoda. Istakao je da se gubici na mreži Vodovoda Bar kreću i do 70 odsto, kao i da u praksi gubici preko 60 odsto ukazuju na probleme u organizaciji tog javnog preduzeća. „Kada sam ja napustio Vodovod imali smo 92 radnika u firmi. Tada smo radili analize zbog nove sistematizacije Vodovoda i došli do zaključka da bi optimalan broj zaposlenih bio 75. Ali profesionalaca“, istakao je.

Gledaoci su informisani i o projektu vodosnabdijevanja i otpadnih voda za primorski dio Mrkojevića za koji su bila obezbijeđena i bespovratna sredstva EU fondova. Ostaje nejasno zašto Bar nije iskoristio tu mogućnost. Izgradnja kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda je preduslov prijema u EU, o čemu se posebno mora voditi računa kod novog vodovoda u Mrkojevićima, jer bi izgradnja vodovodne mreže bez prateće kanalizacione infrastrukture u vrlo kratkom roku dovela do ekološke katastrofe sa fatalnim posljedicama na turizam u opštini Bar.

U panel diskusiji učestvovali su i gosti u studiju, ali i građani koji su postavljali pitanja preko socijalnih mreža. ,,Dobar odziv sugrađana ukazuje da ovaj koncept ima budućnost i da će „Barski ugao“ dati doprinos razvoju dijaloga na lokalnom nivou“, zaključuju iz barskog odbora URE.

***

SNP: Demokrate dodatno komplikuju političku krizu

Kolege iz Demokratske Crne Gore nemaju namjeru da pomognu u rešavanju duboke političke krize koja nas već izvjesno vrijeme potresa, već je svojim potezima još više komplikuju.

Predsjedavajući Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić, zakazao je prije dva dana sjednicu šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine kojoj su prisustvovali svi (Dragan Ivanović, Slaven Radunović, Branko Radulović, Miloš Konatar) osim šefa kluba Demokrata Borisa Bogdanovića koji je uputio pozdravno pismo. U pismu gospodinu Bulajiću, Bogdanović od njega traži da opstruira rad parlamenta i do pet mjeseci, papagajski pominjući nekakvu izdaju, prevaru i tome slično. Tema sastanka je bio pokušaj postizanja dogovora oko formiranja vlade od predstavnika parlamentarne većine.

Postavlja se pitanje zašto Demokrate koje su iznjedrene u gnijezdu istine i pravde oličene u Socijalističkoj narodnoj partiji, dozvoljavaju sebi ovakve istupe i namjere, pokazujući da tako misle samo na sebe i svoje fotelje a ne na građane koji su im svojim glasovima omogućili da budu tu gdje jesu.

Da li su svjesne kolege iz Demokrata da blokadom rada parlamenta, blokiraju i život građana Crne Gore, onemogućavaju smanjenje akciza na gorivo koje je u ovom trenutku neophodno, jer postoji inicijativa koju je Vlada poslala Skupštini na usvajanje. Onemogućavaju ponovno glasanje o Zakonu o lokalnoj samoupravi kojim se omogućava održavanje lokalnih izbora u jednom danu u svim opštinama u Crnoj Gori. Na tom smo zadatku radili zajedno u oktobru i u decembru, ali su Demokrate promijenile kurs. Sada im  to ne odgovara.

Ne želimo mi nikoga da dozivamo pameti, samo podsjećamo na obaveze prema građanima kojima smo svi dužni da se posvetimo.

Pozivamo kolege iz Demokrata da umjesto optužbi koje šalju drugima, objasne građanima Crne Gore zašto njihov predsjednik kluba poslanika nije prisustvovao tako važnom sastanku kod potpredsjednika Skupštine Strahinje B

Share.

Comments are closed.