Stranačka saopštenja, 25. februar: SD, Demokrate, SNP, Prava CG, LP, DPS

Reagovanje Demokrata na današnje saopštenje SNP-a

“‘Nećemo odgovarati Demokratama’, rekoše iz SNP-a u odgovoru Demokratama. Ovo nas podsjeća na ono Jokovićevo: ‘Crknite-puknite, mi pođosmo s DPSom, mi putujemo s DPSom, ali nismo još stigli do njih dok naš Glavni odbor ne ustanovi da smo ih dovoljno čvrsto zagrlili da to svi vide’. Mada, kakav je odgovor, bolje da zaista nisu ništa ni napisali. Zato, vrlo kratko.

Može li konačno javnost u Crnoj Gori, a naročito to časno i pošteno članstvo SNP-a na koje se Joković poziva, a kojem na svakom koraku baca prašinu u oči, dobiti odgovor na nekoliko važnih pitanja:

Da li je tačno da ste na sjednici OO Berane kazali da nije tačno da ste kod Patrijarha primljeni na sopstveni zahtjev, kako je iz Patrijaršije i saopšteno, već da je Patrijarh sam tražio da dođete u posjetu njegovoj svetosti?

Da li je tačno da su vaši visoki funkcioneri oca Gojka Perovića optužili da radi na raskolu u SPC, odnosno da traži autokefaliju?

Da li je tačno da ste na sjednicama organa Partije kazali da imate podršku Vučića za koaliciju sa DPS-om, te da će on sagraditi tri fabrike na sjeveru ako podržite manjinsku Vladu?

Da li je tačno da ste se sreli sa Đukanovićem radi dogovaranja podrške DPS-a manjinskoj Vladi u kojoj biste participirali sa GP URA i ministrima koji bi bili formalno nestranački, a faktički eksponenti Gvozdenovića, Ivanovića…?

Da li je tačno da među vašim časnim i poštenim članstvom kruži nova izreka, koja glasi: ‘Ono što Joković odgovori na pitanje da li će sa DPSom ne bi ni Marović shvatio’?”, navodi se u saopštenju Press centra Demokrata.

***

Klub poslanika DPS: Bulajić prekršio Poslovnik i Ustav, nećemo dozvoliti DF-u da evropske procese zaustave u Crnoj Gori

“Odbijajući da zakaže sjednicu redovnog zasijedanja parlamenta, koja treba da počne prvog radnog dana u martu, v.d. predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić grubo je prekršio Poslovnik o radu Skupštine i Ustav Crne Gore.

Blokada rada parlamenta, nastavak je političke destrukcije, godinama unazad jedine konstante u političkom djelovanju grupacije kojoj pripada Bulajić.

Evidentno je da je ovaj iskusni i među kolegama, cijenjeni poslanik pokleknuo pod pritiskom svojih partijskih šefova, i tako pristao da bude puki izvršilac naredbe onih koji svoje političko djelovanje zasnivaju na služenju interesima drugih država, a rade sve na štetu sopstvene države i svega crnogorskog.

Tako je, nažalost, u zrelim godinama svoje političke karijere Bulajić dozvolio da bude eksponent sebi nadređenih partijskih lidera, koji već danima u njegovo ime najavljuju kakvu će odluku donijeti, i na koji način će je saopštiti, ne mareći što ga na taj način diskredituju i omalovažavaju.

Ipak, i pored činjenice da su mu drugi suflirali, i da je zato pogazio ono što je prije neki dan obećao poslanicima, Bulajiću kao iskusnom političaru treba da bude jasno da ga to ni u kom slučaju ne abolira od ozbiljne odgovornosti za zloupotrebu funkcije, podrivanje ustavnog uređenja u cilju blokade političkog sistema i zaustavljanja evropskih procesa u našoj državi”, kaže se u saopštenju Kluba poslanika DPS Crne Gore.

***

Zirojević (SD): Odluka Bulajića nastavak destruktivnog ponašanja DF-a

“Odluka predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore, Strahinje Bulajića, da ne zakaže sjednicu na zahtjev 44 poslanika predstavlja, nažalost, nastavak destruktivnog ponašanja tog saveza i njegovih predstavnika. Možda je bilo i naivno naše vjerovanje da bi politički subjekt koji se destruktivno ponašao i prema Vladi za koju su glasali, kao dio vladajuće većine, mogao biti iole konstruktivan u situaciji kada ih ponovo šaljemo u opoziciju”, saopštio je portparol SD Nikola Zirojević.

“Ovakav presedan je nezabilježen u demokratskom svijetu i parlamentarnoj praksi i gospodin Bulajić će, kao predsjedavajući, lično ponijeti teret ovakvog djelovanja. Podsjećam da, kada se već pozivaju na Ustav, Ustav govori da poslanik glasa po sopstvenoj savjesti, tako da je ovakvo ponašanje predsjedavajućeg Bulajića, kojim poslanike onemogućava da izraze svoj stav u Parlamentu, u najmanju ruku politički nekorektno.

No, kao što smo i ranije govorili, nijedan pokušaj prijetnje i blokade neće zaustaviti proces izbora novog predsjednika Skupštine i nove vlade koja će, za razliku od prethodne, legitimitet crpiti iz podrške većine poslanika.

Korisrimo priliku da još jednom sve političke subjekte pozovemo na dijalog i razum, na ponašanje koje je u skladu sa demokratskim principima, kako bismo svi skupa, u najkraćem roku, izašli iz političkog ćorsokaka u kome smo se našli ne našom krivicom”, zaključuje se u saopštenju Zirojevića.

***

Andrija Nikolić na Interparlamentarnoj konferenciji – Odgovor EU na krizu u Ukrajini

Član Predsjedništva DPS i zamjenik predsjednika Odbora za međunarodne odnose Andrija Nikolić učestvuje na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i zemalja kandidata – “Odgovor EU na krizu u Ukrajini”.

U svom obraćanju učesnicima Konferencije Nikolić je istakao kako dolazi iz Crne Gore, države koja je, prema riječima američkog državnog sekretara Džona Kerija, 2016. godine bila na liniji vatre između Zapada i Moskve zbog svoje želje da postane članica NATO.

,,Crna Gora je, iako izložena ogromnom ruskom pritisku, odlučno branila svoju, i  evroatlantsku orijentaciju Zapadnog Balkana”, istakao je Nikolić.

On je dodao kako je uvjeren da su poslije vojne agresije Rusije protiv Ukrajine i njegovi sunarodnici iz Crne Gore koji su sa rezervom gledali na učlanjenje Crne Gore u NATO, shvatili šta za državu znači to što je postala dio kolektivnog sistema bezbjednosti.

,,Danas smo ohrabreni odlučnošću NATO-a da brani svaki pedalj teritorije saveznica”, rekao je Nikolić.

,,Drage kolege, svjedočimo najvećem izazovu po očuvanje evroatlantskih vrijednosti od završetka Hladnog rata, i moramo odgovoriti ujedinjeno i odlučno, i NATO i EU, jer svi znamo šta se može dogoditi kada agresori prođu nekažnjeno”, istakao je Nikolić.

“Ne zaboravite da ruski predsjednik ima saveznike u regionu Zapadnog Balkana, preciznije u Beogradu i Banjaluci, i postavlja se pitanje da li se njegove agresorske ambicije završavaju u Ukrajini, ili će nakon što stavi Ukrajinu pod kontrolu, pokrenuti nove konflikte na Balkanu“, naglasio je Nikolić.

On je zaključio da je ekstremno važno, da EU zajedno sa NATO-om, ozbiljno shvati prijetnje po stabilnost Zapadnog Balkana, i da ubrza integracije zemalja kandidata sa jasnim uslovima i rokovima. U suprotnom, posljedice mogu biti razorne.

***

LP: Konkretno podržati narod Ukrajine, i u CG postoje ekstremni elementi

Liberalna partija, kao dio ALDE mreže liberala Evrope i Liberalne Internacionale, snažno osuđuje agresiju države Rusije na suverenu i mežunarodno priznatu državu Ukrajinu, koja je partner i prijateljska država Crnoj Gori,kao i Rusija. Scene kakve smo mislili da su zavijek za nama, bombardovanje i tenkovski desanti na ukrajinske gradove i nedužni narod, bez ikakvog povoda već isključivo zbog velikodržavnih aspiracija, šokirale su svakog dobronamjernog i razumnog čovjeka i moraju naići na osudu cijelog civilizovanog svijeta. Ponosni smo što je Crna Gora i ovaj put na pravoj strani istorije, na strani ugroženih, potlačenih i nevinih.

Stradanje i egzodus naroda Ukrajine mora se što hitnije zaustaviti i svaki građanin bi morao da izvrši pritisak na svoju Vladu, širom Evrope, da se zauzme snažan stav podrške Ukrajini, da se konkretnim potezima podrži njihova borba za slobodu i očuvaju nevini životi.

Posebno je zabrinjavajuće što i u Crnoj Gori ali i regionu postoje ekstremističke i militantne političke struje koje sa simpatijama gledaju na ovo stradanje, razaranje i okupaciju. Nadležni u Crnoj Gori moraju biti naročito oprezni prema ovakvim pojavama koje već sad pokušavaju  da blokiraju državu i izazivaju haos. Svjedočili smo godinama takvim pokušajima u našoj državi, a sada se oni nastavljaju očigledno ohrabreni ovakvom eskalacijom agresivnog nacionalizma zvanične Moskve. Region mora sačuvati mir, stabilnost i jasnu evropsku perspektivu. Crna Gora kao članica NATO alijanse mora biti pouzdan saveznik i kamen temeljac tog poretka bezbijednosti regiona, pa je od velikog značaja da se što prije formira stabilna vlast u Crnoj Gori.

***

Milačić: Pozdravljamo Bulajićev stav, jasnim principima spriječiti izdaju izborne volje

“Prava Crna Gora pozdravlja pozitivan stav gospodina Strahinje Bulajića u pogledu njegove uloge u prdesjedavanju Skupštinom. Takođe pozdravljamo i težak iskorak DF-a koji se prvi put ogradio od politike SNP-a i GP URA, kako u pogledu rušenja, tako i u pogledu konstituisanja manjinske Vlade.

Prava Crna Gora najdobronamjernije prihvata današnju poruku gospodina Bulajića, ali će u skladu sa objektivnim oprezom, u pregovorima oko budućih prijevremenih parlamentarnih izbora, i eventualne Vlade, razgovarati samo ako svi učesnici pregovora iz redova većine prethodno dogovore principe kojima će potpuno osigurati poštovanje izborne volje građana i ukloniti svaku sumnju da će se kroz proces budućih razgovora doći opet do nekog oblika manjinske Vlade pod drugim imenom, izdaje izborne volje 30. avgusta ili saradnje sa DPS-om.

U tom smislu od kolega iz parlamentarne većine, prije svih razgovora očekujemo podrazumijevanje osnovnih principa koji su za Pravu Crnu Goru crvena linija budućih razgovora:

1. Da predsjednik Skupštine ne može biti iz reda koalicije Crno na bijelo ili SNP-a, kao osnovni početni garant da u koncu pregovora neće biti izdaje izborne volje,

2. Da premijer ne može biti iz redova URE i SNP-a, niti njihov delegat iz reda nestranačkih ličnosti, kao političkih predstavnika koncepta manjinske Vlade sa DPS-om koji je izazvao postojeću krizu,

3. Da DPS u bilo kom političkom dogovoru ima isključivo posmatračku ulogu, i da mu ne smiju biti dodijeljena ni najmanja izvršna ovlašćenja, niti u Vladi, niti po dubini,

4. Da se konstituenti većine od 41, postignute nakon 30. avgusta obavezuju da neće glasati zakonska i kadrovska rješenja sa DPS-om i opozicijom bez dogovora svih konstituenata parlamentarne većine 30. avgusta.

Prava Crna Gora se nada da će 41 predstavnik parlamentarne većine 30. avgusta naći snagu i ozbiljnost da odbrani izbornu volju građana 30. avgusta, a ukoliko stvari krenu u bilo kojem drugačijem pravcu, Prava Crna Gora je spremna da obnovi, pojača i unaprijedi snagu odbrane izborne volje, bez obzira na političke posledice i težinu iznijetih stavova”, navodi se u saopštenju Marka Milačića, predsjednika Prave Crne Gore.

***

SNP: Nećemo odgovoriti na saopštenje Demokartske CG

Socijalistička narodna partija Crne Gore zbog svog dostojanstva i ugleda koje gradi pune 24 godine, neće odgovarati na jučerašnje prizemno saopštenje kolega iz Demokratske Crne Gore. To bi značilo da treba da se spustimo na taj nivo, a to nama ne priliči.

Gospodo iz Demokrata, imalo bi se mnogo toga reći, otkriti, saopštiti, napisati, ali bolje po vas da to ne činimo. Ipak smo mi sljedbenici Njegoševe Crne Gore i poštovaoci Marka Miljanova od kojeg smo naučili i sprovodimo onu da je “ čojstvo čuvati drugoga od sebe”.

A i vi ste učeni pravim vrijednostima na vrijeme, dok ste bili u SNP-u, ipak ste porasli u gnijezdu istine i pravde. To što ste zastranili u međuvremenu, nije do SNP-a.

Ako već niste željeli da odgovorite zašto vaš šef kluba poslanika nije prisustvovao sjednici Kolegijuma Skupštine, objasnite građanima Crne Gore zašto niste za formiranje manjinske vlade u okviru parlamentarne većine?

Eto, toliko.

I da, znamo mi dobro i Poslovnik i zakone i akte. Mnogo smo duže u politici od vas. I ostaćemo tu gdje jesmo zbog svog časnog i poštenog članstva koje nam vjeruje jer ga nikada nismo prevarili da se borimo za zajedničke ciljeve. Za nas je cilj učiniti  nešto dobro za građane Crne Gore a ne u ime ciljeva braniti zauzeto mjesto po dubini ili širini.

***

Demokrate: Nijesmo dobili zvaničan poziv za konsultacije oko mandatara

Zvaničan pisani poziv za konsultacije oko mandatara kod Predsjednika Crne Gore kako je to do sada bila praksa, nijesmo dobili. Stigao je jedino telefonski poziv našoj službenici juče popodne i informacija da se konsultacije održavaju jutros. Kakvi god pozivi bili, ne idemo na fingirane razgovore forme radi i ne prekrajamo izbornu volju građana Crne Gore. Mandat se kao u oktobru 2020. godine saglasno demokratskim principima može dati samo onome ko donese potpise pobjedničke većine na izborima. Ako toga ne bude, mandat se vraća građanima da daju sud i odluče kako dalje. Ne mogu izborni gubitnici bez izbora, varanjem preuzimati vlast. To je gaženje demokratije i volje naroda.

***

SD, Šehović: Izražavamo duboku i iskrenu solidarnost sa narodom Ukrajine

Najmanje što u ovom momentu možemo da uradimo je da izrazimo duboku i iskrenu solidarnost sa narodom Ukrajine, koji se suočava sa bezobzirnom i ničim izazvanom vojnom agresijom i okupacijom, ali i da oštro dignemo glas protiv očiglednog kršenja međunarodnog prava.

Ovakvi bezumni događaji nam nažalost mogu poslužiti kao važno podsjećanje da je Crna Gora punopravnim članstvom u #NATO ne samo okrenula novu stranicu svoje istorije, nego i trajno sačuvala teritorijalni integritet i suverenitet, kao i demokratske i civilizacijske vrijednosti, navodi se u saopštenju Damira Šehovića, predsjednika SD-a.

***

SD: Popa čestitala Šehoviću

Šefica delegacije EU u Crnoj Gori Nj.E. Oana Kristina Popa, čestitala je dr Damiru Šehoviću izbor na mjesto predsjednika Socijaldemokrata Crne Gore, na čemu joj se Šehović zahvalio, naglasivši trenutnu važnost evropskih vrijednosti i socijaldemokratske ideje:

“Cijenim da socijaldemokratska ideja, te načela na kojima počiva Unija, treba da žive sad više nego ikad, posebno u specifičnoj političkoj situaciji u kojoj, ne samo u Crnoj Gori već i šire, jačaju snage koje idu u pavcu suprotnom od demokratskih vrijednosti na kojima počiva današnji svijet. Kada govorimo o Crnoj Gori, Socijaldemokrate su, kako prije formalnog osnivanja, kroz individualno djelovanje svojih članova, tako i sada, bile posvećene odbrani evropskih vrijednosti, te građanske, mulitietničke, multikulturale i pristojne Crne Gore”.

Šehović je u odgovoru istakao da je integracioni proces jedan od programskih prioriteta Socijaldemokrata, što se, kako je naveo, ogledalo i kroz konstruktivne predloge i kritike u prethodnom periodu, u cilju vraćanja Crne Gore na evropski put.

Na kraju, Šehović je izrazio uvjerenje da će  Crna Gora nastaviti integracioni proces onom dinamikom koja se od nje očekuje, a koja je trenutno iz objektivnih razloga usporena. “Uvjeravamo vas da će Socijaldemokrate biti pouzdan partner na tom putu” zaključio je.

Share.

Comments are closed.