Stranačka saopštenja, 28. februar – LP, SD, BS, DPS, URA

URA: Nema političke vlade sa DPS-om

Nakon što je, čak i u svojim najvećim bastionima, DPS otišao u opoziciju racionalna percepcija političkih zbivanja ovoj partiji nije jača strana što je danas u svojoj izjavi potvrdio i njihov potpredsjednik Jefto Eraković.

Da ih vratimo u stvarnost. Nema nikakve političke vlade sa DPS-om. URA je dala svoje rješenje u kojem u Vladi nema DPS-a i DF-a, a ukoliko se nekakve druge opcije mogu ostvariti, to je u redu, ali u njima URA neće učestvovati.
Dakle, DPS-ova pozicija nije monopolska kao što je to bila 30 godina, to su prošla vremena. Što prije Jefto Eraković i ostali funkcioneri njegove partije to shvate biće bolje po njih.

***

Evropski liberali: Vrijeme je da svijet pokaže solidarnost, snažna podrška Ukrajini i građanima Rusije protiv “Putinovog rata”

Danas je održan vanredni sastanak liberalnih lidera Evrope tokom kojeg se razgovaralo o ruskoj agresiji u Ukrajini i narednim koracima koji će preuzeti evropski partneri u cilju podrške ukrajinskim građanima. Online sastanku su prisustvovali predsjednik Liberalne partije Andrija Popović, kao i savjetnik za međunarodne odnose Vatroslav Belan.

Na sastaku koje je organizovao ALDE savez liberala Evrope jednoglasno je zaključeno da su potrebne snažnije sankcije protiv Rusije i izdvajanje veće pomoći svih država za Ukrajinu. Naročito je važno da Crna Gora, kao rijetki izuzetak u demokratskom svijetu, konačno konkretno pomogne Ukrajni, suverenoj država sa međunarodno priznatim teritorijalnim integritetom, koja se peti dan zaredom bori protiv ruske agresije, i to konkretnim donacijama i upućivanjem pomoći.

Liberali su uvijek čvrsto na strani evropskih vrijednosti i sada je vrijeme da pokažemo svoju solidarnost sa Ukrajinom, poruka je skupa. Evropska unija, Sjedinjene Države i Velika Britanija uvele su Rusiji veoma teške sankcije, ali svi zajedno možemo učiniti više da zaustavimo ruskog predsjednika Putina u ovom suludom činu koji uvodi čitav svijet u nestabilnost.

Na sastanku je usvojena i zajednička deklaracija u kojoj se osuđuju Putinovi postupci na teritoriji Ukrajine, ali istovremeno iskazana podrška ruskim građanima koji rizikuju da budu uhapšeni i maltretirani suprotstavljajući se ratu koji i ruska javnost i građani prepoznaju kao “Putinov rat”.

Deklaracija sadrži konkretne prijedloge za više sankcija za koje vjerujemo da bi mogle zaustaviti rusku agresiju u Ukrajini, kao i prijedlog za uključivanje stranke ukrajinskog predsjednika Zelenskog u članstvo liberalne porodice ALDE saveza liberalnih partija Evrope, što su oni i prihvatili.

***

Klub poslanika DPS: Rezolucija da bude usvojena jednoglasno, najoštrije osuđujemo vojnu agresiju Ruske Federacije

Usljed aktuelnih ratnih dešavanja i svih posljedica koje one sa sobom nose, u skupštinsku proceduru predali smo Rezoluciju povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Smatramo da Skupština Crne Gore usvajanjem predloženog dokumenta, mora najoštrije osuditi otvoreni čin agresije i vojne intervencije koju su preduzele oružane snage Ruske Federacije prema Ukrajini, kao nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi.

Osim toga, to bi bio i način da se uputi apel na organe vlasti Ruske Federacije da hitno zaustave svoja vojna dejstva i prekinu akt agresije.

U cilju iskazivanja potpune spremnosti da Crna Gora svoju politiku do kraja usklađuje sa svojim evropskim saveznicima, za očekivati je da Skupština Crne Gore pruži podršku do sada preduzetim mjerama od strane Evropske unije i partnerskih država na suzbijanju akta agresije.

Osim toga potrebno je iskazati najdublje saosjećanje sa narodom Ukrajine koji se trenutno suočava sa najvećim izazovima i patnjama od završetka Drugog svjetskog rata.

Takođe, Demokratska partija socijalista poziva na puno poštovanje i očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, hitan prestanak uništavanja vojnih i civilnih objekta, i ugrožavanja života miliona ljudi, od kojih su to uglavnom nedužni civili.

Na kraju izražavamo uvjerenje da će se na osnovu svih navedenih činjenica, predata Rezolucija povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu biti usvojena jednoglasno od strane svih naših kolega poslanika crnogorskog parlamenta.

***

Strujić-Harbić: Parlament je mjesto za rješavanje političkih nesuglasica

Crnoj Gori je potrebno da što prije dobije stabilnu Vladu, koja će zemlju vratiti na kolosjek evropskih integracija. S toga, sve političke nesuglasice koje trenutno postoje, treba rješavati u parlamentu, poručila je Kenana Strujić-Harbić, šefica kluba poslanika Bošnjačke stranke.

Ona je to kazala na sastanku sa ambasadorkom Češke u Crnoj Gori, Janinom Hrebičkovom.

Strujić-Harbić je ponovila zabrinutost što su brojne značajne institucije danas u blokadi i da je to pokazatelj da država mora što prije da dobije novu Vladu.

„Bošnjačka stranka se veoma odgovorno odnosila prema svim aktuelnim izazovima u prethodnom periodu. Kao opoziciona partija, konstantno smo ukazivali na brojne nedostatke i propuste u radu sada već bivše Vlade. Pred nama je mnogo izazova, posebno u dijelu izmjena izbornog zakonodavstva. Sve političke nesuglasice koje imamo, trebamo rješavati u najvećem zakonodavnom domu“, kazala je šefica kluba poslanika BS.

Hrebičkova je istakla da cijeni ulogu Bošnjačke stranke, kao partije koja se zalaže za pronalaženje rješenja za izlazak iz političke krize.

Ona je poručila da će Češka Republika snažno podržati svaku vladu koja je evropski orjentisana. Poručila je da će Češka 1. jula preuzeti šestomjesečno predsjedavanje Savjetom EU.i da očekuje da će Crna Gora u tom periodu ostvariti napredak na putu ka EU.

***

SD: Nišić: Crna Gora da zatvori vazdušni prostor za ruske avione

“Crna Gora bi, kao država kandidatkinja za članstvo u EU, trebala da se, u odnosu prema ruskoj invaziji na Ukrajinu, vodi po uzoru na ostale članice.

U tom smislu, apelujem na Vladu Crne Gore da koliko je danas zatvori svoj vazdušni prostor za ruske avione.

Istovremeno, svjedoci smo širenja velikog broja lažnih vijesti kojima bi se opravdao rat u Ukrajini i unio razdor među evropskim državama.

U cilju sprječavanja toga, potrebno je onemogućiti rusku propagandu putem državnih medija Russia Today i Sputnik i njihovih podružnica.

Zvanična Crna Gora mora dati jasnu i nedvosmislenu podršku Ukrajini uovim teškim vremenima.

Naše građanke i građani već to rade na sve moguće načine, a valjalo bi da odlazeća Vlada, makar jednom, bar na kraju, bude na nivou svojih građana”, kaže se u saopštenju direktorice SDCG, Irme Nišić.

***

Formiran Savjet privrednika SD Bar: Nedeljko Lale Čović izabran za rukovodioca

Čović

Opštinski odbor Socijaldemokrata Bara je proteklog vikenda, formirao i održao prvi sastanak Savjeta privrednika SD Bar. Nakon pozdravne riječi predsjednika OO SD Bar Branislava Nenezića, okupljene privrednike pozdravio je i potpredsjednik OO SD Bar Nedeljko Lale Čović, koji će biti na čelu ovog organa, a u narednom periodu biće izabran i ostatak rukovodstva Savjeta.

“Formiranje Savjeta privrednika je ideja o kojoj smo intenzivno razmišljali već neko vrijeme. Imajući u vidu da je privredna djelatnost u posljednje dvije godine zbog pandemije COVID-19 u stagnaciji, smatramo da je sad pravi trenutak da se ova ideja i realizuje.

Na ovaj način, dobili smo priliku da na jednom mjestu, svi zajedno, brže identifikujemo i  rješavamo probleme u poslovanju preduzetnika i pravnih lica u Baru kroz transfer znanja i razmjenu praksi i iskustava.

U svom radu, sad u svojstvu organa SD Bar, kroz davanje konstruktivnih predloga nadležnim organima državne uprave i lokalne samouprave i intenzivnu i dinamičnu saradnju sa Udruženjem privrednika Bara, čiji su članovi i naši privrednici, trudićemo se da damo doprinos poboljšanju ekonomskog stanja i poslovanja privrednih subjekata u našem gradu“ – istakao je Čović.

Stub svake razvijene tržišne ekonomije čine uspješna mikro, mala i srednja privredna društva, a kod nas njihov ogroman potencijal nije ni približno na nivou na kakvom bi trebao biti.

Cilj je da novim načinom komunikacije sa predstavnicima privrede našeg grada, na jednom  mjestu budu delegirani problemi i biznis barijere sa kojima se susreće većina njih, da se daju predlozi i ideje u kom pravcu treba da se usmjeri djelovanje SD Bar sa ciljem poboljšanja statusa privrednih subjekata na teritoriji našeg grada.

Na kraju, ističemo da je stvaranje ravnopravnih uslova za poslovanje privrednih subjekata i poboljšanje poslovnog ambijenta jedan od prioritetnih zadataka u radu SD Bar, jer smo svjesni da bez zdrave i konkurentne privrede ne može biti govora o uspješnom mandatu bilo koje lokalne vlasti.

***

Forum žena LP organizovao obuku o samopouzdanju i jačanju uloge žena u politici

“Forum žena Liberalne partije u okviru redovnih aktivnosti organizovao je obuku za članice u cilju osnaživanje žena i njihove uloge u društvu.

Seminar na temu “Samopouzdanje i samopostovanje kod političarki” održala je  psihološkinja i psihoterapeutkinja Tanja Mitrović. Seminar je otvorila predsjednica Foruma žena LP Dubravka Vujičić a učestvovale su žene iz različitih struktura.

Žene političarke imale su priliku da uče i razmjenjuju iksustva o ulozi u javnom životu, politici, procesu donošenja odluka i na koji način ojačati sopstveni položaj u tradiconalnom društvu u kojem je zastupljenost žena na pozicijama donošenja odluka nedovoljna.

Forum žena liberalki nastaviće da sprovodi ovakve aktivnosti, vjerujući u društvo slobodnih pojedinaca i jednakih šansi u kojem svako mora imati jednaka prava i obaveze i mogućnost za afirmaciju na osnovu znanja, sposobnosti i stručnosti bez obzira na bilo kakvu različitost i lično svojstvo”, navodi se u saopštenju PR službe LPCG.

Share.

Comments are closed.