Stranačka saopštenja, 28. maj – SDP, LP

Krivokapić: Jača EU znači više demokratije u regionu

Počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić učestvovao je danas na vanrednoj online sjednici Predsjedništva Partije Evropskih socijalista na temu Plana oporavka koji je najavila Evropska komisija. Ovaj plan predstavlja istorijsku mogućnost za otpočinjanje rekonstrukcije Evropske unije i korak ka progresivnijoj i humanijoj Evropi. Članovi predsjedništva, druge najveće partije u Evropskom parlamentu razmijenili su mišljenja o tome kako okrenuti Evropu ka solidarnijoj, digitalizovanoj, ravnopravnijoj i održivoj budućnosti.

Ovim planom još jednom je potvrđena snaga i odlučnost Evropske unije da pomogne jačanje i progresivnih snaga na Balkanu. Sa tim ciljem samo za Crnu Goru ove godine je opredjeljeno 152 miliona eura sa ciljem unaprijeđenja njenih demokratskih i ekonomskih kapaciteta.

Plan oporavka znači solidarniju i snažniju Evropsku uniju ali i nedvosmislenu podršku za zemlje kandidate. Mi u regionu znamo da što je snažnija Evropska Unija snažnija je i demokratija u našim zemljama a bez snažne demokratije nema ni ravnopravnog savezništva sa najrazvijenijim državama. Kao što je Evropskoj uniji potreban ekonomski oporavak tako je i nama u regionu, pored ekonomskog, potreban i oporavak od loših politika zbog kojih zaostajemo u procesu evropskih integracija. Kao što je Evropskoj uniji potrebno okupljanje oko daljeg jačanja tako je i u našim zemljama potrebno okupljanje svih progresivnih snaga kako bi ojačali naša društva i zaustavili nazadovanje u demokratiji i vladavini prava. Ovo se naslanja na ocjene koje je Krivokapić iznio juče na premijerskom satu da bi podrška Crnoj Gori bila i snažnija da je ona članica Evropske Unije što se sinoć pokazalo na primjeru Hrvatske kojoj je dodjeljeno 10 milijardi eura pomoći. Građani Crne Gore gube stotine miliona koje bi mogle biti utrošene na znatan boljitak cjelokupnog društva zbog toga što nas korupcija i autokratija spriječavaju da budemo zemlja članica.

Deklaracija koja je ovim putem usvojena pozdravlja plan koji će uključiti progresivne prioritete kakvi su snažan plan oporavka, tranziciono finansiranje, ulaganje u obrazovanje i oporezivanje digitalnih giganata. Predsjedništvo PES-a je apelovalo na vlade država članica da hitno usvoje i implementiraju predložene mjere jer jedino zajednički mogu pokrenuti evropsku ekonomiju.

* * * * *

LP zabrinuta za poslijedice odluke Osnovnog suda,
dovedena u pitanje antifašistička tradicija

Liberalna partija jedino može da izrazi najdublje razočarenje postupkom sudije za istrage u Osnovnom sudu u Podgorici koji je pustio na slobodu počinioca morbidnog djela uništavanja spomenika posvećenog organizatorima Trinaestojulskog ustanka na Ravnom Lazu. Poštujemo odluku sudije bez obzira što mislimo da je ovakav čin  nedopustiv i unosi zebnju među građane Crne Gore jer anulira rezultate koje je Uprava policije postigla u brzom otkrivanju i lišavanju slobode počinioca ovog sramnog djela.

Liberali izražavaju čuđenje da je sudija za istrage mogao da pusti na slobodu osobu koja je svojim nedjelom uzbunila cjelokupnu crnogorsku i regionalnu javnost dovodeći u pitanje cjelokupnu antifašističku prošlost i ideale  naših predaka. LP je zabrinuta da će se poslijedice ovakve odluke još gnusnije i radikalnije krenuti na sve slobodarsko u  Crnoj Gori, a  otvaraju se vrata za sve naredne pokušaje  profašista da ruše tekovine NOB-a i  da besramno izazivaju nove talase mržnje i sukoba. Za djela koja su minorna u odnosu na ovo koje je počinjeno na Ravnom Lazu određuje se pritvor od 30 dana,bez obzira na činjenicu da se radi o počiniocu  učeniku, bezmalo maloljetnoj osobi što u nama izaziva još veću zebnju,jer ne može se govoriti o izolovanom incidentu već o trajnim napadima na antifašističku Crnu Goru organizovanim u kleronacionalističkim krugovima.

Share.

Comments are closed.