Stranačka saopštenja, 4. mart – SD, DPS, URA, Demokrate

Demokrate: Abazović prokockao šansu da donese promjene

Neosporna je činjenica da Abazović i njegova ,,tviter družina”  nijesu dorasli istorijskom trenutku u kojem se našla Crna Gora nakon pobjede 30. avgusta, zato se ovako neodgovorno, kukavički, pajovićevski bacaju pod noge poraženom DPS-u. Nedostojni glasova koje su dobili od građana ovih dana ispisuju sramne stranice istorije, kao papagaji ponavljajući mantru DPS-a ,,ko neće pare DPS-a taj je protiv evropskog puta Crne Gore”.

Abazović, renta političar koji se bavi politikom po principu ,,slušaću onog ko mi da više” prokockao je jedinstvenu šansu da sa pobjednicima donese promjene,  da uspostavi nove odnose,  nove vrijednosti, da od Crne Gore napravi zemlju blagostanja i prosperiteta.
Umjesto toga, on zajedno sa svojim, navodnim građanskim pokretom, skreće sa evropskog i evroatlantakog puta. Vireći iz Šešeljevog šinjela napada Demokrate,opsesivno i s jasnim razlogom: mi smo sve ono što oni nikad nijesu bili niti mogu biti – stranka koja nije na prodaju.

Jer dok smo mi sa građanima Crne Gore oni formiraju vlast sa, kako Evropa tvrdi, bivšim hibridnim režimom. Dok se mi borimo za svako slovo sporazuma tri lidera URA je  u predizbornoj kampanji sa ,,ramada partijom”. Mi čuvamo izbornu volju građana, koji su nam jedini naredbodavci, dok oni idu na skupove koje organizuje Vojislav Šešelj i po mišljenje na Andrićev venac.

 Tvrdili su da Brajović ima preko 50 krivičnih prijava, da je na spisku lopova i kriminalaca a sada sa njim idu u preizbornu koaliciju. Evropski, nema šta. Srećan vam evropski put sa onima za koje ste tvrdili da su retrogradni nacionalisti, kriminalci i lopovi a oni za vas da ste bitange i šibicari.

Evropska retorika, evropske kvalifikacije, evropska vrijednost. S kim si takav si. Sve što ste rekli jedni o drugima je potpuno tačno.  Što bi rekao vaš koalicioni partner Svetozar Marović – I vi ste u pravu, i oni su u pravu.
Sve se može i prihvatiti ali ste dotakli najdublje moralno dno kada ste otišli sa onima koji su za vašu uvaženu poslanicu Zoronjić tvrdili da to nije poslanica već tamo neka žena sa ulice. Ovoga bi se postidio svako ko ima prst obraza. Odavno je nama postalo jasno, a i građanima Crne Gore, da se sa izdajnicima ne može graditi bolje društvo, da sa vama takvima, prevrtljivima prije svega, ne može ići ka razvijenom svijetu, zato ostanite u šešeljevskom kavezu, a mi ćemo sa slobodnim građanima u Evropu! Konačno se odvojilo žito od kukolja!

***

DPS: Delegacija DPS posjetila ambasadu Ukrajine i oštro osudila bezumni akt ruske agresije, na suverenu, evropsku državu

Delegacija DPS koju su činili potpredsjednik Jevto Eraković, generalni sekretar Aleksandar Bogdanović, šef kluba poslanika Danijel Živković, i članovi Predsjedništva: Aleksandra Vuković, Nikola Rakočević, Andrija Nikolić posjetila je otpravnicu poslova Ukrajine u Crnoj Gori Nataliju Fijalku, i iskazala punu saosjećajnost, podršku i solidarnost sa građanima i građankama Ukrajine, kao i podršku samostalnosti, jedinstvu i suverenitetu te države. Delegacija DPS oštro je osudila bezumni akt ruske agresije, na suverenu, evropsku državu.

Članovi delegacije iskazali su divljenje i veliko poštovanje prema narodu Ukrajine i rukovodstvu te države, koji svi zajedno danas brane pravo na slobodu i teritorijalni integritet Ukrajine, čuvajući istovremeno i temeljne vrijednosti savremene evropske civilizacije.

Prilikom susreta sa otpravnicom poslova Ukrajine u Crnoj Gori, Nj. E. Natalijom Fijalko razmijenjene su i informacije o ukrajinskim izbjeglicama koje pristižu u Crnu Goru, i čiji broj raste iz dana u dan, te o modalitetima pomoći ugroženom stanovništvu.

Crna Gora i njeni građani su kroz istoriju više puta pokazali humanost i solidarnost prema ljudima koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove, pruživši im utočište u teškim vremenima ratnih razaranja, jednako kao što danas pokazuju razumijevanje za patnju kroz koju prolazi i ukrajinski narod.

Demokratska partija socijalista snažno će se založiti da Crna Gora i njene državne institucije pomognu globalnim naporima demokratskog svijeta u odbrani slobode i nezavisnosti Ukrajine, kako bi građani te zemlje što prije nastavili normalan život u mirnodopskim uslovima.

***

URA: Bečić se spušta na nivo ulice, koji ne priliči ozbiljnom političaru

“Aleksa Bečić se konstantno spušta na nivo ulice, koji ne priliči nijednom ozbiljnom političaru. Crna Gora ide evropskim putem, Demokrate nijesu samo odustale da u tome daju doprinos, već ga umnogome i odmažu. Nažalost, današnja press konferencija je nastavak degradacije dosad učinjenog od strane Demokratske Crne Gore, koja je u jednom trenutku skrenula desno i odustala sa evroatlantskog i evropskog puta Crne Gore”, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Kako su kazali, Demokrate su imale otvorenu ponudu da budu dio promjena na bolje. ,,Imale su poziv da učestvuju u razgovorima nakon pada Vlade, ali su od svega odustale koristeći djetinjastu argumentaciju. Nažalost, nekonstruktivan, često destruktivan, amaterski pristup u krajnje komplikovanim geopolitičkim trenucima u kojima se nalaze Balkan i Evropa, Bečić i Demokrate biraju nedoličan pristup rješavanju trenutne političke krize”, zaključuju iz URE.

***

Savković Vukčević (DPS): Čudo bi bilo da je sveštenik Perović rekao drugačije

“Izjava sveštenika Gojka Perović da ne može da shvati ‘ovoliku priču i kampanju protiv vojne akcije’ ne priliči ni čovjeku ni svešteniku, ali je u skladu sa učenjem srpskog svetitelja Nikolaja Velimirovića i mitropolita cetinjskog Srpske pravoslavne crkve, Joanikija Lipovca, koji su svojevremeno podržavali Hitlera. Sveštenik Perović izabrao je da bude dosljedan i privržen njima, a ne vjeri mira i ljubavi.

Strašno je ratno stanje i napad jedne vojne sile na drugu zemlju nazvati ‘vojnom akcijom’ kada se zna da tamo svakodnevno strada na hiljade nedužnih civila i zgažen je teritorijalni integritet jedne suverene države.

Nečuveno je da jedan crkveni velikodostojnik ne pokaže saosjećanje za žrtve, ugašne živote i plač ukrajinskih majki koje s djecom u naručju traže put do granice da sačuvaju žive glave od ove, kako to sveštenik Perović reče ‘vojne akcije’.

Svešteniče Peroviću, kada se zbog ove ‘vojne akcije’ ukrajinski narod bori za gole živote i opstanak, saosjećanje je najmanje što u ovom trenutku možete i morate iskazati”, navodi se u saopštenju Nele Savković Vukčević, članice Izvršnog odbora DPS Crne Gore.

***

Šehović i Muler: Prekinuti paralizu sistema

Potrebno je što prije prekinuti paralizu sistema u Crnoj Gori, uključujući blokadu rada Skupštine, budući da se blokadom rada institucija svaki problem samo usložnjava, zaključak je sastanka predsjednika SD dr Damira Šehovića sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori Nj. E. dr Karlom Mulerom. Šehović je dodao da će se, ako Demokratski front ne odblokira Parlament, naći će način da se izađe iz pozicije u kojoj jedna politička grupacija drži u zarobljeništvu cijeli zakonodavni dom, zarad ispunjenja svojih političkih ciljeva.

Ambasador je naglasio da se promjene na političkoj sceni, uključjući parlamentarne, dešavaju svuda, te da rad institucija treba da prati ta dešavanja. On je takođe rekao da je optimista po pitanju nalaženja

kompromisa kojim bi se deblokirao rad u mnogim djelovima javnog sektora.

Šehović je istakao da se nakon prethodne vlade Crna Gora suočila sa jednom od najvećih kriza od uvođenja višestranačkog sistema, u kojoj je blokirana i zakonodavna i izvršna i sudska vlast. Izbori su, kako je rekao, najčistije rješenje, ali da su, budući da je njih potrebno pripremiti, Socijaldemokrate od početka bile spremne i na druge opcije, uključujući manjinsku vladu, koja bi morala biti okupljena oko jasne politicke i programske platforme, sa jasnim evropskim i evroatlantskim opredjeljenjem.

Šehovi je rekao da je, ako se postigne saglasnost evropske vrijednosne većine, tu vladu potrebno formirati u najskorijem roku, zarad društvene i političke stabilnosti, a posebno imajući u vidu potencijalne bezbjednosne izazove koji mogu nastati nakon dešavanja u Ukrajini.

Sagovornici su se složili da je državu što prije potrebno vratiti na stabilan i proevropski spoljni kurs, kakav bi trebalo da ima zemlja kandidat za EU članstvo i članica NATO-a.

***

DPS Komisija za inovacije i razvoj IT sektora: Pada i web sajt odlazeće Vlade

“Gdje se stiglo sa toliko najavljivanom digitalnom transformacijom u Crnoj Gori pokazuju svakodnevni ispadi funkcionisanja digitalnih načina komunikacije sa građanima. 

Nažalost, već smo naviknuti da postoje problemi slanja i primanja mejlova sa e-mail adresa Vlade Crne Gore već duži vremenski period. Novi sajt Vlade Crne Gore pruža informacije na način da nikako nije opravdao uloženi novac ali danas smo u konačnom svjedoci kraha sajta Vlade Crne Gore i nemogućnosti dobijanja bilo kakvih informacija za javnost.

Resornog ministarstva nigdje nema da se oglasi i građanima pojasni zašto se ovo dešava i kako se to uopšte upravlja državnom digitalnom infrastrukturom kada se u 21. vijeku ne može dobiti mejl od službenika javne uprave, niti na sajtu Vlade Crne Gore pronaći željena informacija.

Sve u svemu, za građane Crne Gore, jedino je pozitivno što ova Vlada amatera završava svoj kratki vijek. Sada se mora krenuti u temeljnu sanaciju pričinjene štete, da bi se digitalno društvo u Crnoj Gori što prije vratilo na pravi evropski put savremenog i modernog razvojnog ambijenta na kojem je bila do izbora ove, već bivše, Vlade. Crna Gora može postati uspješno digitalno društvo ali ne sa ekspertima “apostolima” na čelu, već sa stručnim, progresivnim i dobronamjernim ljudima koji našu zemlju žele da uvedu u klub razvijenih evropskih država”, navodi se u saopštenju Komisija za inovacije i razvoj IT sektora DPS-a.

***

Čelanović (SD): Eksperti razrovali Crnu Goru uzduž i poprijeko!

“Osim što su društvo poslali u nacionalne rovove, ovaj skup zvani 42. Vlada (sada je već očigledno sa namjerom i zadatkom) sistematski je pokušao da uništi Crnu Goru.

Zatvaranje par najvećih kompanija, otvaranje jedne gubitaške, urušavanje poslovanja kompletnog energetskog sistema i velika 0 kapitalnih projekata i investicija, rezultat su rada ovih eksperata!

Zatvoriti KAP dok cijene aluminijuma rapidno rastu i prodati 10.000 tona pšenice koje smo uz velike napore nabavili u doba najveće krize i time ugroziti prehrambeni sektor,a sve uz podizanje panike od strane ministra Stijovića, mogu samo ljudi koji imaju zadatak da sruše Crnu Goru.

Nova Vlada što prije, jer svaki dan ove družine može skupo da nas košta!”, kaže se u saopštenju generalnog sekretara SDCG Miloša Čelanovića.

Share.

Comments are closed.