Stranačka saopštenja, 7. decembar: LPCG, URA, DPS

DPS, Nikolić: Vlada će pasti, svako ko glasa protiv inicijative izdao je interese građana

Nesporno je da postoji veliko nezadovoljstvo sa ovom Vladom, mi smo uradili ono što je prirodno, očekivano i odgovorno i to nezadovoljstvo koje postoji sa obije strane političkog spektra smo formulisali koristeći ustavna ovlašćenja i podnijeli tu inicijativu.

Ko će glasati za tu inicijativu? Vidim da sve češće upravo iz ovog straha o kojem sam govorio u odgovoru na prethodno pitanje provijavaju te izjave u Skupštini Crne Gore da “svako onaj ko se usudi da glasa za tu inicijativu će biti izdajnik” itd.

Ja to gledam ovako – svako ko ne glasa za ovu inicijativu će biti izdajnik interesa građana Crne Gore jer je ova Vlada pokazala da je nesposobna da vodi Crnu Goru, ona je pokazala da nema dovoljno dostojanstva da vodi Crnu Goru i ona je pokazala da zaslužuje da padne. Prema tome, ona će pasti vrlo vjerovatno čak do kraja mjeseca.

A ja vjerujem da svaki normalni dobronamjerni poslanik iz trenutne parlamentarne većine koji pristojno razmišlja o trenutnom stanju u crnogorskom društvu je naš potencijalni saveznik u činu obaranja ove Vlade, navodi se u saopštenju Miloša Nikolića, portparola i poslanika DPS-a u Skupštini Crne Gore.

***   

Komisija za zdravstvo i socijalnu politiku DPS: Zbog neprofesionalnog odnosa aktuelnog ministra trpi kompletan sistem socijalne politike

Današnji natpisu u medijima, kojim je javnost obaviještena da je ministra Spajića napustila prva saradnica nadležna za resor socijalnog staranja, još jedna je potvrda kakvo rasulo vlada u ovom resoru.

Javnost je u prilici da vidi da zbog neslaganja i neprofesionalnog odnosa aktuelnog ministra finansija i socijalnog staranja i njegovih prvih saradnika, trpi kompletan sistem socijalne politike koji je sa ministrom Spajićem na čelu resora, dotakao najniže grane ikada.

Kao nekome ko se odlučio, na jedino častan potez, nakon kolapsa u sistemu socijalnog staranja želimo uspjeh na novom poslu, a ministru Spajiću i njegovim saradnicima ovog puta poručujemo: Marijino pismo je odgovor na sve ono na šta smo vam ukazivali posljednjih 12 mjeseci.

***

URA: Evropski zeleni kroz Rezoluciju snažno uz URA-u i za integraciju Zapadnog Balkana

Zeleni Evrope su na svom redovnom kongresu usvojili su Rezoluciju o Zapadnom Balkanu, kao jedan od strateških dokumenata u svom narednom djelovanju.

Građanski pokret URA, kao članica Zelenih Evrope, bio je jedan od inicijatora da se pomenuta rezolucija usvoji, zajedno sa svojim partnerima, zeleno-lijevim organizacijama na Balkanu.

Evropska zelena partija reafirmisala je svoju aktivnu podršku daljoj integraciji Zapadnog Balkana usvajanjem rezolucije kojom su utvrđeni ključni principi za koje će se ova politička grupa u Evropskom parlamentu zalagati.

Za Evropske zelene „Zapadni Balkan je integralni dio Evrope, i u kulturološkom i geografskom smislu, kao i u ekonomskom, i kao takav mora biti dobrodošao i u okviru političke unije. Multietnički, multireligijski i multikulturološki karakter država Zapadnog Balkana predstavlja jedinstven doprinos Evropi.“

Thomas Waitz, ko-predsjedavajući Evropske zelene partije i član Evropskog parlamenta u ime Zelenih Austrije, je istakao:

„Za Evropske zelene nema dileme da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Nastavićemo da sprovodimo kampanju na evropskom nivou kako bismo podstakli evropske institucije da ispune svoje obaveze i ubrzaju politiku proširenja EU u odnosu na Zapadni Balkan.

Partije koje čine Evropske zelene su privržene u pomoći i podršci našim partnerima, partijama zelenih, na Zapadnom Balkanu u njihovom radu ka zajedničkoj evropskoj budućnosti.“

Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Građanskog pokreta URA, povodom usvajanja rezolucije o Zapadnom Balkanu, je naglasio:

„Podrška Evropske zelene partije i njenih članica evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana biće veliki impuls za borbu sa izazovima sa kojima se URA želi uhvatiti u koštac u Crnoj Gori. Ostajemo angažovani u želji da reformišemo naše društvo kako bismo dostigli evropske standarde. Naš cilj je podizanje demokratskih i ekoloških standarda. Zajedničkim naporima, i uz pomoć naših međunarodnih partnera, radićemo na tome da Crna Gora postane jedna od narednih članica Evropske unije. Naša borba protiv organizovanog kriminala i korupcije simbol je evropskog puta koji želimo za Crnu Goru“.

***

Borančić: Liberali u Skoplju o novom konceptu eurointegracija Zapadnog Balkana, Crna Gora već dugo stagnira

Regionalna konferencija ALDE saveza liberala Evrope na temu uspostavljanja drugačijeg i inovativnog koncepta za ubrzanje EU integracija regiona Zapadnog Balkana održana je u Skoplju. Na ovom međunarodnom susretu liberalnih lidera u ime Liberalne partije Crne Gore, učestvovao je Ammar Borančić portparol i član predsjedništva LP. Učestvovali su i predstavnici najviših institucija EU, Evropskog parlamenta, Komsije i država, a razgovaralo se o ključnim izazovima koje naše države imaju i konkretnim rješenjima u prevazilaženju i koncipiranju novog evropskog narativa.

Poručeno je da novi pristup u integraciji regiona u EU mora da uključuje, ne samo izgradnju jačih institucija i prihvatanje vrijednosti EU, već i političku i društvenu koherentnost i solidarnost kao preduslov za puno članstvo naših država u EU od kojeg će svako imati koristi i čije benefite će osjetiti svaki građanin. Otvoreno društvo kao alternativa nacionalizmu, čvrsto suprotstavljanje mržnji i šovinizmu, partnerstvo i dijalog umjesto tenzija i stalni napredak kao cilj predstavljeni su na ovom susretu.

Na skupu su govorili i Nikola Dimitrov vicepremijer Vlade Makedonije, Goran Milevski ministar lokalne samouprave Vlade Makedonije i lider LDP, Zdravko Počivalšek ministar ekonomije i razvoja Vlade Slovenije i lider vladajuće stranke SMC, kopredsjednik ALDE saveza liberala i poslanik EP Ilhan Kjučuk, Roman Jakič nekadašnji ministar odbrane Slovenije, Emil Kirjas iz Liberalne Internacionale, predstavnici Evropske komisije, lideri partija liberala regiona i Evrope i drugi.

Tokom konferencije održan je i redovni sastanak Upravnog odbora LIBSEEN mreže liberalnih partija Jugoistočne Evrope gdje je razgovarano o ukupnoj političkoj i društvenoj situaciji u državama regiona. Iskazana je spremnost da se ključni izazovi predsatve i na sastanku sa ALDE savezom liberala Evrope i poslaničkoj grupi u Evropskom parlementu kako bi i međunarodna javnost i ključne institucije EU bile upoznate sa političkim dešavanjima i izazovima kako u Crnoj Gori, koja stagnira već godinu, tako i drugim državama regiona.

Share.

Comments are closed.