Stranačka saopštenja, 7. mart: Prava CG, DPS, SD, LP, BS

BS: Hitno potrebna proevropska Vlada i predsjednik Skupštine, za donošenje zakona u interesu građana

“Crnoj Gori je što hitnije potrebno da dobije novu, proevropsku Vladu i predsjednika Skupštine, kako bi najviši zakonodavni dom donosio zakone u interesu građana Crne Gore”, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

“Institucionalna blokada u kojoj se Crna Gora nalazi danas je primjer neodgovornog odnosa određenih političkih struktura. Iako se od partija odlazeće vlasti moglo čuti mnogo o demokratiji u prethodnom periodu, na djelu imamo kršenje osnovnih demokratskih principa.

Umjesto da svi, zajednički, u parlamentu, što hitnije reagujemo i donesemo akt kojim bi ograničili povećanje cijena naftnih derivata, i tako na djelu pokazali iskrenu brigu za standard naših građana, dešava se suprotno. Uprkos zahtijevu više od 41 poslanika da se zakaže sjednica Skupštine, na kojoj bi se između ostalog razgovaralo i o rastu cijena goriva i osnovnih životnih namirnica, nažalost svjedočimo da nema političke volje od strane kolega iz odlazeće vlasti da se krene u rješavanje problema građana.

Blokada parlamenta nije i ne može biti izlaz iz bilo koje političke situacije. Skupština Crne Gore mora biti simbol demokratije. Građani su birali poslanike da zastupaju njihove interese, a ne nikako da vrše bilo kakav oblik opstrukcije rada parlamenta. S toga vjerujemo da će i predsjedavajući Strahinja Bulajić dati svoj doprinos demokratskim procesima i što hitnije zakazati sjednicu Skupštine Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

***

Muratović (DPS): Šaljiva statistika odlazećeg ministra Milatovića

“Prosječan broj zaposlenih u 2021. godini nije premašio broj zaposlenih iz 2019. godine kako to tvrdi odlazeći ministar Jakov Milatović. Naprotiv, on je manji i to za 7,2% ili za 14,5 hiljada.

Takođe, broj zaposlenih iz januara 2022. godine ne može se upoređivati sa prosjekom cijele 2019, 2020. ili 2021. godine, kao što ministar i radi. Svima je jasno da treba da prođu svih 12 mjeseci 2022. godine da bi nivo zaposlenosti mogli porediti sa prosjekom 12 mjeseci iz 2019, ili 2020. i 2021. godine. Ali nas ovakav spin od strane gospodina Jakova Milatovića ne iznenađuje jer nas je tokom svog ministrovanja na njih i navikao.

Inače, da se radi o manipulaciji u prezentovanju podataka o broju zaposlenih, govore tri činjenice:

1. Ne postoji sezonalnost u kretanju broja zaposlenih od 2021, već ona konstantno raste iz mjeseca u mjesec, tako da je u januaru 2022. zaposlenih više nego u ljetnjoj sezoni 2021. godine, što je prosto nevjerovatno. Do dolaska nove vlade, zaposlenost je imala sljedeći sezonski karakater: najveći broj zaposlenih bilježio se u ljetnoj sezoni odnosno julu, da bi nakon toga počeo da pada zaključno sa januarom naredne godine, nakon čega slijedi trend rasta ponovo sa vrhom u ljetnoj sezoni. Sada zaposlenost raste iz mjeseca u mjesec, što ukazuje prije na greške u izvoru podataka, nego na stvarni trend ili stvarni razlog treba tražiti u partijskom zapošljavanju odlazeće Vlade;

2. Registrovana nezaposlenost u 2021. godini zabilježila je istorijski maksimum u posljednjih 10 godina – oko 54 hiljade i stopu nezaposlenosti preko 22%;

3. Broj zaposlenih po anketnoj metodi koju objavljuje Monstat, koja obuhvata i neregistrovane zaposlene, pokazuje trend pada u broju zaposlenih u prva tri kvartala 2021. godine u odnosu na isti period 2019. i 2020. godine.

Sve ovo ukazuje na to da ministar Milatović ne odustaje od svoje prakse manipulisanja građanima i podacima. Ipak, postoje oni koji podatke tumače na ispravan način, što nije slučaj sa timom kvazi-eksperata koji ih upotrebljavaju u promotivne svrhe, a njihove interpretacije više liče na rubriku “vjerovali ili ne” nego na ozbijnu analitiku. Na svu sreću, uskoro će gospodin Milatović biti bivši kao i Vlada koje je član”, kaže se u saopštenju koje potpisuje Boris Muratović, član Izvršnog odbora DPS Crne Gore.

***

LP: Nama si važna!

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Forum žena Liberalne partije Crne Gore, upriličiće događaj pod sloganom ,,Nama si važna“.

Cilj ovog događaja je podsjetiti na važnost ekonomske, političke i socijalne ravnopravnosti žena, kao i neophodnosti kontinuiranog unapređenja položaja i osnaživanja žena. Žene su važne, svakog dana, ne samo 8. marta, poruka je organizatora.

Na samom događaju razgovaraće se o problemima sa kojima se žene suočavaju u 21. vijeku, te ovom prilikom pozivamo sve djevojke i žene da nam se pridruže i daju svoj doprinos daljem djelovanju u procesu osnaživanja žena i ostvarivanju rodne ravnopravnosti.

Sve posjetiteljke očekuje poklon.

Događaj će se održati na Trgu Argentina, 8. marta 2022. godine sa početkom u 11h.

***

FŽ SDCG: “Neću ružu, hoću mir u svijetu”

Forum žena Socijaldemokrata Crne Gore je održao sastanak danas sa predstavnicama Crvenog krsta Crne Gore u susret Međunarodnom danu žena, u želji da pokaže solidarnost i podršku prvenstveno ženama u Ukrajini. Na sastanku simboličnog naziva “Neću ružu, hoću mir u svijetu”, predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore mr Ivana Raščanin Radićević je istakla da se oružanim napadom Rusije na Ukrajinu, uzdrmao čitav svijet i da prijeti da ugrozi temeljne principe demokratije , te da generalno oružani sukobi predstavljaju masovno negiranje osnovnih ljudskih prava. Pravo na život je danas ugroženo, dok su žene pogođene na specifične načine: kao učesnice u sukobima u odbrani svoje zemlje,  kao jedine starateljke i hraniteljke svojih porodica i domaćinstava, kao izbjeglice i raseljena lica. Apelovala je i da sva komercijalna obilježavanja Međunarodnog dana žena i populističko zastupanje prava žena širom svijeta, mora biti zaustavljeno. Danas mi Socijaldemokratkinje solidarno i odvažno kažemo da nećemo ruže,hoćemo prava za sve žene širom svijeta,a prava nema bez mira,kao što i  demokratije i napretka nema bez prava na izbor.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak je prenijela iskustva Ukrajinki koje su izbjegle u Crnu Goru, te istakla da su u ratnim dešavanjima žene izložene specifičnim, dodatnim teškoćama, jer pored nedostataka bezbjednosti,  ograničenja u kretanju uz istovremeno otežan pristup institucijama zaštite, one mogu biti izložene raznim oblicima nasilja,a prvenstveno silovanju u ratu. Istakla je i poteškoće sa kojima se suočavaju u pružanju podrške građanima i građankama Ukrajine koji se trenutno nalaze u Crnoj Gori, kao i poteškoćama dostavljanja prikupljene humanitarne pomoći.

Razumjevši takvu situaciju, Socijaldemokrate su se odlučile za novčani prilog koji je uplaćen na račun Crvenog krsta, a namijenjen Ukrajini, a sastanak je iskorišten i za dogovor oko daljih koraka u pružanju podrške ukrajinskom narodu, s obzirom da se očekuje veći priliv izbjeglica u narednom periodu. Takođe, potencirana je i važnost učestvovanja žena u pregovorima za rješavanje konflikata i ratnih sukoba, te osnaživanje žena za učestvovanje u mirovnim misijama.

Pored Ivane Raščanin Radičević, sastanku su prisustvovale i Irma Nišić- direktorica SD-a, Vesna Raičević- predsjednica Foruma žena SD Podgorice i Olga Kaluđerović- članica Foruma žena SD Podgorice.U ime Crvenog krsta pored generalne sekretarke prisustvovale su i Snežana Radenović i Tanja Đurović.

***

SD: Oni koji ispred Crne Gore vide neku drugu državu nemaju šta da traže u novoj Vladi

Nova, 43. Vlada Crne Gore, bez obzira na to što neko možda ima drugačije zamisli, mora prije svega biti evropska, evroatlantska i mora biti zasnovana na vrijednostima građanske, multivjerske, multinacionalne, antifašističke, sekularne Crne Gore.

Saopštavamo vrlo jasno – spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika nove Vlade mora biti potpuno usklađena sa EU i NATO savezom, što između ostalog znači da svi njeni konstituenti moraju jasno i nedvosmisleno da osude otvorenu agresiju Rusije na Ukrajinu.

Takođe, potencijalni konstituenti nove Vlade moraju da prihvate činjenicu da neće, niti može biti privilegovanih vjerskih zajednica, bez obzira na preferencije pojedinaca, te da neće biti popisa bez konsenzusa, niti njegove zloupotrebe za bilo čije partikularne političke interese. O novim regionalnim inicijativama može da se razgovara, ali ne i da se Crna Gora gurne u bilo koju od njih, pogotovo u one za koje smatramo da nijesu u skladu sa EU integracionim interesima Crne Gore.

Najvažnije od svega je da svi potencijalni konstituenti nove Vlade, a posebno oni na čije izjašnjenje mjesecima čekamo, moraju da raščiste sa civilizacijskim stvarima, kako im ne bi palo na pamet da se premišljaju oko pitanja poput npr. genocida u Srebrenici, na koja je sav demokratski svijet odavno dao odgovor. Naročito se moraju okanuti stava da se Crnogorci kao narod prvi put pominu 40-tih godina prošlog vijeka, te da se zbog izrečenog, ako misle da budu dio bilo kakve evropske većine, moraju makar ograditi od takvih retrogradnih suludih stavova.

U konačnom, nova Vlada neće i ne smije, poput odlazeće, uraditi bilo šta na štetu države Crne Gore i njenih građanki i građana, a oni koji, eventualno, ispred Crne Gore vide neku drugu državu, u toj Vladi nemaju šta da traže. Jer u Vladi, ko god i kako god gledao, mogu biti samo oni koji, oko gore navedenih pitanja, uključujući i još neka od vitalnog značaja za Crnu Goru, imaju jasno usaglašene stavove koje smo naveli. Jer su ovo pitanja oko kojih neće biti pogađanja. Ni sa SD-om, a ni sa građanskom, većinskom Crnom Gorom.

***

DPS Komisija za brigu o starijoj populaciji: Dok cijene namirnica skaču, korisnicima socijalnih davanja Spajić uvećao naknade za cijelih 1,5€

I pored činjenice da svakodnevo divljaju cijene osnovnih životnih namirnica, korisnici socijalnih davanja su gotovo zaboravljeni od strane resornog ministra Spajić koji je zauzet osnivanjem svog političkog pokreta.

Ovoj zaboravljenoj kategoriji stanovnika program Evropa sad, donio je uvećanje primanja do svega 1,5€. Tek nakon našeg poziva i apela odlazeći ministar Spajić postao je svjestan svojih propusta, te davanjem jednokratne pomoći jednu grupu penzionera pokušavao obeštetiti.

Međutim, pitamo se da li treba svaki mjesec da napominjemo na postojanje ove kategorije, pošto je očigledno da je odlazećem ministru Spajiću sve bitnije od resora koji je prigrabio.

Zabrinjava li resornog ministra kako će korisnici socijalnih davanja obezbijediti ulje, brašno i druge osnovne životne namirnice, i kako će da prehrane porodice? Da li čeka izbornu trku pa da opet dijeli po dva litra ulja preko centara za socijalni rad?

Svjedočimo da je svakog dana sve veći broj socijalnih slučajeva u Crnoj Gori koji se bore za golu egzistenciju i opstanak. Znamo da među njima ima i djece i starih lica, te da su to upravo one kategorije stanovništva čiji problemi trebaju da su u fokusu interesovanja gospodina Spajića i za čija prava posebno treba da se bori i da ih štiti.

***

Prava CG: Milačić: Podršкa portalu IN4S, gušenje medijsкih sloboda pogubno po demoкratiju

Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore:

Prava Crna Gora daje punu podršku Informativnom portalu IN4S i njegovom uredniku Gojku Raičeviću koji su se našli na meti neosnovanog progona, nesvojstvenog elementarnim demokratskim načelima i osnovnim principima slobode govora, zagarantovanim Ustavom Crne Gore i svim relevantnim međunarodnim dokumentima. Gušenje medijskih sloboda pogubno je po demokratiju, a cenzurisanje medija je nešto protiv čega smo se kao društvo borili tri decenije.

Prava Crna Gora se posebno najsnažnije protivi gušenju medijskih sloboda, blokiranju medija i medijskih sadržaja na isključivo nacionalnoj osnovi protiv bilo kojeg naroda ili države, kao i stvaranju atmosfere medijskog jednoumlja, cenzure, informativnih tabua i unaprijed nametnutih okvira u pogledu izvještavanja o događajima, činjenicama, okolnostima i formiranju slobodnih vrednosnih sudova.

Share.

Comments are closed.