Stranačka saopštenja, 8. mart: SD, SNP, URA, BS, LP, DPS

Pribilović (DPS): Očuvati princip rodne ravnopravnosti, poštovati zakon i na izbornoj listi da bude zastupljeno najmanje 30% žena

“Realnost je da živimo u državi u kojoj je, prema zvaničnim podacima, više žena nego muškaraca. Realnost je da zakon obavezuje političke partije da na izbornoj listi, u cilju ostvarivanja principa rodne ravnopravnosti, moraju imati najmanje 30% žena.

Nerealno je i prosto nevjerovatno da upravo danas, na praznik svih žena, saznajemo da u Crnoj Gori, tačnije u Beranama postoje političke partije koje su javno pokazale da nijesu u mogućnosti i ne žele da ispoštuju i uvaže žene. Da ih uvaže i ispoštuju, ne u darovima ili bilo kojoj drugoj vrsti pažnje, nego na način što će im dati ono što im pripada, ono što im zakon garantuje.

Voljela bih na današnji dan, dan svih žena, vidjeti tu ženu koja će dozvoliti sebi da na izborima u Beranama da glas političkoj partiji koja ne uvažava i ne poštuje ženu i prava žena.

Razumijem da te političke partije nikada nijesu i neće dostići demokratske kapacitete DPS, koja je u istim tim Beranama na svojoj izbornoj listi uvažila sva prava žena i uz to jednoj izuzetnoj ženi omogućila da bude na čelu te liste.

Ne očekujem da će te političke partije samoinicijativno povući svoje izborne liste, jer su samim činom podnošenja takvih izbornih lista, već pokazale i dokazale svoj odnos prema ženama, odnosno da su im žene i njihova prava nebitna.

Ono što očekujem i tražim kao žena, a smatram i svaka druga žena u Crnoj Gori, jeste da nadležni državni organi, prvenstveno OIK Berane i Državna izborna komisija, u slučaju ovih političkih partija i njihovih izbornih lista, stanu u zaštitu ustavnih prava žena i da u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima obezbijede dosljedno poštovanje zakona i Ustava u cilju ostvarivanja principa rodne ravnopravnosti”, navodi se u saopštenju Suzane Pribilović, poslanice DPS-a u Skupštini Crne Gore.

***

Forum žena LP obilježio Dan žena akcijom: Ohrabriti i osnažiti žene na mjestima donošenja odluka

“Međunarodni Dana žena 8. mart, Forum žena Liberalne partije obilježio je danas javnom akcijom Nama si važna. Cilj ovog događaja bio je podsjetiti na važnost ekonomske, političke i socijalne ravnopravnosti žena, kao i neophodnosti kontinuiranog unapređenja položaja i osnaživanja žena. Događaju je prisustvovao i predsjednik i poslanik LP Andrija Popović koji je ženama pružio punu podršku ali i brojne građanke i građani koji su se odazvali akciji.

Žene su važne, svakog dana, ne samo 8. marta, ali ovaj praznik koristimo kao povod da se analiziraju i slave ekonomska, socijalna i politička dostignuća žena. Nažalost, posljednjih godinu dana Crna Gora nema nikakvih pomaka na tom polju, štaviše, zabilježeno je i povećanje mizoginih napada, naročito na žene u javnim životu ali i prevelik broj slučajeva porodičnog nasilja, čak i onog sa smrtnim ishodom što je alarmantno za cijelo društvo.

Predsjednica Foruma žena LP, dr Dubravka Vujičić, poručila je da se na ovaj način šalje veoma loša slika o Crnoj Gori, te da žene, umjesto da se ohrabruju i da se osnaži njihov položaj u društvu, tretiraju kao nešto od sporednog značaja za državu i društvo.

‘Ovakva situacija je i posljedica nezainteresovanosti Vlade u ostavci za politike ljudskih prava i ravnopravnost, pa samim tim i jednakosti žena. Savremena Crna Gora mora u kontinuitetu da implementira i jača demokratska načela, a jedno od njih jeste i povećanje učešća žena u javnom životu, naročito na mjestima donošenja odluka’, kazala je ona.

Vujičić je poručila da očekuje da će promjene koje slijede u Crnoj Gori dovesti do ponovnog interesovanja države za ljudska prava i slobode i do boljeg statusa žena.

Današnjem događaju prisustvovao je veliki broj građanki i građana koji su podržali ovu akciju kroz svoje sugestije i otvoren razgovor o problemima sa kojima se žene suočavaju u 21. Vijeku. Forum žena LP nastaviće sa radom na osnaživanju žena i jačanju njihove uloge u crnogorskom društvu onako kako to one i zaslužuju”, navodi se u saopštenju PR služba LPCG.

***

BS: Neprihvatljivo da među 11 novoizabranih sudija Vrhovnog i 6 Apelacionog suda nema pripadnika manje brojnih naroda

Umjesto da poražavajuća i neprihvatljiva činjenica, da među 11 sudija Vrhovnog suda Crne Gore i 6 sudija Apelacionog suda Crne Gore, koje je Sudski savjet izabrao, nema niti jednog pripadnika manje brojnog naroda bude iznenađenje, nažalost, za nas u Bošnjačkoj stranci takva informacija je očekivana, ali i dalje  neprihvatljiva.

Smatramo da ovakva odluka Sudskog savjeta predstavlja kontinuitet administrativnog progona manje brojnih naroda, posebno Bošnjaka, iz institucija sistema Crne Gore u kojem i onako nisu bili procentualno srazmjerno zastupljeni.

Posebno je alarmantno stanje procentualne podzastupljenosti Bošnjaka, i svih manje brojnoh naroda, u sudskoj vlasti, što se najbolje ilustruje brojkama kojima raspolažemo.

Naime, od 25 sudova u Crnoj Gori, samo su u dva Osnovna suda predsjednici pripadnici manje brojnih naroda, u Vrhovnom sudu nema sudija – pripadnika manje brojnih naroda, dok u Apelacionom sudu, sudijsku funkciju vrši samo jedan sudija pripadnik manje brojnog naroda.

Istovremeno, u Sudskom savjetu nema pripadnika manje brojnih maroda.

Ništa bolje stanje nije ni u državnom tužilaštvu, u kojem je podzastupljenost pripadnika manje brojnih naroda i na rukovodećim mjestima i uopšte, slična kao u sudovima. Ni u Tužilačkom savjetu takođe nema pripadnika manje brojnih naroda.

Sve ovo ukazuje na to da su Bošnjaci, i svi manje brojni narodi u Crnoj Gori, izloženi sistematskoj i sistemskoj diskriminaciji, nasuprot činjenici da je Ustav Crnu Goru definisao kao državu ravnopravnih građana i da je manje brojnim narodima garantovao srazmjernu zastupljenost i u tom cilju definisao ustavne mehanizme za postizanje tog cilja, kroz razne vidove pozitivne diskriminacije.

Stoga, Bošnjačka stranka izražava oštar javni protest protiv ovakvih i sličnih diskriminatornih postupaka i pozivamo na puno poštovanje Ustava Crne Gore i njegovih već pomenutih odredbi, a svoje sunarodnike i sve ostale građane Crne Gore pozivamo na političku borbu za bolju, pravednu i građansku Crnu Goru u kojoj niko neće biti diskriminisan zbog bilo kojeg ličnog svojstva”, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

***

URA: Sazvati sjednicu Skupštine i smanjiti akcize na gorivo, DF i Demokrate da pokažu brigu o građanima

Građanski pokret URA pozvao je i danas Demokrate i DF da odblokiraju rad Skupštine i sazovu sjednicu parlamenta na kojoj bi se usvojile izmjene Zakona o akcizama što bi kao rezultat imalo smanjenje akciza na gorivo.

Cijene goriva na svjetskim berzama vrtoglavo rastu a način da se one u Crnoj Gori smanje jeste izglasavanje izmjene Zakona o akcizama u Skupštini Crne Gore koje je Vlada uputila parlamentu  4. marta.

Pozivamo kolege iz Demokrata i DF-a da budu odgovorni pred građanima i omoguće zasijedanja nadležnih skupštinskih odbora i sazivanje sjednice na kojoj bi se izglasale izmjene zakona koje bi smanjile akcize na gorivo. To bi značilo obuzdavanje cijena goriva na pumpama i istinsku brigu prema građanima.

Zaboravite jednom na uskopartijske interese i na djelu pokažite da brinete o građanima i njihovim realnim i egzistencijalnim pitanjima.

***

SNP: Nama je na prvom mjestu odgovornost prema našim građanima i biračima

Vođen interesima građana Crne Gore i potrebe da se što prije odblokira evropski put i pristupi rješavanju nagomilanih problema, Glavni odbor naše partije je donio svoju odluku. Na sve optužbe imamo jednostavan odgovor da nam je na prvom mjestu odgovornost prema našim građanima i biračima.

Suočeni sa fijaskom na protestima zbog propale politike koju vode, Demokrate imaju izgleda jedini cilj da, brutalnim izmišljotinama na račun SNP-a, pokušaju da se ozbiljnije vrate na političku scenu Crne Gore. I svaki put, izmišljaju na isti ili sličan način, nazivajući izdajnicima rukovodstvo naše partije. Ipak, zaborav kod našeg časnog i istrajnog članstva ne postoji, tako da su nam još uvijek svježa sjećanja na izdajničke pohode iz SNP-a vrhuške Demokrata, koju su, i tada, zarad svojih sitnih privilegija i fotelja prodali sebe i svoj obraz. Ali to je njihov problem, i taj krst izdajnika i prevaranata neka sami nose, jer su ga “pošteno” zaradili.

I uvijek ćemo ih podsjećati da je njihov lider slavodobitno izjavljivao kako nije bitno ni kojim jezikom govore, niti u koju crkvu idu, želeći da na taj način kaže da je jedina njihova vjera – vjera u fotelju, zaboravljajući da jednog dana stižu na naplatu sve vrste demagogije, izmišljotina i prevara. Vjerujemo da im je konačno jasno da uskostranačka politika porodičnih zapošljavanja na visokim pozicijama može biti samo njihova trenutna, prolazna privilegija, i da je za vođenje ozbilje politike potrebna mudrost, iskustvo i istrajnost.

SNP će učiniti sve da sadašnjost i budućnost Crne Gore bude bolja, da postanemo članica EU, država socijalne pravde, stabilna, očišćena od korupcije i kriminala. Nama je potrebna evropska i reformska država, i naša partija će, svidjelo se to nekima ili ne, istrajati na tom časnom putu, putu pomirenja i boljeg života svojih građana.

***

SD – Lekić: SNP ne formira Vladu i ne može da postavlja nikakve posebne uslove

Rukovodstvo SNP-a bi u vladu, ali ne ni evropsku ni građansku, nego ako je ikako moguće anti-NATO i prorusku.No, SNP vladu NE formira, ne može da postavlja nikakve posebne programske uslove, niti da određuje ko će biti njen dio, a ko ne i to treba jasno da saopšte svom članstvu, umjesto što im na zatvorenim sastancima obećavaju neku dobro odigranu “partiju šaha za Kosovo, Republiku Srpsku i Srbiju”. To je danas saopštila potpredsjednica SD Milica Lekić.

Svojom pojačanom nacionalističkom retorikom, kojom pokušavaju da opravdaju ulazak u Vladu, samo sebe dodatno diskvalifikuju kao prirodni dio ove ili bilo koje građanske i evropske vlade, rekla je Lekić i
dodala: “Pa, da ponovimo: bez 5 poslanika SNPa u građanskoj vladi se, očigledno, može. Bez 35 poslanika državotvornih građanskih partija, očigledno ne”.

Share.

Comments are closed.