Stranačka saopštenja, 9. mart: URA, BS, Demokrate

Saopštenje za javnost Demokratske Crne Gore

Pozivamo sve slobodne građane da dođu na mirni, građanski i evropski protest protiv prekrajanja izborne volje građana, koji će se održati u Herceg Novom u četvrtak 10. marta sa početkom u 18h prekoputa crkve Svetog Spasa i u Podgorici u nedjelju 13. marta, na bulevaru prekoputa Hrama sa početkom u 18h.

Nakon što su i ozvaničili koaliciju DPS – URA – SNP, danas ponovo obmanjuju građane Crne Gore.

Sporazum iliti ,,Platforma za formiranje 43. DPS-ovske vlade’’ koja je sačinjena od strane političkih, ali i kriminalnih struktura, predstavlja batinu na papiru u rukama DPS-a. Kao što vidite, više nema pomena o tkzv. manjinskoj Vladi o kojoj nas je ubjeđivao lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović. Sada je svima jasno da je ulaskom Socijalističke narodne partije u prljavu kriminalnu igru, DPS dobio vjetar u leđa i nastupio sa ucjenjivačkom politikom znajući da je svako odbijanje URE i SNP, usljed istorijske izdaje svojih birača, apsolutno nemoguće.

Od svih onih silnih zahtijeva za ulazak u tzv. manjinsku vladu od strane gospodina Jokovića, ne ostade ništa. Da će popis stanovništva biti sproveden do kraja ove godine, gospodin Joković je sada već izvjesno, nedjeljama obmanjivao svoje birače. 

Kao najveći adut u građenju svoje pozicije u pregovaračkom procesu tokom formiranja Đukanovićeve vlade od strane gospodina Jokovića bio je popis. Sada, par dana nakon što je i javno obznanio i formalizovao izdaju svojih birača, postalo je jasno da će popis biti samo mrtvo slovo na papiru, kojem niko neće pridavati pažnju, a ponajviše DPS.

Da se gospodin Joković preigrao u šurovanju sa DPS-om, a nagovoren od strane Dritana Abazovića, govori u prilog činjenica da u agendi Đukanovićeve vlade nema ni slova o Otvorenom Balkanu, a što je takođe gospodin Joković obećavao svojim biračima.

Sjetimo se samo izjave gospodina Jokovića nakon što se vratio sa poslovnog puta iz Beograda, gdje je molio Patrijarha da ga primi u posjetu, da će pitanje Otvorenog Balkana biti visoko u agendi buduće tzv. manjinske vlade. Ni od toga ništa.

Ništa ni od Temeljnog ugovora kao prioriteta tzv. manjinske Vlade. A i kako bi kad se SNP uvukao u cijeli prevarni korupcionaški projekat, kako bi poslužio kao sluga poraženog DPS-a. I na taj način u paramparčad razbija i samu pomisao na građanski karakter i URA-e i SNP-a, družine koja se odmetnula od svakog poštenog glasa koji je dobila na antiDPS platformi. Navodno potpisivanje Temeljnog ugovora koji je za potpis odavno spreman, kako smo mogli čuti iz ranijih izjava i iz Vlade, trebalo je da posluži Jokoviću kao opravdanje za izdaju. Nema tog ugovora, ni temeljnog ni bilo kakvog, koji bi mogao Jokovića da opere od potpisivanja korupcionaškog ugovora sa DPS-om, u kojem se umjesto imovine dijeli obraz u bezbroj djelova, tako da od njega ne ostane ništa.

No, da vidimo šta to spaja novu parlamentarnu većinu i kakav program nude građanima Crne Gore.

***

URA opet poziva na zakazivanje Skupštine i smanjenje cijene goriva: Hitno reagovanje mjera političke odgovornosti, zaštititi građane od ogromnih troškova

U svjetlu novih povećanja cijena goriva u Crnoj Gori, koje bi od ponedjeljka mogle bi biti veće i za više od 20 centi po litru, u Građanskom pokretu URA opet pozivaju Demokratsku Crnu Goru i Demokratski front (DF) da deblokiraju Skupštinu Crne Gore i u što kraćem roku zakažu sjednicu, na kojoj bi se smanjile akcize na gorivo i spustile rekordne cijene.

“Više nikada ne smijemo dozvoliti da bilo čiji partijski ili lični interesi budu ispred javnog interesa i dobrobiti svih građana Crne Gore. Tokom prošle godine se, zbog partijskih interesa Bečića i njegovih Demokrata, punih 7 mjeseci opstruirao i odlagao izbor novog Tužilačkog savjeta (TS) i smjena SDT-a Milivoja Katnića, zbog čega je gubila samo Crna Gora i toliko željena reforma tužilaštva. Danas se nalazimo u identičnoj situaciji, kada zbog privatnih ili partijskih interesa, Demokrate i DF odbijaju da zakažu sjednicu Skupštine, na kojoj bi se umanjile akcize i smanjila rekordna cijena goriva”, ukazali su u pokretu URA.

URA ukazuje da zbog ukrajinske krize i enormnog rasta cijene energenata, najviše trpe građani/ke i mala i srednja preduzeća, zbog čega politička elita mora pokazati odgovornost više i zakazati sjednicu, na kojoj će smanjiti akcize.

“Sve drugo je odraz uskogrudog, partijskog i sebičnog shvatanja politike i političke odgovornosti, koju svi imamo u ovim teškim trenucima. Teška vremena zahtijevaju odgovorne i ozbiljne političare, a ovakvo ponašanje Demokrata i DF-a samo otežava i komplikuje situaciju, zbog čega ispaštaju građani”, objasnili su u Građanskom pokretu URA.

URA danima poziva kolege iz Demokrata i DF-a da zakažu sjednicu Skupštine, kako bi se umanjile akcize na gorivo, šta iz ova dva subjekta uporno odbijaju.

***

BS: Sjećanje- Rafet Husović, prvi predsjednik Bošnjačke stranke

Godinu je dana od kako je, 9. marta 2021. godine, na bolji svijet preselio moj brat, drug i prijatelj, prvi predsjednik Bošnjačke stranke, naš Rafet Husović.

Zauvijek ću ga pamtiti kao iskrenog prijatelja, ali i kao autentičnog vođu kojeg je karakterisala izvanredna mudrost, sposobnost, vizionarstvo i odlučnost zbog kojih mu, ubijeđen sam, niko na poziciji lidera ne bi bio ravan.

Bio je uvjeren da Crna Gora može biti građanska, multietnička, demokratska država, apsolutne jednakosti svih njenih građana i da je samo i jedino takva Crna Gora uopšte moguća i zato se, sasvim prirodno, našao među pionirima boraca za takvu Crnu Goru, čemu je posvetio značajan dio svog života.

Na putu ka ostvarenju tog cilja mobilisao je većinu bošnjačkog naroda koji mu je bezrezervno i sa razlogom vjerovao, a svojim političkim djelovanjem presudno je uticao na sve demokratske procese u Crnoj Gori. Uvijek je isticao da su članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji garant bezbjednosti i stabilnosti u Crnoj Gori, a da je demokratija najbolji okvir za rješavanje svih, pa i nacionalnih i manjinskih pitanja. Ispravnost te vizije danas je vidljivija nego ikada do sada.

Pod njegovim vođstvom, Bošnjačka stranka, na čijem je čelu bio od njenog osnivanja pa skoro da smrti, i bošnjački narod, postali su nezaobilazni politički faktor u Crnoj Gori i nezaobilazni akter svih pozitivnih društvenih procesa. Danas je Bošnjačka stranka stranka zavidne stranačke infrastrukture, razvijenih kadrovskih potencijala i stabilnog glasačkog tijela i kao takva i danas, bilo da djeluje iz pozicije vlasti ili iz opozicije, presudno opredjeljuje društveno – političke tokove naše države.

Nije, na žalost, doživio da vidi Crnu Goru kakvu je želio i kakvu je sanjao, ali je ostavio viziju, ideje i primjer koje treba da slijedimo kao i Bošnjačku stranku kao politički mehanizam za ostvarenje tih vizija i ideja.

Njegov prerani fizički odlazak sa ovog svijeta je definitivan, ali će on zauvijek ostati u srcima nas, njegovih prijatelja i sljedbenika, baš kao što će njegova djela ostati zauvijek u životima nas, njegovih savremenika, ali i u životima generacija koje dolaze.

Imao sam sreću, čast i zadovoljstvo da je Rafet bio moj lični prijatelj, politički učitelj,, a zauvijek će ostati moj uzor. Dijelili smo mnoge dileme, donosili zajedno mnoge odluke i zajedno išli u mnoge teške i neizvjesne političke bitke. Pa ipak, koliko god da sam ga razumio, nikada nisam uspio dovoljno shvatiti težinu bremena koje je nosio.

Danas, iz ove perspektive, mnogo jasnije i mnogo bolje vidim njegovu ulogu u stvaranju Bošnjačke stranke, u promjenama u našem nacionalnom korpusu i u procesima u našem društvu, koji su Crnu Goru uveli u NATO pakt i doveli pred vrata Evropske unije, ali, isto tako, danas mnogo bolje vidim i razumijem njegovu ličnu žrtvu i žrtvu njegove porodice koju su podnijeli za dobrobot naroda, stranke i države, na čemu smo njemu i njegovoj porodici neizmjerno zahvalni.

Zato je moje poštovanje prema njemu i njegovom djelu danas, ako to može, mnogo veće nego prije.

Mi nastavljamo putem koji nam je on trasirao smatrajući to njegovim političkim emanetom ali i našim najvećim nacionalnim i državnim interesom.

Neka mu Allah dš.sh. podari najljepše mjesto u Dzennetu, navodi se u dopisu koje potpisuje mr Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke.

***

Mikić: Ubrzanje EU integracije i nastavak ekonomskih reformi ključni prioriteti evropske vlade

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić saopštio je da je proces formiranja nove 43. vlade Crne Gore ulazi u završne faze i da je glavni cilj pokreta URA da ta vlada bude inkluzivna i reformska.

“Nakon odluke Glavnog odbora SNP-a korak smo bliže formiranju nove evropske vlade. Cilj URE je da ona ima podršku 49 poslanika u parlamentu i da se ubrza dinamika razgovora i pregovora jer građani Crne Gore više nemaju vremena za gubljenje” – poručio je Mikić.

Komentarišući pitanje da svaka partija drugačije vidi prioritete rada evropske vlade Mikić je saopštio da svi moraju biti svjesni da je ovo reformska – prelazna vlada i da je ispunjavanje obaveza iz evropske agende prioritet.

“Deblokada procesa evropske integracije, sprovođenje reformi iz EU agende, rješavanje nagomilanih problema u pravosuđu, nastavak borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, sprovođenje i unapređenje započetih ekonomskih reformi i reforma izbornog zakonodavstva u skladu sa preporukama OEBS/ODIR-a su u vrhu prioriteta nove vlade. Naravno vlada će se baviti i drugim aktivnostima u cilju stavljanja ad akta otvorenih pitanja koja opterećuju crnogorsku javnost kao što su pitanja odnosa sa vjerskim zajednicama” – naglasio je Mikić.

„Crna Gora ne može prevazići podjele ako vječno bude zarobljena u referendumskim podjelama 55-45. Zbog toga su nam neophodni novi iskoraci i novi modeli koji će suštinski doprinijeti smanjenju podjela, a Crnu Goru snažno povesti u evropsku budućnost i društvo razvijenih evropskih država“ – zaključio je Mikić.

Share.

Comments are closed.