Sudnica Osnovnog suda u Baru od danas nosi ime Milorije Đukić Pejović

Osmi mart, Međunarodni praznik žena prilika je da se podsjetimo jakih, uzornih dama, koje su radom i kompletnom ličnošću ostavile trajan trag, a posebno onih koje su, uprkos tome, postale žrtve nasilja. Među njima je sutkinja Milorija Đukić Pejović, koju je nezadovoljna stranka ubila na radnom mjestu, 19. septembra 2005. godine.

Milorija Đukić Pejović

“Odavno smo planirali da u spomen na divnu ženu i profesionalca, Miloriju Đukić Pejović, opremimo jednu sudnicu koja bi nosila njeno ime. Željeli smo da to bude na najljepši način, sa kompletno novim namještajem i inventarom. Čekajući taj momenat, sve se odužilo, a ponukani i najnovijim tragičnim događajem u Podgorici, odlučili smo da to učinimo baš danas, na dan kada se prisjećamo najboljih žena u našoj istoriji i stalnoj borbi za bolji položaj i vrednovanje ljepšeg pola. Milorija je bila upravo takva – jaka, odvažna žena, predana poslu, ali i isto tako i porodici. Bila je vrsni poznavalac prava, prema strankama se odnosila sa puno strpljenja i razumijevanja, kao i prema mlađim kolegama, koje je sa istom posvećenošću i ljubavlju uvodila u taj težak i zahtjevan posao”, kazala je za Radio Bar i Bar Info predsjednica Osnovnog suda Bar, Tamara Bajagić Spasojević, na čiju inicijativu najveća i najljepša sudnica u barskom sudu od danas nosi ime uvažene sutkinja Milorije Đukić Pejović.

Tamara Bajagić Spasojević

Predsjednica suda prisjetila se svojih prvih koraka u sudstvu, kada je kao pripravnica, radila upravo kod sudije Đukić Pejović.

“Svi počeci se pamte, pa tako i u poslu. Iako je prošlo gotovo dvije decenije, nema dana da se ne sjetim Milorije, njenih savjeta, karaktera, dobrote i jačine kojom je zračila. Puno sam naučila od nje i vrlo brzo izabrana za sutkinju Osnovnog suda. S obzirom da nemamo trajnu uspomenu na Miloriju i njenu posvećenost poslu, što je platila najvećom cijenom – životom, htjela sam da, simbolično, dobijemo trajno sjećanje i uspomenu na hrabru i divnu ženu, a istovremeno uputimo i snažnu poruku da sve treba učiniti kako bi spriječili nasilje i odali dužno poštovanje svim žrtvama”, dodala je predsjednica OS Bar, Tamara Bajagić Spasojević, koja je na pitanje koje je posebno aktuelizovano ovih dana – o bezbjednosti naših sudova, kazala da je situacija u barskom Sudu ista kao i u svim drugim pravosudnim institucijama u našoj zemlji. Na ulazu u Sud dežura policajac, na čemu su u barskom Sudu posebno zahvalni Upravi policije, ali jedan policijski službenik, koji ne posjeduje metal – detektor, svakako nije dovoljan da bi se preduprijedili tragični događaji.

“Mi smo konstantno izloženi raznim neprijatnostima i prijetnjama. Zbog toga sam prilikom posjete predstavnika Ambasade SAD, koji su se interesovali kako da nam pomognu, apostrofirala, iako imamo i drugih nedostataka, upravo nabavku metal – detektora, i nadam se, da ćemo ga ovoga proljeća i dobiti”, istakla je Bajagić Spasojević.

Posjeta predstavnika Ambasade SAD

Policajac koji obezbjeđuje ulaz u zgradu barskog Suda, za sada je, nakon tragičnog događaja u Podgorici, dobio ručni detektor.

Podsjetimo, Milorija Đukić Pejović ubijena je prije 18 godina na radnom mjestu u barskom Sudu. Advokat Đorđe Janković je ostao upamćen po herojskom podvigu, jer je pokušavajući da zaustavi ubicu i spasi kolege, u pitanje doveo sopstveni život. Đuković je u njega ispalio hitac, a drškom pištolja teško povrijedio sudiju Željka Šupljegljava.

Batrić Đuković je doktor nauka i univerzitetski profesor, koji je u barskom sudu imao više sudskih sporova, između ostalih, i sa svojom majkom.

Share.

Comments are closed.