Šušanj: Za sada slabije nego prošle godine

Naselje Šušanj jedno je od najpopularnijih turističkih mjesta u barskoj opštini. I ove godine je ugostio veliki broj gostiju iz ex-YU zemalja sa Balkana ali i čitave Evrope.  Uprkos tome, ugostitelji zaključuju da je turista “prilično manje” nego prošle godine, te da “rijetko dolaze novi”. 

Luka Stanković, radnik u kafiću “Forest” kazao je da “imaju stalnih gostiju sa Balkana, ali se smjenjuju i oni iz Rusije, Poljske, Švedske…”. Ocijenio je da sezona još nije počela, iako ulazimo u treću sedmicu jula. U ovom kafiću radio je i prošle godine, pa je u poređenju sa njom, “razlika itekako vidna”: “Ove godine vrijeme je bilo lošije, bilo je hladno, te gostiju u junu skoro da nismo imali”.

Šušanj je mirno mjesto sa prijatnom atmosferom i zbog toga privlači turiste koji dolaze na porodični odmor. 

Porodica Milice Đuranović bavi se ugostiteljstvom više od decenije. Ona kaže da kod njih najviše gostiju dolazi iz Rusije i Italije. “Njihovi utisci su uvijek pozitivni i imamo mnogo starih gostiju, najčešće su to porodice sa djecom”, kaže Đuranovićeva.  Zaključila je da u Šušanj ne dolazi omladina, “budući da nema mnogo prilika za njih”. 

Šušanj nudi veliki broj restorana uz obalu, štandova sa plažnom opremom i brzom hranom. Kada je smještaj u pitanju, u razgovoru sa turistima, saznajemo da im je najvažnije da budu u blizini mora i da ima pogled na obalu. Odgovara im lokacija, budući da nije u bučnom centru grada, ali je opet dovoljno blizu.

Jelena Jovanović iz Srbije posjećuje Šušanj treći put i kaže da joj se “dopada prirodnost plaža”. Kako ističe, “plaže su divne, nisu prenatrpane ležaljkama i glasnim barovima, već je sve prilagođeno mirnom odmoru”. Takođe je primijetila da je ove godine manja gužva nego prošle sezone. 

Šušanjski ugostitelji nude brojne atrakcije za svoje goste. Direktorica apartmanskog kompleksa “Berg” kod katoličke crkve u Šušanju, Jovana Knežević, kaže da goste privlači raznolika ponuda koju nude. “Zbog strukture kompleksa privlačimo goste iz čitavog svijeta. Imamo veliki broj Poljaka, Šveđana i Norvežana”. Navela je i da svake godine kod njih “dolazi sve manje turista iz Rusije, a da ih je ove godine u najmanjem broju”. I ona za ovu sezonu kaže da je najslabije posjećena do sada. 

Jovana takođe navodi da se “Šušanj dopada strancima, a najviše ih privlače zabačene plaže na kojima nema gužve”. Gosti iz Evrope se, kaže, nerijetko požale na neprijatne mirise.

Ono što je magnet za neke turiste u ovom naselju – mir i lagodna atmosfera, nekima ima suprotan učinak. Kako kaže jedan od grupe turista iz Sjeverne Makedonije, “lijepo je što je tiho, ali za mlade nije zanimljivo”. “Mislim da bi neke žive svirke i zanimljiva okupljanja malo podigla zainteresovanost za ovo mjesto, i unijele mu malo života”, poručio je.  

Share.

Comments are closed.