VIDEO: Svečana akademija okupila članove i prijatelje Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj

Izvedbom crnogorske himne mješovitog hora „Antivari Musica“ pod dirigentskim vođstvom mr Mira Kruščića, u velikoj sali SO Bar otpočela je Svečana akademija u čast obilježavanja impozantnog jubileja – 75-ogodišnjice osnivanja Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj.

Jedna od najagilnijih organizacija u Baru i državi napravila je tokom višedecenijskog trajanja zapažene pomake na putu ostvarivanja što boljih uslova za život slijepih i teže slabovidih na teritoriji dvije najjužnije crnogoreske opštine. Učinjeno je mnogo, imidž Organizacije u očima javnosti vidno je unaprijeđen, čime ona dobija savremene obrise i tako postaje primjer zajednici osoba sa invaliditetom. Intenzivno se radilo i na razvijanju svijesti kod članova o konceptu ljudskih prava osoba sa smetnjama vida, ali i filozofiji samostalnog življenja.

Predsjednik Veselin Joketić podsjetio je da je od osnivanja davne 1948. do kraja XX vijeka, radila u otežanim uslovima. Ipak, rezultati ove socio-humanitarne organizacije nisu izostajali.

“Preporod rada naše organizacije počinje početkom ovog vijeka. Zahvaljujući angažovanju tadašnjeg predsjednika, Miodraga Plamenca, 2001. godine, razumijevanju Opštine Bar i Biroa rada Bar, dobili smo moderan poslovni prostor u centru Bara, kakvim može da se pohvali mali broj organizacija, ne samo u Baru, nego u državi. Zahvaljujući predsjedniku Opštine Bar, Dušanu Raičeviću i njegovim saradnicima, danas smo u prilici da obilježimo ovaj značaj datum”, istakao je Joketić.

Praveći kratak rezime uspješnog i plodnog rada, podsjetio je na pokretanje časopisa “Pravo na riječ” koji se već 21 godinu snima u studiju Radio Bara “zahvaljujući iskrenim prijateljima iz ove informativne kuće”.

“Od 2003. smo počeli sa snimanjem knjiga u audio-formatu u našem improvizovanom studiju, a potom od 2004. u studiju Radio Bara. Značajan datum za nas je 17. maj 2006, jer smo toga dana stavili u funkciju prvu audio-biblioteku prvu takve vrste u Crnoj Gori u prostorijama Narodne biblioteke i čitaonice ‘Ivo Vučković’”, podsjetio je Joketić. Multifunkcionalni društveni klub u kojem osobe sa invaliditetom imaju mogućnost da se druže i kvalitetno provode vrijeme, još je jedan od pravih dragulja pregalaštva Organizacije i svakodnevnog osluškivanja potreba ove ranjive kategorije društva. Posjeduju i štampariju na Brajevom pismu, a mogu se pohvaliti i odličnim učinkom servisa personalne asistencije i pravnog savjetovališta za slijepa lica, a sa ciljem pravovremenog i tačnog informisanja, ne samo članova, nego i kompletne zajednice, pokrenuli su i web site, Facebook i Instagram. Omogućili su i prikazivanje filmova adaptiranih za slijepa i slabovida lica. Pikado ekipa, oformljena 2017. je u kratkom roku na međunarodnim turnirima osvojila 13 pehara i 28 medalja, a Sportsko-rekreativno društvo, osnovano 2020. godine ‘OSI Bar’ postiže izvrsne rezultate.

Opština Bar sa posebnim senzibilitetom pristupa potrebama osoba sa invaliditetom, njihovom osnaživanju, socijalnoj inkluziji i integraciji u društvenu zajednicu.

„Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj je prepoznata kao NVO sa posebnim statusom zbog kontinuiteta rada i dostignuća što je uslovilo redovno finansiranje njegog rada petu godinu zaredom. Osim toga, pažnja lokalne uprave je u proteklom periodu bila usmjerena ka infrastrukturnim projektima kojima se obezbjeđuje veća sigurnost i bolji pristup osobama sa invaliditetom. Izgradnja taktilnih staza, postavljanje rampi, ugradnja zvučnih semafora… neke su od važnih aktivnosti. Sa ciljem jednostavnijeg pristupa informacijama, postavili smo table na Brajevom pismu, u zgradi Opštine, a od nedavno smo i zvanični sajt lokalne uprave prilagodili potrebama osoba sa invaliditetom“, istakao je predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, uz obećanje da će barska lokalna uprava i ubuduće ići u tom pravcu, jer, kako je podvukao „želimo da budemo partner i oslonac svim sugrađanima, slijedeći uvjerenje da je otvoreno i inkluzivno društvo temelj napretka, uspješnog rada i postignuća svake zajednice“.

Savez slijepih Crne Gore obuhvata osam organizacija koje pokrivaju sve opštine u državi. Danas je Svečanoj akademiji u Baru prisustvovao i njegov predsjednik, Andrija Samardžić.

„Za svaku organizaciju, a pogotovo za onu koja okuplja osobe sa invaliditetom, u društvu koje je sklono stigmama, predrasudama i stereotipima, veliki je uspjeh. Barska organizacija je stekla veliko iskustvo, ali i veliki teret i obaveze, svjedočeći o tome kako se društvo mijenjalo. Najvažnije je koliko smo tokom sedam i po decenija napredovali u odnosu na osobe sa invaliditetom, ali i uopšte u oblasti ljudskih prava“, istakao je mladi, harizmatični Samardžić koji je sa puno emocija govorio o Organizaciji slijepih za Bar i Ulcinj, karakterišući je kao jednu od najreprezentativnijih u državi i vrijednog partnera Saveza slijepih“.

Povodom značajnog jubileja objavljen je i prvi broj časopisa „Svjetlost“, novog glasila za društvena, kulturna i životna pitanja slijepih i slabovidih Bara i Ulcinja. To je periodično glasilo koje ima za cilj svestrano, objektivno, istinito i pravovremeno obavještavanje javnosti o životu, radu i stvaralaštvu slijepih i slabovidih, kao i njihove organizacije. Časopis je još jedan oblik komuniciranja slijepih sa onima koji vide i još jedan način uspostavljanja međusobne saradnje, povjerenja i razumijevanja.

Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj dodijelila je danas posebna priznanja i povelje humanosti za saradnju i iskrenu podršku ovoj socio-humanitarnoj organizaciji. Specijalna priznanja dobili su predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, direktorica Radio Bara, Vesna Šoškić i predsjednica Rotary kluba, Anita Radulović.

Povelje humanosti dobili su Opština Bar, Lokalni javni emiter Radio Bar, D.O.O “Vodovod i kanalizacija”, D.O.O Komunalne djelatnosti, JU „Kulturni centar“, Sportsko-rekreativni centar „Topolica“, Mediteran Express Budva PJ Bar, OŠ„Anto Đedović“, Opšta bolnica Bar, D.O.O “ADRIA4EVER”- Hotel “ ADRIA”, Energean Montenegro LTD, RTV Crne Gore, Radio Svetigora, portali „Feral“, „Jedro“ i „Primorski portal“, Tatjana Đukić, Ranko Aligrudić, Miomir Milošević, Petar Marković, Igor Tomić, Nena Drašković i Miljana Marković, novinarka Radija Crne Gore koja se obratila u ime dobitnika priznanja i povelja humanosti.

Lijepo organizovanu svečanu akademiju zaokružio je nastup sopranistkinje Aleksandre Vojvodić Jovović. Posjetioce su preplavile emocije kada se salom prolomio moćni glas Vojvodić Jovović koja je, uz pratnju hora „Antivari Musica“, otpjevala „Himnu Bara“ i „Primorkinja konja jaše“.

U sklopu obilježavanja jubileja Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, njeno Sportsko rekreativno društvo „OSI Bar“ sjutra organizuje IV Međunarodni turnir u govornom pikadu “Bar 2023“, u prostorijama OŠ “Anto Đedović”. Takmičiće se šest ekipa iz: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Svečanu akademiju povodom 75 godina od osnivanja ORSBRUL-a, moderatorka, novinarka Radio Bara Maja Tomović, završila je citatom američke gluvonijeme i slijepe spisateljice i pedagoškinje Helen Keler: Nesebični napor da razveselimo druge, biće početak srećnijeg života za nas same.

Share.

Comments are closed.