Svečana Vidovdanska akademija u hramu Svetog Jovana Vladimira

Svetim liturgijama širom barske opštine Srpska pravoslavna crkva je obilježila Vidovdan, a sinoć je ispred hrama Svetog Jovana Vladimira upriličena Vidovdanska akademija.

Sabor Crmničana održan je u manastiru Sv. Nikole u Brčelima. Saborovanje je započelo liturgijom koju je služio iguman manastira jeromonah Nikon Кokotović.

Svetu liturgiju na Vidovdan u hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru služio je protojerej-stavrofor Slobodan Zeković. Sasluživali su protojerej-stavrofor Radoman Mijailović, protojerej Ljubomir Jovanović i jerej Mladen Tomović.

„Kroz našu burnu istoriju koja je sva u znaku krsta i vaskrsenja bilo je mnogo znamenitih događaja. Mnogo slavnih bojeva. Bilo je mnogo velikih pobjeda na bojnom polju. Bilo je toliko junaka koji su svojom hrabrošću ovjenčali i ukrasili našu istoriju kojom se ponosimo, ali bilo je takođe i mnogo tužnih događaja i velikih poraza i velikih stradanja. Ali od svih tih velikih događaja koje pamtimo, kojih se sa ponosom sjećamo iz cijele naše istorije, ovaj datum je posebno upisan. I kao što je sveti grad Jerusalim u kome je stari Izrailj sklopio savez sa živim Bogom i u kome je Hristos svoju prečistu krv za nas i za čitav rod ljudski slopio, kao što je taj sveti grad u centru svijeta i u srcu svakog čovjeka koji u Boga vjeruje, tako je i za svakoga pravoslavnog srbina Kosovo i Metohija sveto mjesto. Naše srce, srce našega srca, duša naše duše“, rekao je, pored ostalog, otac Slobodan Zeković, koji je podsjetio da se „zbog velikog interesovanja vjernog naroda nastavlja potpisivanje peticije za povlačenje zakona o vjeroispovjesti koje će trajati do Petrovdana“.

Po završetku liturgije održan je parastos za sve srpske vojnike i vojskovođe od Kosova do današnjih dana.

Na platou ispred Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira, u organizaciji Crkvene opštine Bar, sinoć je održana Vidovdanska akademija. Prisutne je pozdravio i poželio im ugodno veče starješina hrama protojerej-stavrofor Slobodan Zeković. Vidovdansku besjedu u prisustvu nekoliko stotina građana izgovorio je dr Drago Perović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. U nastavku je izveden bogat kulturno umjetnički program.

Share.

Comments are closed.