Svečano pušteno u rad vjetroelektrana na Možuri

Danas je u rad svečano puštena vjetroelektrana na Možuri.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte Joe Mizzi su je proglasili otvorenom, na ceremoniji kojoj su prisustvovali i premijeri Crne Gore i Malte Duško Marković i Jozeph Muscat.

Vjetroelektrana Možura, između Bara i Ulcinja, druga je po veličini u Crnoj Gori.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić saopštila je da je projekat na Možuri ujedno i uključenje milionitog klilovat sata proizvodnje električne energije na crnogorski elektro-energetski sistem.

„Ovo je projkat koji na više nivoa ilustruje sve izazove savremene energetike, ali i potvrđuje da je dalji razvoj u pravcu zelene energije moguć i, zapravo, najizgledniji. Činjenica da je većinski državno energetska kompanija iz zemlje članice EU prepoznala potencijal projekta, ujedno ocjenjujući Crnu Goru kao pouzadanu i atraktivnu investiocionu destinaciju, najbolja su potvrda ambijenta koji smo kreirali“, navela je Sekulić.

Vjetroelektrana Možura je proizvodni objekat snage 46 megavata (MW), koji se sastoji od 23 pojedinačne vjetrenjače, snage od po dva MW.

Investiciju realizuju malteška državna kompanija „Enemalta“ i kompanija „Malta Montenegro Wind Park“, čije je sjedište takođe na Malti.

Ugovorom o dugoročnom zakupu zemljišta, utvrđeno je da će elektrana, po isteku perioda zakupa, potpuno revitalizovana preći u trajno vlasništvo države 2035. godine.

Share.

Comments are closed.