Svetosavska akademija u Domu kulture

U subotu je u Domu kulture održana tradicionalna Svetosavska akademija. Organizator je bila Crkvena opština Bar.

Nakon pozdravnog govora protojereja-stavrofora Slobodana Zekovića, svetosavsku besjedu je držao dr Miloš Ković, docent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Vi, braćo i sestre, danas idete putem Svetog Save, Svetog Simeona i Svetog kneza Lazara, putem kojim su prije nas koračala pokoljenja naših otaca. Krstonosnosnim putem kojim već 2000 godina za Hristom idu bezbrojni hrišćanski naraštaji. Vi ste, kao i oni, pobijedili strah i odabrali podvig, prezreli ste silu u odbrani pravde. Po zimi i vjetru vi napuštate vaše domove i koračate u litijama. Hoće da nam otmu crkve i manastire, a vi ste cijelu Crnu Goru, ulice, trgove, gradove i sela pretvorili u crkve i manastire. Svi znamo ko pobjeđuje, i ponoviću: ‘Niko ne može da pobijedi Srpsku pravoslavnu crkvu’“, rekao je, pored ostalog, dr Ković.

Po njegovom mišljenju, “sudbina svijeta rješava se ovdje i na Kosovu”: “Ovdje se borite i za našu staru mučeničku Evropu. Svojim djelom vi potrđujete da njena hrišćanska istorija nije bila laž. Mitropolit Amfilohije je rekao da se naš svijet vraća u doba prije Milanskog edikta. Na istoku Evrope to doba davno je počelo, još 1917. godine”.

Uslijedio je bogat kulturno-umjetnički program, u kome su učestvovali Danica Crnogorčević, KUD „Sveti Jovan Vladimir“, Crkveni hor Sabornog hrama Sveti Jovan Vladimir, te djeca barske vjeronauke iz tog hrama.

Share.

Comments are closed.