Talići Hill: Ovo će biti izuzetno teška godina

“Ova godina je, prema našim projekcijama, kao i po prošlogodišnjim i ovogodišnjim rezervacijama trebala da bude rekordna. Nažalost, sa ovakvim dešavanjima imamo 50% otkazivanja, a pretpostavljam da će ih biti još više. Neke rezervacije su prebačene za narednu godinu, a postoje i gosti koji su uplatili depozite i sada žele svoj novac nazad“, kazao je gostujući na talasima Radio Bara Milan Čakalović, porodični menadžer elitne vile “Talići Hill”.

Ovaj objekat je gostima na raspolaganju od aprila do novembra, a Čakalović tvrdi da su im zbog situacije sa koronavirusom sada april i maj totalni gubitak.

“U junu planiramo da ćemo imati, možda, 50% ostvarenih rezervacija, ali još uvijek ništa sa sigurnošću ne možemo da kažemo. Po nekim našim trendovima, više je ‘last minute rezervacija’ i onih koje su fokusirane na lokalni smještaj, bliži kući i većina će dolaziti automobilom“, objasnio je.

Čakalović je kazao da je Crna Gora destinacija koja zavisi od avio prevoznika, te da je nastao veliki rast turista nakon što su mnoge low-cost kompanije krenule da saobraćaju u Crnu Goru. Međutim, to nije slučaj sa drumskim saobraćajem.

“Nažalost, daleko smo od glavnih autoputeva i gosti koji bi dolazili iz centralne Evrope, da bi došli do nas, prvo moraju da prođu Hrvatsku, zato pretpostavljam da će prije ostati tamo nego čekati da pređu granicu kako bi došli ovdje. Ali, u suštini treba se boriti za svakog gosta, treba se truditi. Smatram da će sada odnos cijena i kvaliteta imati primat, to će biti najbitnije za ovu sezonu“, naveo je.

Najviše gostiju vila “Talići Hill“ je ostvarila preko Bookinga i drugih najpoznatijih kompanija za izdavanje smještaja. Sada je situacija skroz drugačija.

“Što se tiče tih najvećih posredničkih kompanija za izdavanje smještaja, većina njih je otpustila 25-30% zaposlenih. Mnogi su digli kredite ili su prodali udio u kompanijama od jedne do četiri milijarde dolara, tako da možemo vidjeti u kakvim su problemima, većina njih ima oko 85% pada broja rezervacija. Mnogi gosti sada direktno kontaktiraju vlasnike i traže bolju ponudu“, objasnio je on.

Čakalovići su, nakon situacije sa koronavirusom, odlučili da djeluju preventivno tako što su obezbijedili mnoge povlastice potencijalnim gostima.

“Dali smo popust od 50% za jun. Na prvi pogled taj iznos je drastičan, ali moramo računati da će gosti koji dolaze avionima doči kod nas najranije do jula. Ponudli smo još neke povlastice, kao što su besplatna otkazivanja, vraćanje depozita, i te osnovne stvari, kako bismo uspjeli da privučemo goste. Ove godine smo počeli da nudimo i doručak kako bi uspjeli da izvučemo dodatnu zaradu, jer će sa druge strane biti daleko drastičniji pad priliva. Većina gostiju koji su rezervisali ranije ne planira da dođe, ali tražimo uvijek neku srednju varijantu – na primjer da im se vrati pola iznosa, a za drugu polovinu da dobiju vaučer koji bi iskoristili u narednom periodu do kraja godine“, objasnio je Čakalović.

Menažder “Talići Hilla“ je kazao da su sezonski radnici koji rade u ovom objektu izuzetno pogođeni krizom koju je izazvao koronavirus.

“Nemamo stalno zaposlene, međutim jako cijenimo naše sezonske radnike i podržali smo ih u ovom vremenu i situaciji kada su trebali da pokriju svoje troškove. Naravno da treba da im pomognemo, jer kada je nama bilo najteže, oni su bili tu za nas. Trudili smo da im izađemo u susret kako bi lakše prebrodili ovu krizu“, pojasnio je.

Ipak, za ovu sezonu Čakalović kaže da će definitivno imati manje radnika.

“Posao baštovana smo preuzeli da vodimo brat, otac i ja, to zahtijeva veliko ulaganje vremena i truda. Ipak, lijepo je vratiti se i srediti neke stvari koje smo dugo odlagali da odradimo“, kazao je.

U Talićima se nerijetko organizuju i vjenčanja. Iako je ova situacija svima poremetila planove, vlasnici se trude da svima izađu u susret.

“Gostima uvijek ponudimo fleksibilnu opciju da mogu da pomjere vjenčanje za drugi period. S obzirom da se fokusiramo isključivo na iznajmljivanje prostora, kao registrovanog turističkog objekta, i veliki broj saradnika sa kojima radimo nam je kazao da je sada veliki problem što još uvijek nemamo nikakva uputstva od nadležnih kako će to izgledati, kako da sve to funkcioniše. Pretpostavljam da će zatvorene sale imati većih problema, za razliku od nas koji smo na otvorenom prostoru i samim tim distanca između ljudi može lakše da se ispoštuje“, smatra Čakalović.

On je naveo da planiraju sa drugom porodičnom firmom koju imaju, da apliciraju za subvencije koje je Vlada izdvojila, dok su za “Talići Hill“ imali u planu da ove godine podignu novčana sredstva od IRF-a za razvoj u turizmu.

“To je sada sve na čekanju, kao i neke naše investicije koje su definitivno na ledu, minimum dvije godine, dok se sve ne stabilizuje. Vraćanje u normalu, po nekim svjetskim projekcijama, očekuje se najranije 2023. godine“, istakao je.

Ipak, i pored nezavidne situacije u kojoj su se našli svi turistički radnici, Čakalović je već počeo da pravi planove za narednu sezonu.

“Očekujem da će ona biti interesantna, ukoliko se riješi problem sa virusom. Neke stvari smo realizovali, dok druge tek treba da sprovedemo u djelo , to je sve u procesu planiranja. Ipak, ne mogu ništa tačno da kažem, jer smatram da je rano. Želim puno sreće u radu svima nama koji se bavimo turizmom. Ovo će biti izuzetno teška godina i smatram da je potrebno korigovati neke naše lične troškove kako bi lakše prebrodili ovaj teški period“, zaključio je Čakalović.

Share.

Comments are closed.