Tanja Bardić: Vrtić dio projekta #Igraj se doma

JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ pridružila se akciji #Igraj se doma, koju su pokrenuli UNICEF i Udruženje roditelji, zajedno sa Ministarstvom prosvjete. Akcija je pokrenuta u okviru kampanje Instituta za Javno zdravlje #ostani doma. Tim povodom gošća Radio Bara bila je direktorica barskih vrtića Stanislava Tanja Bardić.

„Kao i sve ustanove, i JPU ‘Vukosava Ivanović Mašanović’ je zatvorila svoje objekte 16. marta, ali se rad sa djecom nastavio u kontinuitetu. Vaspitači naše ustanove, kao i ostala stručna služba pridružili su se ovoj akciji tako što su osmislili online način rada i sve aktivnosti objavljuju putem naše stranice na Facebooku koja već ima sedam hiljada pratilaca. Zaista smo se kompletno svi potrudili i mogu reći da sam kao direktorka prezadovoljna svime što smo do sada postigli“, kazala je Bardić.

Aktivnosti koje se svakodnevno objavljuju obuhvaćene su programom koji je u skladu sa godišnjim planom ove ustanove.

„Naši vaspitači, medicinski radnici, pedagog, psiholog i logoped prave kratke snimke kako bi djeca imala aktivnosti u svom domu. Što se tiče naše Facebook stranice, tu možete naći kvizove za roditelje, zagonetke, razne pjesmice, igre, tako da je pregršt svega što možete uraditi u ovakvim uslovima. Naša nutricionistkinja Dušanka Lacmanović je dala smjernice koje roditelji takođe mogu da pročitaju na facebooku, prije svega da je najbitnije da djeca nauče pravilno kako da peru ruke i da treba da postoje tri glavna jela i dvije užine. Što se tiče poslastica, tu se mogu naći razni medenjaci, kolači od šargarepe… da se osjeti ta čar i ukus vrtića“, objasnila je.

Bardić je kazala da su na njihovoj facebook stranici postavljali razne aktivnosti za djecu i prije početka zvanične kampanje „Igraj se doma“.

„Prije ove kampanje smo krenuli u akciju da bismo ušli u svaki dom, da pomognemo prije svega djeci, roditeljima i starateljima kako bi mogli i u kućnim uslovima da organizuju aktivnosti koje bi omogućile djeci da se pravilno psiho-fizički razvijaju. Ovo je takođe novi izazov za roditelje kako da podstaknu djetetovu radoznalost, stvaralaštvo i samostalnost. Istina je da živi kontakt koji imamo sa djecom u vrtićima nikad ne može biti prevaziđen, ali koliko možemo i u ovim uslovima u kojima se trenutno nalazimo mi pokušavamo da uradimo sve ono što je moguće odraditi“, istakla je.

Bardić se zahvalila svim roditeljima na izuzetnoj saradnji.

„Svakodnevno nam roditelji šalju i aktivnosti koje odrade sa djecom koje su već prikazane na Facebook stranici, ali i ono što su sami osmislili i tako nam daju predloge šta bi mogla i druga djeca sa roditeljima da naprave. Jako su kreativni i ovim putem im se zahvaljujem na saradnji i na svemu onome što oni nama pružaju“, navela je Bardić.

JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ je kao društveno odgovorna ustanova u proteklom periodu sarađivala sa Ženama Bara i Crvenim krstom.

„Sve ono što se našlo u našim objektima ustupili smo Crvenom krstu i Ženama Bara. Crvenom krstu smo ustupili i jedno vozilo na korišćenje kojim dolaze do najugroženijih stanovnika pružajući pomoć i to je za nas satisfakcija. Mislim da treba svi da budemo zajedno, da se volimo i poštujemo jedni druge“, istakla je Bardić.

Ona je kazala i to da nema informaciju kada će vrtići početi sa radom i da li će biti organizovan rad preko ljeta.

„Kao i svi ostali, slušamo preporuke Instituta za javno zdravlje. Onako kako Institut za javno zdravlje, Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo budu odlučili, mi ćemo se time voditi. Za sva pitanja želim da kažem da naša uprava radi. I na facebook stranici imamo mail adresu gdje roditelji mogu da postave pitanja i informišu se o svemu onome što ih interesuje.Ovom prilikom želim još jednom da pozovem roditelje da svakodnevno prate našu facebook stranicu, jer ćemo i dalje da je uređujemo kao i do sada. Ostanite doma, igrajte se i učite doma“, poručila je Bardić.

Share.

Comments are closed.