Tanja Spičanović: Imamo razloga da budemo ponosni i zahvalni

Rad Kriznog štaba Opštine Bar, koji je formiran zbog aktuelne epidemiološke situacije, je izuzetno dobro ocijenjen od građana Bara, kazala je mr Tanja Spičanović, potpredsjednica Opštine Bar, potvrdivši konstataciju Nemanje Jankovića u programu Radio Bara o pozitivnim kritikama koje stižu na adresu ovog tijela.

“Kompletan pozitivan ishod situacije i izbjegavanje negativnih scenarija kojih smo se svi pribojavali, najbolje potvrđuju koliko je rad Kriznog štaba bio pravovremen, mjere pažljivo osmišljavane, uz praćenje instrukcija NKT i svih ostalih relevantnih institucija. Pažljivo smo osluškivali i pratili šta se to dešava na lokalnom nivou, kako bi izbjegli razvoj epidemije”, kazala je Spičanović, i dodala:

“Imamo razloga da budemo ponosni i zahvalni, kako na ono što je uradio Tim za zaštitu i spašavanje, tako i svi naši sugrađani koji su pažljivo slušali, pridržavali se uputstava. Zahvaljujući tome uspjeli smo da sačuvamo ono što je najvažnije, a to je zdravlje”.

Potpredsjednica Opštine Bar prokomentarisala je koliko je i kako cjelokupna situacija uticala na ekonomiju grada.

“S obzirom da je život bio gotovo zamrznut u protekla dva mjeseca, posljedice su neizbježne i svih ih osjećamo. I mi u lokalnoj upravi nismo pošteđeni tih negativnih efekata. Nastojaćemo da, iskazujući tradicionalnu barsku solidarnost i razumijevanje jednih prema drugima, pronađemo modalitete koji će omogućiti da se međusobno ispomažemo. Posljedice su evidentne, o njihovim preciznim efektima je u ovom momentu teško govoriti, ali s obzirom da se život vraća u grad, da su počele da rade djelatnosti koje su bile zatvorene vjerujemo u brz oporavak”, kazala je.

Spičanović je uz osjećaj zadovoljstva najavila predstojeće vraćanje u procesa rada sportskih klubova, zdravstvenih ustanova i svih ostalih segmenata.

“Kod privrednih subjekata je u ovom momentu uočena i primjena nekih novina, baziranih na elektronskom poslovanju, tako da je epidemija iz nas uspjela da izvuče samo ono najbolje, nešto zašto nismo ni znali da smo u tom trenutku sposobni sami da uradimo. Sve ovo, probudilo je i ono dobro u nama, uticalo da počnemo da cijenimo svakodnevne stvari, prepoznamo ljepotu običnosti, pa ćemo i negativne efekte zajednički lakše prebroditi”, uvjerena je Spičanović.

Svi organi i službe Opštine Bar od 4. maja rade punim kapacitetom. Građanski biro je početak blažih mjera dočekao u novom “ruhu”, ali građanima se ipak savjetuje, da bez velike potrebe ne dolaze lično, već da komunikaciju u što većoj mjeri ostvaruju telefonski, ili elektronskim putem. 

Svi koji dođu u zgradu Opštine Bar, obavezni su da nose zaštitnu opremu.

“Pridržavamo se mjera i pokušavamo u datim uslovima da radimo uobičajeno. Nadamo se da će situacija biti sve bolja i bolja, tako da ćemo otpočeti i realizaciju obaveza koje su do sada trebale biti završene”, najavila je Spičanović.

Ona je govorila i o projektima koji su započeti pa zaustavljeni tokom epidemije. Jedan od njih je Konkurs za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama.

”Nadamo se da će konkurs sada moći da bude zatvoren i zaokružen. Neophodno je da pristigle prijave rezimiramo, nakon čega će i sredstva biti raspodijeljena, kako bi nevladin sektor, u jednom finom partnerstvu sa opštinom, kroz kvalitetan saradnički odnos, uspio da realizuje planove i projekte”, optimistična je Spičanović.

Epidemija je usporila i dinamiku realizacije Lokalnog akcionog plana za mlade. Zaustavljeno je takmičenje za najbolji biznis plan za mladu populaciju. Riječ je o opštinskom takmičenju, prvom takve vrste u gradu, u koji su uključene škole i fakulteti.

“Obrazovne ustanove su redovne aktivnosti nastavile putem online platformi, a mi smo, cijeneći, da vannastavne aktivnosti treba da sačekaju neke druge okolnosti, odložili njihovu realizaciju.

S obzirom da je sportska dvorana bila stavljena na raspolaganje Institutu za javno zdravlje i Ministarstvu zdravlja Crne Gore, te da se tamo još uvijek nalaze kreveti koji su mogli poslužiti za privremenu bolnicu, očekujemo skorašnju demontažu i da Sportski centar započne rad ‘punom parom’. A zatim slijedi nastavak aktivnosti koje smo planirali za Omladinski servis, koji će se nalaziti upravo u prostorijama SRC”, kazala je ona.

“Dosta planova je odloženo, stavljeno ad acta, ni likvidnost, odnosno punjenje budžeta se ne realizuje planiranom dinamikom, ali vjerujem, da ćemo u skladu sa svim raspoloživim kapacitetima, uspjeti da ranije započete projekte iservisiramo na pravi način”, objasnila je situaciju potpredsjednica Opštine Bar.

Spičanović je izrazila nadu, koju je pitanjem implicirao Nemanja Janković, da će otvaranje hotela, restorana i lokala početi da puni budžet.

“Svi se nadamo tome. Zdravlje građana jeste prioritet i niko ne bi dozvolio da se zdravlje naruši zbog bilo čega, ali moramo voditi računa i o onome od čega svi živimo. To su privreda i ekonomija. Zato apelujem na sve koji su platežno sposobni i koji imaju redovan izvor prihoda, da izmiruju obaveze prema gradskom budžetu, jer ukoliko bude primitaka u budžetu, mi ćemo bolje iservisirati sve obaveze. Dakle, oni koji jesu platežno sposobni, u prilici su da kroz društveno odgovoran odnos pokažu solidarnost”, zaključila je Spičanović.

Ona je na molbu Nemanje Jankovića prokomentarisala rad Radio Bara u vrijeme epidemije:  “Radio Bar je uvijek na visini zadatka, u svakoj situaciji. Epidemija nije uticala na vaš rad. Vrlo brzo ste se prilagodili situaciji, tako da građani Bara ni u jednom trenutku nisu bili uskraćeni što se tiče informacija, pa vjerujem da i svi ostali imaju samo pohvale na račun vašeg rada”.

Share.

Comments are closed.