Tri Baranke u epicentru spektakularne izložbe u Rimu

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije i 13 godina od obnove crnogorske nezavisnosti, sinoć je u Rimu otvorena izložba “Eros, krv i svetost”, autora Dimitrija Popovića i dr Anastazije Miranović.

Riječ je o multidisciplinarnom umjetničko-modnom projektu koji je prošle godine predstavljen crnogorskoj publici na Cetinju i koji sadrži istoimenu izložbu slika Dimitrija Popovića, njegovu knjigu posvećenu biblijskim ženama – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, kao i namjenski rađenu kolekciju istoričarke umjetnosti i modne kreatorke iz Bara dr Anastazije Miranović. Organizacija projekta povjerena je ambasadi Crne Gore u Rimu, preciznije ambasadorki, Baranki dr Sanji Vlahović, a za svečani muzički dio programa bila je zadužena barska sopranistica Aleksandra Vojvodić Jovović.

Na otvaranju izložbe govorili su, pored ambasadorke Vlahović, ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović i viceministarka vanjskih poslova Republike Italije Emanuela Claudia del Re.

“Uvijek se lijepo prisjetiti činjenice da prijateljstvo naših država seže daleko u prošlost, od vremena kada je, preko Jadranskog mora koje nas vjekovima spaja, rimska kultura došla u naše krajeve, o čemu i danas postoje značajni tragovi. Sjetimo se i da je omiljena i prelijepa crnogorska princeza postala Kraljica Italije i zauvijek u srcu ostala crnogorka koja se ponosila svojim dvijema domovinama – Crnom Gorom i Italijom”.


Čini se da nikada podrška Italije nije izostala kada je Crnoj Gori bila potrebna. Duboko vjerujemo da će nove generacije svakim danom unaprijeđivati odnose, prijateljstvo i povjerenje između naših država i naroda, čineći Jadran mjestom na kojem se prepliću ideje, razmjenjuju informacije i nadasve gaji prijateljski duh država koje vezuje vjekovno prijateljstvo. Zadovoljstvo je vidjeti mnoge italijanske kompanije koje sarađuju sa našim firmama ili izvode projekte u Crnoj Gori, stvarajući jake veze u mnogim važnim oblastima, kao što su energetika, turizam, građevinarstvo, ali i kultura, nauka i obrazovanje”, rekla je, pored ostalog, ambasadorka Vlahović.

 “Korespodencija između likovnih radova Dimitrija Popovića i modnih kreacija Anastazije Miranović, odvija se u punktiranju simboličkih i arhetipskih tačaka u trouglu erotskog, tjelesnog i sakralnog, a sve to u kontekstu reinterpretacije ekscesa ženskog, kako u mitu, tako i u istoriji”, kazao je, otvarajući izložbu, ministar Aleksandar Bogdanović. 

Ministar kulture Crne Gore je naveo da je Anastazija Miranović ovu Popovićevu pobunu protiv dogmatskih zadatosti, oličenu u odbrani ženskog kao remetilačkog, transponovala u kreacije koje svojom amblematičnošću unose neophodnu dozu provokacije u proklamovanu suzdržanost ženske pojavnosti, na čemu su insistirali, kako patrijarhat i puritanstvo, tako i svi ostali konzervativni ideološki koncepti.

“Zato se ovi odjevni predmeti mogu doživjeti kao svojevrsno dopisivanje mukotrpne priče ženskog iskoraka iz svedenog prostora privatnosti, koji su joj omeđile jednako istorija i tradicija. Kreacije Anastazije Miranović upečatljiv su označitelj ženske individualnosti, a njene korijene, između ostalog, nalazimo upravo u sudbinama Judite, Salome i Marije Magdalene, čije su akcije poslužile Dimitriju Popoviću da stvori svojevrsni registar ženskog subjektiviteta i subverzivnosti”, zaključio je Bogdanović.

“Utisci povodom prezentacije umjetničkog projekta ‘Eros, krv i svetost’ nadmašili su moja očekivanja. Otvaranje je pratila vanredna posjeta probrane rimske publike, diplomata, zvaničnika prestižnih institucija kulture – ICROM-a, UNESCO-a, istoričara umjetnosti, profesora, umjetnika, galerista… Takođe, značajni povodi organizovanja izložbe – obilježavanje 13 godina obnovljene nezavisnosti i 140 godina bilateralnih odnosa Italije i Crne Gore, zavrijeđuju prestižan prostor u epicentru Rima, pored Panteona, tako da i tokom trajanja postavke narednih mjesec dana očekujemo veliku posjetu. Ambasada Crne Gore u Italiji, ambasadorka dr Sanja Vlahović i njeni saradnici dali su neizmjeran doprinos, podršku i pomoć realizaciji događaja. Moram da kažem da su Baranke bile na visini zadatka – ambasadorka Vlahović, uobičajeno, dostojanstveno i nadahnuto je govorila na otvaranju izložbe, a i izvođenje crnogorske i italijanske himne u interpretaciji naše sugrađanke, soprana mr Aleksandre Vojvodić Jovović uveličali su događaj. Značajnu podršku imali smo od Ministarstva kulture i ministra Aleksandra Bogdanovića, koji je uveličao događaj svečano ga otvarajući inspirativnim govorom”, rekla je za Bar Info, sumirajući utiske, dr Anastazija Miranović.

Otvaranju izložbe “Eros, krv i svetost” prisustvovao je veliki broj zvanica iz kulturnog i političkog života. Između ostalih, prisutni su bili UNESCO direktorica za nauku i kulturu za Evropu Ana Luiza Massot Thompson Flores, generalni direktor ICCROM-a Webber Ndoro, predstavnici diplomatskog kora, italijanskog parlamenta i institucija, rektori i univerzitetski profesori.

Događaj je organizovan uz pomoć i podršku Ambasade Crne Gore u Rimu.

Share.

Comments are closed.