Tribina o crnogorskim iseljenicima u Latinskoj Americi

Ogranak Matice Crnogorske iz Bara u Dvorcu kralja Nikole je organizovao tribinu “Crnogorski iseljenici u Latinskoj Americi – identitet i njihov odnos sa zemljom porijekla”. Gost je bila mr Dragana Otašević iz Bara, koja je predstavila dio svojih višegodišnjih istraživanja.

Inspiraciju za istraživanje dijaspore Otašević je pronašla u činjenici da su njena dva pradjeda živjela u Argentini. Tim povodom 2014. godine boravila je u crnogorskim kolonijama Argentine gdje je dobila i  stipendiju za izučavanje ove teme. Tamo je, u istraživačkoj misiji, provela naredne tri godine i paralelno se edukovala za metodološko istraživanje.

“Institut Centar za južnoameričke migratorne studije u Buenos Airesu ima digitalizovane baze podataka o svim doseljenicima od 1862. do 1972, i to mi je bila polazna tačka za stvaranje baze podataka o našoj emigraciji. Prikupljeni podaci o crnogorskim iseljenicima uskoro će biti publikovani, a obuhvatiće i saznanja o odnosu njihovog identiteta, jer tamo već stasava peta generacija Crnogoraca”, kazala je Otašević.

Radnu i životnu biografiju Dragane Otašević predstavio je mr Ivan Jovović, saopštavajući da je mlada Baranka osnovne i specijalističke studije završila na Fakultetu za poslovni menadžment u Baru, a magistarske studije Međunarodne politike i ekonomije na Univerzitetu San Andres u Buenos Airesu. Apsolvent je magistarskih studija “Politika i menadžment međunarodnih migracija” na Institutu za politike migracija i azila Nacionalnog Univerziteta Tres Febrero u Buenos Airesu. 

Tokom studija, za potrebe Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, radila je kao istraživač u Centru za latinoameričke migratorne studije u Buenos Airesu, na projektu prikupljanja podataka o ulasku Crnogoraca u Argentinu od 1882. do 1960. U sklopu istraživanja o odnosima crnogorske emigracije u Argentini, Urugvaju i Peruu, i Crne Gore, kao i o identitetu potomaka Crnogoraca, više od dvije godine je provela u crnogorskim zajednicama u Argentini. “Dobitnica je Nacionalne stipendije za izvrsnost Ministarstva nauke i Ministarstva prosvjete Crne Gore, kao i nagrade za najbolji magistarski rad na Univerzitetu San Andres 2018. godine. Njene aktivnosti unutar crnogorskih zajednica u Argentini, nagrađene su zahvalnicom Crnogorske zajednice Buenos Airesa 2017”, kazao je medijator tribine mr Ivan Jovović, predsjednik Ogranka Matice crnogorske Bar.

On je ukazao da je Otašević dobila priliku da dobije adekvatne informacije o bitnim odrednicama identiteta našeg iseljeništva u Argentini, Peruu i Urugvaju, na osnovu međunarodnog memoranduma o saradnji koji su zaključili Uprava za dijasporu našeg Ministarstva vanjskih poslova i Centra za istraživanje latinoameričkih migracija (CEMLA). “Pristupila je bazama podataka CEMLA koje su u ovoj oblasti najveće u Južnoj Americi, a na osnovu njenog iskustva znatno se može unaprijediti rad crnogorskih državnih organia i ustanova u pogledu daljeg pristupa-odnosa matice prema svojoj dijaspori, jer na ovom, za nas udaljenom prostoru, stasava peta generacija naših iseljenika koja posjeduje snažnu svijest o svom identitetu i zemlji porijekla”, rekao je Jovović.

Otašević je navela da je komunikaciju sa našim iseljenicima imala prije svega preko društvenih mreža, a onda je počela da obilazi provincije Argentine u kojima su najbrojnije naše kolonije. “Zaista je zanimljiva emocija koju oni gaje prema Crnoj Gori, oni su očuvali svoj crnogorski identitet i imaju veliku želju da intenziviraju kontakte sa zemljom svog porijekla. Crnogorska tradicija i običaji najviše su i očuvani u provinciji Ćako, uključujući i našu kuhinju, pa se u crnogorskim argentinskim porodicama spremaju kastradina, kačamak…”, rekla je Otašević.

Share.

Comments are closed.