U četvrtak promocija dokumentarnog filma Tragovima arheološke keramike iz Bara

U četvrtak će biti promovisan novi dokumentarni film “Tragovima arheološke keramike iz Bara” Gorana Pajovića iz produkcije NVU Manoveki.

Ekipa okupljena oko ovog barskog udruženja nekoliko mjeseci je radilo na realizaciji dokumentarnog filma o keramici iz raznih krajeva barske opštine i iz različitih vremenskih perioda.

“Film predstavlja svojevrsno putovanje kroz različite tehnološki pristupe kako je do keramike došlo, zatim kroz različite kulture koje su je koristile, pa i sisteme trgovine kojima je keramika dolazila do Bara. Film je dio projekta ‘Promovisanje keramičkih posuda iz prošlosti Bara kroz dokumentarni film i replike predmeta’, podržanog od strane Turističke organizacije Bar, kroz godišnji program za finansiranje projekata za nevladine organizacije. Projekat takođe uključuje promociju namjenski urađenih replika posuda, koje su urađene nalik na unikatne posude iz različitih perioda. Posude je uradio vajar Ivan Kapičić”, kaže za Radio Bar i Bar Info arheolog Goran Pajović, autor ostvarenja.  

Film sadrži različite kadrove iz različitih arheoloških situacija, više sagovornika koji na različite načine objašnjavaju vrste keramičkih posuda, namjenski urađene animacije 3D modela posuda.

Premijerna projekcija filma održaće se u Starom gradu Baru, na Ljetnjoj pozornici u 21h, u četvrtak 23. juna. 

NVO „Manoveki“ postoji od 2015. godine i bavi se promocijom, digitalizacijom i istraživanjem kulturne baštine. Posljednji njihov projekat bio je dokumentarni film ”Pali za slobodu” kao dio projekta “Promovisanje spomen obilježja posvećenih NOB-u i učesnicima NOB-a na teritoriji opštine Bar, kroz dokumentarni film i 3D modele”.

Share.

Comments are closed.