U Dvorcu predstavljen novi ciklus slika Gorana Ćetkovića

Crnogorski likovni umjetnik Goran Ćetković večeras je u Dvorcu kralja Nikole predstavio novi ciklus slika iz stvaralačkog opusa. Izložba pod nazivom “Slijepi putnici” okupila je brojnu likovnu publiku, koja je u Baru prisustvovala premijernom predstavljanju Ćetkovićevih radova.

Izložbu je otvorila direktorka Zavičajnog muzeja, dr Anastazija Miranović, koja je kazala da i sam naziv ovog slikarskog opusa Gorana Ćetkovića “Slijepi putnici”, vrlo direktno sugeriše narativ i problematiku koja okupira umjetnika, koja je aktuelna od kad je svijeta i čovjeka – ko smo, što smo, kuda idemo, pitanja postanja, života, smrti.

“Ćetkovićevo direktno/indirektno obraćanje, prvenstveno sebi, a istovremeno i nama/svijetu kroz anfasni govor u prvom licu, kroz svedenu, dramatičnu, često nedefinisanu formu na ivici apstraktnog, otvara prostor širokom narativu i interpretacijama, što je prilika za zamku/znak sasvim determinisanog/ličnog značenja.

Umjetnik nas vrlo lucidno uvlači u diskurs privatno/javno, u svijet u kojem je neka druga slika – virtuelna, odnijela primat nad slikom u klasičnom značenju umjetničkog medija. Ćetković, upravo, u ovom vremenu digitalne slike/ društva, vrlo smjelo, hrabo i direktno, ekspresivnom gestom, furioznim potezima kista, unutar ograničenog polja slike, polemiše i zaključuje, o svim osjetljivim, neriješenim temama današnjice, penetrirajući u suštinu, filozofiju života/življenja”, kazala je ona.

Dr Anastazija Miranović je govorila o tematici Ćetkovićevih slika koje odaju „vanvremensku prostornost“,  mističnost. Njegove slike su poput zrcala s odrazima bez fotošopiranja i lažnih instagram objava.

“Ćetkovićeva slika bipolarno opšti sa svijetom – pikturalno, crtački, umjetnički i životno, filozofski, spoznajno. Ti, naizgled, suprotstavljeni polovi ne potiru se međusobno, naprotiv, uravnoteženo kohabitiraju, prepliću se, prožimaju, tvoreći magičnu cjelinu koja istovremeno privlači i odbija.

Dramatična, nervaturna gesta, intenzivnog, vibrantnog kolorita, podržana je čvrstom arhitektonikom Ćetkovićevog crteža. Figura izranja iz nedefinisanog, univerzalnog prostora, lišenog uzvišene ravnodušnosti, uhvaćena u furioznom zaletu, zamahu, kriku. Rastače se, skače, raspada… dok nečije, ili ničije glave nemušto zbore, viču, zapomažu i kao crne rupe u sebe usisavaju, kupe svu muku svijeta-čovjeka” istakla je Miranović, čija je likovna kritika sadržana u katalogu izložbe.

Uslijedilo je razgledanje novih Ćetkovićevih radova, koji je za Radio Bar i Bar info kazao da mu je “izuzetno zadovoljstvo što se svojim novim ciklusom premijerno predstavio u Baru”. On je istakao  zadovoljstvo zbog velikog broja posjetilaca, koji su, pored domaće publike, pristigli i iz drugih crnogorskih gradova. “Slijepi putnici” je ciklus slika koji govori o otuđenosti savremenog čovjeka. Kompletan ciklus je nastao u periodu od pojave korona virusa pa do danas, kazao je Ćetković.

 “Neki od fenomena koji su vezani za sami virus, kao što je izolovanost čovjeka kao jedinke, su  glavna tema ovog ciklusa. Tu su još otuđenost, prolaznost, egzistencijalna pitanja, kao i određena psihološka stanja i karakter samih portreta, ili figura koje slikam”, kaže autor.

Tamnije boje prisutne na slikama karakterišu Ćetkovićevo stvaralaštvo, koje je bazirano na kontrastima: tamno-svijetlo, toplo-hladno. Na platnima je uočljiva dramatika, koja je u likovnom izrazu  umjetnika prisutna još od najranijih radova. Ta dramatika i psihološka stanja u periodu korona virusa su još više došli do izražaja.

Goran Ćetković je diplomirao na FLU na Cetinju, u klasi profesora Nikole Gvozdenovića. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama, učesnik je značajnih likovnih salona u zemlji i inostranstvu, a individualne izložbe imao je u svim prestižnim galerijama  regiona.

Dobitnik je godišnje nagrade FLU Cetinje i Galerije Spinmaker, nagrade za slikarstvo ULCG, Milunović, Stijović, Lubarda za 2016, plakete Tesla fondacije USA, Beograd 2017.

Share.

Comments are closed.