U Luci Bar u toku montaža nove mobilne dizalice

Preduzeće “Luka Bar” uprkos pandemiji koronavirusa kontinuirano sprovodi sve planirane faze investicionog ciklusa orijentisanog ka unaprjeđenju infrastrukture, suprastrukture i mehanizacije.

Nakon duge i prilično složene procedure, koja je formalno započela u decembru prošle godine, prije desetak dana je u Luku dopremljena savremena mobilna dizalica “LHM 420”. Njena montaža je u toku.

“Mobilna dizalica nabavljena je od njemačke firme ‘Liebherr’, svjetskog renomea i jedne od vodećih svjetskih proizvođača lučke i druge opreme. Ako dodamo i neke priključke koji su za dizalicu kupljeni i dopremljeni istim brodom, ukupna vrijednost ove investicije je 3.75 miliona”, kazao je Deda Đelović, zamjenik direktora “Luke Bar”.

U razgovoru za Radio Bar i Bar Info on je istakao da je jedan od ključnih razloga nabavke mobilne dizalice stalna potreba da kontinuirano unaprjeđuju tehnologiju rada i na taj način povećavaju nivo konkurentnosti na tržištu lučkih usluga.

“Osnovna svrha dizalice biće rad sa različitim vrstama tereta, a njene karakteristike i njen najviši nivo fleksibilnosti omogućavaju da veoma uspješno može da se koristi, kako za suve i rasute terete, tako i za kontejnere, generalne i bilo koju drugu vrstu tereta”, objašnjava Đelović.

Osnovni model dizalice za pogon hidrauličnih komponenti koristi dizel motor snage 750 kW. Njena nosivost je 124 tone, maksimalni dohvat 48 metra a ukupna težina 370 tona. Model LHM 420 posjeduje mogućnost ugradnje elektro-pogona.Uz dizalicu je kupljen i spreder za manipulacije sa 20’ i 40’ kontejnerima.

Komplikovanu montažu elemenata vrše kvalifikovana lica iz njemačke fabrike “Liebherr”.

“Radi se o vrlo složenom procesu ali imamo sreću da smo u poslovnoj saradnji sa vrhunskom firmom, koja daje garanciju da će to biti realizovano baš onako kako treba i u rokovima koji su ugovoreni”, naglašava Đelović i dodaje da bi montaža trebalo da bude završena u narednih desetak dana.

On je optimističan i kada govori o ovogodišnjem poslovanju Luke uprkos specifičnim okolnostima.

“Sa nivoa izvršnog menadžmenta slobodni smo da konstatujemo da se, iako smo već više mjeseci suočeni sa ovom specifičnom situacijom, naše poslovanje odvija po planu. Čak smo u vrijednosti nekih pokazatelja ili na nivou plana ili blago preko planiranih vrijednosti. U odnosu na prošlu godinu, kako u naturalnim (obim pretovara) tako i u finansijskim pokazateljima ova godina je uspješnija. Sudeći po komunikaciji sa našim glavnim poslovnim partnerima, očekujemo da će i preostali dio godine biti uspješan i da ćemo kompletnu poslovnu godinu završiti pozitivno” zaključuje Đelović.

Share.

Comments are closed.