U OŠ Anto Đedović i učenici i nastavni kadar zadovoljni što su ponovo u učionicama

JU OŠ „Anto Đedović“ spremno je dočekala đake koji prvog radnog dana nijesu krili radost što će školsku  godinu svi zajedno početi u učionicama.

„Spremno smo dočekali  1.septembar jer smo tokom avgusta realizovali pripreme- uredili smo učionice,   školsko dvorište, nabavili higijenska  sredstva, dezinfikovali prostorije i realizovali ostale aktivnosti koje su neophodne za početak rada. Ova školskagodina je izazov za nas u organizaciji rada jer je bilo neophodno svaki segment isplanirati, a spremili smo nekolika modela rada.  Uoči početka školske godine, dobili smo od Ministarstva prosvjete preporuke koje smo uvažili. Nastava u školi realizuje se po utvrđenom rasporedu, bez podjela u grupe. Na ulazu škole, obavezna je dezinfekcija  ruku i mjerenje temperature. Shodno preporukama IJZCG, obavezno je nošenje maske u zatvorenom prostoru, osim  za one koji zbog zdravstvenih problema nijesu u mogućnosti da je nose. Časovi traju po 30 minuta uz dva odmora tokom smjene kako bi se prostorije provjetrile, a učenici boravili na otvorenom, u školskom dvorištu“, kazala je direktorica Stanka Vukčević.

Prvog radnog dana, uz poštovanje epidemioloških mjera, podijeljeni su besplatni udžbenici- poklon od Ministarstva prosvjete i učenici su upoznati sa organizacijom načina rada. Nastavnici i ostali zaposleni u školi dali su svoj značajan doprinos kako bi se u predviđenom roku uspješno izvršila raspodjela udžbenika.

“Posebnu pažnju posvetili su prijemu prvaka, u čiju je čast pripremljen doček, nešto drugačiji nego prethodnih godina, uz poštovanje trenutnih epidemioloških mjera.  Ove godine ova škola bogatija je za 73 prvaka raspoređenih u tri odjeljenja koja će voditi učiteljice Valentina Niković, Sanela Muratović, Zorana Martinić i vaspitačica Sandra Žižić. Uprava škole, pedagoškinja,učiteljice, vaspitačica i asistenti u nastavi  srdačno su dočekali nove učenike. Direktorica škole, Stanka Vukčević, poželjela je dobrodošlicu prvacima i njihovim roditeljima. Zatim je uslijedila prozivka učenika, nakon čega su ušli u učionice u kojima je održan prvi školski čas. Dočekao ih je video dobrodošlice pod sloganom ‘Srećan početak škole’. U realizaciji video – zapisa učestvovali su učenici prvog razreda školske 2020/2021. godine i njihovi učitelji, učiteljice i vaspitačica. Udžbeničke komplete za prvi razred ove godine je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Poklone za prvake, u vidu školskog pribora, obezbijedila je firma ‘Port of Adria’. U ime škole, prvaka i njihovih roditelja zahvaljuju  svima, a svim prvacima poželjeli smo srećne i uspješne školske dane, mnogo igre i druženja, i da im prvi dani u školi, kao i svi ostali budu nezaboravni“, ističu iz ove vaspitno-obrazovne ustanove.

Preporuka Ministarstva prosvjete,nauke,kulture i sporta je organizovanje što većeg broja časova i nastavnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u skladu sa prostornim, kadrovskim i ostalim kapacitetima škole i vremenskim uslovima. Pošto ova škola ima uređeno dvorište o kojem brine eko sekcija, nastavnici su iskoristili prve septembarske dane za  časove u prirodi.

Direktorica Stanka Vukčević, kazala je da se  svakog petka , na zahtjev Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta popunjavaju tzv. COVID tabele i tako se prati broj zaraženih po školama. Ministarstvo je u svojim preporukama dalo uputstva za rad u slučaju da se pređe na onlajn nastavu. Zaposleni u JU OŠ „Anto Đedović“  već od prošle školske  godine imaju iskustva u tome i svi su prošli obuku za onlajn platforme i spremni su i za ovaj vid rada. I ove školske godine dostupna im je, platforma „Uči doma“ sa snimljenim časovima i materijalom za rad. U školi su ponosni što su i njihove profesorice snimanjem časova dale značajan doprinos ovom projektu i pomogle rad u vrijeme pandemije.

 „Mi se ipak nadamo da do zatvaranja škola neće doći i da ćemo svi poštovati epidemiološke mjere kako bismo sačuvali zdravlje i što duže ostali u školi”, istakla je direktorica Stanka Vukčević, koja je ponosna što se svake godine povećava broj đaka i vlada veliko interesovanje za upis.

Share.

Comments are closed.