U Ostrosu počela realizacija projekta Đaci Krajine u interkulturalnom dijalogu

U Ostrosu je počela realizacija projekta „Đaci Krajine u interkulturalnom dijalogu“ koji je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Prema riječima koordinatora projekta mr Nasera Kraje cilj ovog projekta je međukulturalna saradnja, smanjenje etničke distance kao i promocija duha tolerancije, međusobnog poštovanja i razumijevanja.

„Djeca predstavljaju izuzetno značajnu kategoriju stanovništva i buduće nosioce promjena u društvu. Zato je neophodno posvetiti adekvatnu pažnju njihovim potrebama, stavovima i željama, kao i podršci njihovom sveukupnom razvoju“, kazao je Kraja.

On je istakao da mogućnosti za neformalno obrazovanje za mlade koji žive u Baru postoje, ali da su limitirane.

„Na teritoriji opštine postoji veliki broj registrovanih organizacija civilnog društva koje djeluju u različitim oblastima, ali veoma mali broj njih sprovodi redovne aktivnosti i progame iz oblasti nefomalnog obrazovanja za mlade (seminare, obuke, tematske sesije, razmjene đaka i slično)“, objasnio je.

Kraja je istakao da naročito djeca koja žive i školuju se u ruralnim djelovima opštine Bar, osjećaju posebnu potrebu za neposrednim kontaktom i komunikacijom, kao i za razmijenom iskustava i informacija sa njihovim vršnjacima iz urbane sredine i upoznavanje sa njima dostupnim servisima i načinom života.

„U kontekstu društvene, kulturne, etničke i vjerske raznolikosti, kojim je Bar prepoznatljiv, priprema novih generacija đaka, koji će biti u stanju da stvaraju atmosferu međusobnog razumijevanja, dijaloga i saradnje u višenacionalnoj i multikulturnoj školi, postaje najvažniji društveni zadatak“, rekao je Kraja.

Opšti cilj ovog projekta je da poboljša razumijevanje između mladih koji potiču iz različitih nacionalnih i/ili vjerskih zajednica, kao i da kreira model za osnove obrazovanja o interkulturalizmu na neformalan način, koji bi trebalo da pomogne mladim ljudima da bolje upoznaju druge nacije, religije i kulture, što će preventivno djelovati na radikalizaciju i ekstremističko ponašanje u budućnosti.

U završnoj fazi prokjekta organizovaće se po jedna interkulturalna i edukativna posjeta.

Share.

Comments are closed.