U petak okupljanje ispred Vlade: Učinimo našu djecu vidljivom, a ne zapostavljenom

NVO “Plava planeta” u petak u 9 sati organizuje okupljanje ispred Vlade. “Pozivamo nevladine organizacije, roditelje djece sa posebnim potrebama, kao i sve ljude dobre volje da nam se pridruže na protestu koji organizujemo sa ciljem da našu djecu učinimo vidljivom, a ne zapostavljenom”, kaže Predrag Peđa Perak, stric i staratelj dječaka sa autizmom i osnivač NVO “Plava Planeta”.

“Podsjećam, naša djeca imaju sijaset prepreka u društvu. Od neprepoznavanja njihovih potreba, neadekvatne socijalne i zdravstvene zaštite, nedostatka asistenata… Da ne govorimo o tome da su ovoj djeci jednostavne usluge, poput šišanja ili odlaska zubaru gotovo nemoguća misija. Zalažemo se i tražimo prava na ličnu invalidninu za ovu djecu i ističemo da su dosadašnja primanja premala, odnosno neophodno je da budu uvećana, za adekvatno liječenje, odgovarajući broj asistenata. Takođe, zbog nemogućnosti da rade dok se staraju o njima, roditeljima i starateljima treba da teče radni staž. Isto tako, država nema odgovarajuću ustanovu u koju bi, u slučaju smrti roditelja, ova djeca bila smještena, ističe Perak.

Perak je nedavno primljen u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, ali, kako objašnjava, ni na jedan zahtjev ili pitanje njegove NVO službenici nisu imali nikakav odgovor, niti rešenje.

Što se tiče ministarstava prosvjete i finansija, kojima se takođe obratio, nije dobio nikakav odgovor.

“Prošle nedjelje razgovarao sam sa direktorom Opšte Bolnice Bar, dr Igorom Karišikom, koji je pokazao razumijevanje i volju da nam pomogne, u okviru svojih mogućnosti”, kazao je Perak.

Share.

Comments are closed.