U Petrovcu otvorena izložba Miluna Lutovca

Prozračni, svjetlošću okupani prostor petrovačke galerije “Marko K. Gregović” biće naredne tri sedmice izvanredno utočište za više od 30 novih djela profesora, slikara, esejiste, Baranina Miluna Lutovca, koje je umjetnik brižljivo, sa posebnom emocijom, uvezao u ciklus pod nazivom “Halellujah”.

Lutovčeva slava viših životnih vrijednosti, nade, vjere, sažetih u tom jedinstvenom ovozemaljskom uskliku ka Bogu, ali i dobru u svijetu (u koje i dalje skoro pasionirano vjeruje i kome se klanja i priklanja) daju zdravu nadu da dobro ipak postoji, da ga „samo“ treba probuditi. Glasno uskliknuvši “Aleluja!”. Za početak.

Šestu po redu samostalnu izložbu Miluna Lutovca je, noć prije svojevrsnog praznika, kada Petrovac obilježava vijek od proglašenja prve komunističke opštine na Jadranu, otvorio arheolog i menadžer kulture Dušan Medin. On je tom prilikom ustvrdio da ta „proslava evocira sjajne ideje slobode, jednakosti, humanizma, emancipacije i opšteg napretka društva, a slaveći nastojanja kojima u svom radu i Milun Lutovac teži“.

„Zidove galerije ‘Marko Krstov Gregović’, koji je inače prvi akademski slikar sa prostora današnje Crne Gore, Lutovac je oplemenio slikama nastalim u kreativnom zanosu tokom 2019. i teške prve polovine 2020. godine. Ciklus naslovljen simboličkim usklikom božanstvu ‘Aleluja!’ slavi nebeskog, ali i ljudskog ‘oljuđenog’ stvaraoca, kao i sam proces stvaranja. Milunova su platna razigrana i živa, a opet staložena i mirna. Ona su vedra, a nekad i sjetna, od prepoznatljivih formi oblikovanih prirodnim motivima, pa sve do čiste apstrakcije (to vidimo i večeras) prepuna su boja, ali isto tako i prozračna… Čini se posmatraču da ona nekad ukazuju put i ka vječnom, upravo kroz tu svoju prozračnost. Preovladavaju svijetli i topli tonovi žute, jake crvene, oranž, a naročito plave boje i to morske, ali i one nebeske, što streme beskrajnim horizontima i beskarajnim visinama…. Aleluja, uostalom, zar ne?“, nadahnuto se sinoć na platou ispred galerije publici obratio Medin.

Govoreći o Lutovcu kao izuzetno angažovanom i svestranom umjetniku, kazao je da je on nekom prijatelj, nekom saradnik, dobro poznat učesnik naučnih skupova, kulturnih i drugih dešavanja koja su se ovdje priređivala, a brojna publika imala je priliku i da sluša njegova izlaganja na okruglim stolovima, otvaranjima izložbi…

„Ali, možda ne znamo svi to da se Lutovac i u svom naučnom radu, posebno na magistarskim studijama i kasnije, posvetio jednoj ličnosti vezanoj za ovaj prostor, a to je Stefan Mitrov Ljubiša, Napisao je magistarsku tezu, a nakon toga i monografiju (koja ima dva izdanja) njemu posvećene, nazvavši je ‘Na razmeđi svjetova i epoha’ o Ljubišinom kulturnom i političko-diplomatskom radu, što je još jedna snažna veza našeg dragog Baranina sa krajem gdje smo večeras“, naveo je Medin.

Podsjetio je, pritom, i da je umjetnik čiji je rad u smiraj toplog avgustovskog dana, okupio brojne zaljubljenike u platna koja Lutovac kistom, bojama i čistom ljubavlju oplemenjuje, i profesor, pedagog, doktor Teorije savremene umjetnosti, selektor likovnog programa festivala Barski ljetopis, upravnik galerije „Velimir A. Leković“ i, kako je kazao, još mnogo toga.

„Značajnije od svih priznanja je da je on višemedijalni umjetnik, stvaralac širokog spektra interesovanja i izražaja. Lutovac je naučnik, pisac, esejista, humanista i, nadasve, čovjek. I to čovjek koji iskazuje i zanosno se igra riječima, formamam i bojama, kaohomoludens, ali, s druge strane, i promišljeno djela tvoreći perom i tvoreći kistom. Znalac je od teksta i znalac je od slike. Milun Lutovac ima bogato izlagačko iskustvo u samostalnom i kolektivnom kontekstu. Sklad i otklon od globalnog i lokalno uzavrelih strasti, previranja i patnji današnjice, umjetnik pred nama pronalazio je upravo u samoj umjetnosti, pa je svoja nastojanja i stanja i pretočio u umjetnost“, podcrtao je Medin, uz zahvalnost Milunu Lutovcu na slikama i mogućnosti da posjetioci izložbe i sami osjete mir i sklad, makar na trenutak, jer „svaki sadašnji trenutak i stanje, šta je drugo nego sam put u vječnost. U to ime ‘Aleluja’“- zaključio je Medin.

Milun Lutovac zahvalio je publici, svrstavajući je u „društveni sloj koji budi nadu da iz ovoga možemo izaći jači i bolji, da vjerujemo u umjetnost u stvaralaštvo“.

„Vaš dolazak u Petrovac je tome najbolji dokaz. Ovo je svojevrstan eksperiment kojeg posvećujem svima vama“, poručio je Lutovac.

Kustoskinja izložbe je Jasmina Lazović, a veče je muziciranjem na gitari, izvedbom autorske kompozicije „Mediterano“ dodatno oplemenio Rade Amanović.

Share.

Comments are closed.