U planu sadnja još 100 sadnica maslina za djecu Mrkojevića

Povodom Dana ekološke države Crne Gore, NVO “INFO sport CG” – Bar, uz podršku NVO “Društvo maslinari Bara”, građana Mrkojevića i uz pomoć prijatelja, u subotu 09. oktobra 2021. godine sa početkom u 10 sati, organizuju ekološku akciju  “Novih 100 mladih sadnica maslina za djecu Mrkojevića”, poštujući epidemiološke mjere IJZCG.

Neposredan povod za organizaciju ove akcije je  ekološka katastrofa koja je zadesila Mrkojeviće u avgustu. Tada je izgorelo 749 viševjekovnih stabala maslina, a oštećeno je još 400 stabala maslina i 267 stabala drugih voćki.

Ovom akcijom proširiće se “Mladi maslinjaci djece Bara” sa 100 novih mladih sadnica maslina. Do sada su građani Bara, svih socio-uzrasnih kategorija stanovništva, uz pomoć privatnih i državnih institucija, zasadili parkove maslina na 36 lokaliteta na cijelom području Opštine Bar, sa 830 mladih sadnica maslina. Maslinjaci su zasađeni  u dvorištima institucija koje rade sa djecom i za djecu: vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, DC “Adria”, Crveni krst, Hram Sv. Jovana Vladimira, Islamski kulturni centar i kasarni “Pero Ćetković”. Ovom akcijom dodajemo i 37. lokalitet sa 100 novih mladih sadnica maslina djece Mrkojevića, čime se povećava fond “Mladih maslinjaka djece Bara” na 930 sadnica.

Nove masline su posvećene djeci Mrkojevića i biće zasađene na parcelama građana Mrkojevića na kojima su uništene masline, a mjesta za sadnju će odrediti upravo građani Mrkojevića koji su pretrpjeli najveću štetu.

“Za akciju su se već prijavili: OŠ “Mrkojevići” sa svojom djecom kojoj su posvećene mlade sadnice maslina, građani Mrkojevića, vlasnici bagera koji su odobrili korišćenje njihovih bagera koji će obaviti iskop osnova za sadnju maslina u Mrkojevićima kao njihovu donaciju: Kompanija “Kalamper”, JP “Komunalne djelatnosti” – Bar, Zoran Luković i Peko Tomanović.  Mogu se prijaviti i drugi prijatelji našeg Bara i naše ekološke države Crne Gore i drugi vlasnici bagera, što stvara pretpostavke da se može i prebaciti plan sadnje od 100 sadnica maslina”, ističe mr Miodrag Banović, predsjednik NVO Info sport CG Bar. Novi učesnici u akciji mogu se prijaviti na adresu NVO “INFO sport CG” – Bar na tel. 069/234-543, putem Vibera ili putem e-maila: infosport@t-com.me.

Eksperti za oblast maslinarstva redovni profesori Biotehničkog fakulteta, prof. dr Momo Radulović i prof. dr Ranko Popović savjetovali su da se sade masline sorte pikula, istarska bjelica, lećino, pendolino, koratina i žutica.

Sredstva za kupovinu 100 sadnica maslina, 100 vreća prirodnog stajnjaka i prateći sadni materijal za okolčavanje i vezivanje maslina ova NVO očekuje od Opštine Bar i Ministarstva poljoprivrede.

Share.

Comments are closed.