U SEUŠ obilježen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Obilježavanje 18.oktobra- Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi obavljeno je kroz više međusobno povezanih aktivnosti.

“Shodno preporuci Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, koja je osmišljena u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, realizaciji školskih časova posvećenih ovoj temi prethodila je distribucija odgovarajućeg informativnog sadržaja. Nastavnom osoblju i učenicima je putem komunikacionih grupa na Viberu proslijeđen i poster koji je u okviru ove kampanje izrađen sa porukama koje su i prevedene na naš, albanski, engleski i ruski jezik, kao i prilagođeni tekst Sarajevske deklaracije koja je usvojena na Mediteranskoj konferenciji Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Svim učesnicima ove svojevrsne on line edukacije preporučeno je dalje distribuiranje njenog sadržaja putem društvenih mreža, a prije svega ka mladima kao najranjivijoj kategoriji”, saopštio je koordinator aktivnosti, profesor Neđeljko Đurović.

U saradnji sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta Bara, uz prethodnu distribuciju propagadnog materijala, realizovana je i jednosatna radionica pod nazivom „Razmisli prije nego pritisneš KLIK – Trgovina ljudima može biti i on line“.

“Aktivistinje CK Marija Oluić i Jelena Đurović upoznali su 25 učenika sa svim aspektima ove protivpravne i tragične djelatnosti koja trenutno u svijetu ugrožava milione ljudskih života. Tokom ovog predavanja, nakon emitovanja nekoliko tematskih spotova, gospođa Oluić je u interakciji sa prisutnima istakla da svoju pažnju usmjere na sve potencijalno sumnjive situacije koje ih mogu dovesti do pozicije žrtve u trgovini ljudima, kao i da na takve opasnosti neprestano ukazuju svojim vršnjacima. Aktivistkinje Crvenog krsta istakle su i značaj kojeg volonterizam u okviru ove međunarodne humanitarne organizacije ima na suzbijanju ove opasne pojave”, naveo je Đurović.

Share.

Comments are closed.