U subotu premijerno prikazivanje filma Sigurna luka

Dokumentarni film „Sigurna luka“ koji govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Luke Bar, crnogorske Zen Master produkcije, premijerno će biti prikazan u barskom Domu kulture, u subotu u 20h, a ulaz je besplatan za sve posjetioce.

Kroz stare fotografije, filmske zapise i svjedočenja građana Bara, zaposlenih i stručnjaka iz raznih privrednih oblasti, reditelj filma Boris Đurašić i scenarista Ljiljana Veljković ispričali su filmsku priču o značaju barske luke za Barane, Crnu Goru, ali i region.

Od nastanka Luke Bar i kamena temeljca sa uklesanim inicijalima, koji je 1905. godine sa svoje jahte „Rumija“ u more bacio kralj Nikola, govori se o najznačajnijim istorijskim periodima iz života luke, njenom rastu, razvoju, ali i teškim vremenima.

Luka Bar je u svom postojanju dužem od jednog vijeka imala burnu istoriju. Da bi mogla da raste i razvija se, srušen je čitav mali primorski gradić Pristan koji se nalazio ispod Volujice. Nakon toga slijedi veliki i brzi razvoj grada.

“Koliko je Luka bila važna za razvoj privrede, turizma, trgovine, kulture i drugih oblasti za grad i čitavu Crnu Goru u filmu svjedoče građani Bara, lučki radnici, stručnjaci za lučko poslovanje, istoričari umjetnosti”, rekao nam je reditelj Boris Đurašić.

Posljednjih tridesetak godina barska Luka je slabila, brodovi su počeli da je zaobilaze i traže druga sidrišta.

Stručnjak Dalibor Pelević, direktora MSC kompanije za Crnu Goru i Radoica Samardžić, projektant sistema u Sektoru kvaliteta Luke Bar za film „Sigurna luka“ ponudili su odgovore na pitanja o trenutnom stanju i mogućnostima njenog oporavka. “Oni smatraju da nam je neophodno povezivanje sa Srbijom i panevropskim koridorima, završetak auto-puta, ozbiljna rekonstrukcija pruge i velika pomoć države. Bez toga nema oporavka i ozdravljenja najznačajnijeg barskog resursa”, kazao je Boris Đurašić.

On je objasnio da je u iznalaženju mogućnosti za oporavak Luke Bar, dio filma snimljen u Kragujevcu, gradu pobratimu Bara, koji već 70 godina izvozi Zastavine i Fijatove automobile preko barske luke u cijeli svijet. Nedaleko od Kragujevca otvoren je novi tehnološki park u kome se nalazi nekoliko velikih svjetskih kompanija koje su izrazile želju da preko Luke Bar izvoze svoje proizvode.

“U filmu, tim povodom govori i generalni direktor MIND parka, Darko Đorić koji je predstavio planove izvoza proizvoda kompanija smještenih u tehnološkom parku. Da je taj plan izvjestan potvrđuje i Aleksandar Milošević, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za investicije koji je predstavio projekat gradnje pruge koja će povezati novu industrijsku zonu sa nacionalnom željezničkom mrežom Srbije i prugom Beograd – Bar, sa Lukom Bar, posredstvom čega će moći da se izvoze kompletni vagoni i tramvaji iz Kompanije Simens. Zbog velikih gabarita ova prevozna sredstva ne mogu da se prevoze kamionima”, pojasnio nam je Đurašić.

Đurašić u filmu prenosi i najavu najmlađeg gradonačelnika iz regiona, Đorđa Novakovića iz Požege, koji obećava izgradnju takozvane „Suve luke“ na najvećoj željezničkoj raskrsnici, koja će biti ključni partner Luke Bar.

Film „Sigurna luka“ je rediteljski prvenac Borisa Đurašića, koji je posvećen njegovom djedi, Maksimu Đurašiću, Starobaraninu, koji je čitav svoj radni vijek proveo u Luci Bar.

I Boris je rođen u Baru, a dvadesetak godina proveo je sa roditeljima i braćom u Americi gdje se školovao i trenutno tamo završava doktorske studije iz oblasti razvoja vještačke inteligencije. Đurašić je bio glavni producent filma „Crne Gora podeljena zemlja“ Borisa Malagurskog, producent filmskog projekta „C 4“ i TV serijala Budva zove.

Specijalna gošća u filmu “Sigurna luka” je glumica Isidora Građanin, koja će se, sa filmskom ekipom pokloniti posjetiocima u subotu, nakon premijere u Baru.

Film je radila Zen Master Production iz Crne Gore, a premijeru je organizovala Jadran televizija iz Podgorice u saradnji sa Kulturnim centrom Bar.

Share.

Comments are closed.