U toku tehnički pregled vjetroelektrane na Možuri

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je rješenje o vršenju tehničkog pregleda vjetroelektrane Možura, saopšteno je Dnevnim novinama u tom resoru.

Nakon pregleda vjetroparka koji je trenutno u probnom radu, kako su objasnili, slijedi izdavanje upotrebne dozvole čime bi Možura zvanično počela komercijalnu proizvodnju struje.

“Ministarstvo je izdalo rješenje o obavljanju tehničkog pregleda, a kada bude dostavljen pozitivan izvještaj o izvršenom tehničkom pregledu, izdaće upotrebnu dozvolu” naveli su u resoru ministra Pavla Radulovića.

Vjetroelektrana na Možuri, čiji je investitor malteška kompanija Enemalta plc, počela je probni rad 25. aprila.

U Ministarstvu su pojasnili da je nalog o vršenju tehničkog pregleda uslijedio nakon puštanja elektrane u probnu proizvodnju, čiji su rezultati bitni za donošenje konačnog izvještaja o tehničkom pregledu.

Otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biće zagarantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu.

Ugovorom o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroparka, koji je Crna Gora prije osam godina potpisala sa španskom firmom Fersa Energias Renovables i podgoričkim preduzećem Čelebić, državno zemljište je dato u zakup na 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage 46 megavati.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je prije pet godina građevinsku dozvolu za izgradnju vjetroparka na brdu kod Bara, a prvobitni investitor iz Španije godinu kasnije je obavezu o zakupu prenio na maltešku kompaniju Enemalta plc.

Ta firma je izradila glavni projekat, završila izgradnju 14,38 kilometara pristupnih puteva i platformi za vjetroturbine, kao i dopremila 23 prstenasta temelja za vjetroturbine pomorskim putem iz Kine.

Glavni izvođač radova na izgradnji Možure, vrijedne 89 miliona eura, je kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering.

Share.

Comments are closed.