Učenici OŠ Jugoslavija postigli zapažene rezultate u brojnim oblastima i aktivnostima

Uporedo sa nastavnim procesom, u OŠ “Jugoslavija” od početka školske godine odvijaju se vannastavne aktivnosti, realizuju projekti, edukativne radionice, seminari i brojna takmičenja, kazala nam je direktor Slavica Radević.  

Oktobar su u ovoj obrazovnoj ustanovi obilježile proslava Dječje nedjelje i Svjetske nedjelje svemira.

Učenici osmog i devetog razreda su sa nastavnicom fizike Marinom Andrijević Petrović, priredili zvjezdani doživljaj. Kreirali su postere, tri D makete,  literarno i likovno obradili temu Svemira i sakupljali zanimljivosti, a potom u školskom holu priredili izložbu. Ovu specifičnu nedjelju građani planete slave od 1999. godine, kada je njeno praznovanje proglasila Generalna skupština UN.

Povodom Dječije nedjelje održana je kreativna radionica na temu “Hoću da me razumiješ”. U radionici su učestvovale učenice VIII razreda: Polina BelkinaAnđela Đuranović i Sara Duraković, Katarina Marđokić, Milica Marićević, Danka Lončina i Marija Filipović.

Učenici škole “Jugoslavija” redovno se obavještavaju i usvajaju informacije o vršnjačkom nasilju, a posljednja u nizu radionica, odrađena na ovu temu, organizovana je za učenike sedmog razreda. O tome “Kako odreagovati na nasilje” uz aktivno učešće učenika, govorile su psihološkinja Milanka Radović i pedagoškinja Lorena Srećković.

Povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, održana je prezentacija “Razvrstajmo otpad-čuvajmo resurs” za učenike devetog razreda. Ista prezentacija je održana  i na času izborne nastave “Ljekovito bilje”. Učenici su nakon diskusije, dobili zadatak da prave kompost i uputstva kako se izrađuje, a prezentaciju je osmislila Mirjana Vučinić, profesorka biologije.

Kako nas je informisala direktorka škole “Jugoslavija”, Slavica Radević, sedam učenika sa posebnim potrebama učestvovalo je u manifestaciji Dani barskog turizma. Oni su sa defektološkinjom Nevenkom Pavić, roditeljima i asistentom u nastavi, boravili na jednodnevnom izletu u organizaciji TO Bar.

Pored radionica, projekata i raznovrsnih vannastavnih prezentacija, učenici škole “Jugoslavija” su aktivno uključeni u sportska dešavanja, kako na opštinskom i državnom nivou, tako i u regionalnim takmičenjima.

Na svjetskom prvenstvu u školskim sportskim igrama, koje su održane u septembru u Beogradu, odbojkašice škole “Jugoslavija”, osvojile su treće mjesto. Ekipu su činile: Mia Stanić, Andrea MarljukićZoja Džaferović, Maja Raičević, Ivana Gardašević, Teodora AdžićStaša Knežević, Lana Marković i Sofija Labović, sa predstavnikom, Goranom Kankarašem.

Pored odbojkašica, Crnu Goru su predstavljali i šahisti, predstavnik Milorad Đonović. Učesnica Milena Mojsilović je osvojila 6. mjesto (rejting 1800). 

Učenici škole su učestvovali i na turniru barskih škola u šahu, koji je organizovao Učenički parlament ove obrazovne ustanove. Uz mentorstvo nastavnika Milorada Đonovića i sudiju Mirjanu Vučinić, nastavncu biologije, organizovan je turnir na kojem su, pored “Jugoslavije”, učestvovali učenici iz škola “Anto Đedović”, “Blažo Jokov Orlandić” i “Meksiko”, a u konačnom plasmanu, prvo mjesto osvojila je ekipa škole “Anto Đedović”, drugo “Jugoslavija”, a treće “Blažo Jokov Orlandić”.

Ovom takmičenju je prethodilo prvenstvo škole u šahu u kategoriji učenika starijih i mlađih razreda. U kategoriji od  VI do IX razreda, Balša Lalatović osvojio je prvo mjesto, drugo Juri Terešenko, a treće Balša Đurišić.

U kategoriji mlađih razreda, prvo mjesto je osvojio Kosta Terešenko, drugo Filip Ukšanović, a treće Andrija Nikolić

I Opštinsko takmičenje iz atletike bilo je uspješno za ekipe škole „Jugoslavija“.  Prvo mjesto u ekipnoj kategoriji osvojili su učenici: Balša Milatović, Vuk Lalošević, Haris Hasanović, Mihajlo Roćenović, Aleksa Piper, Balša Đurišić, Ivan Černogolov, Elmin Hajdarpašić, Vladimir Komnenović, Luka Kovačević, Dražen Peruničić, Luka Novaković, Nemanja Kralj.

Prvo mjesto osvojile su i djevojčice: Nikolina Čubranović, Nađa Vujačić, Lana Marković, Elena Dacić, Teodora Petrov, Anđela Đuranović, Marija Nikezić, Andrea Glavanović, Dunja Ratković, Rejhana Zejnilović, Anita Murić, Dorijana Perkolić, a trenirala ih je profesorka Ivana Vukićević

Share.

Comments are closed.