Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama nezadovoljno odnosom instutucija

Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama u junu će proslaviti 18 godina postojanja. Za period od osnivanja do punoljetstva, ova organizacija je uspjela da podigne svijest kod dijela građanstva o problemima sa kojima se susrijeću. Iako su se stvari popravile na tom polju, neki su problemi ostali isti kao i prije 18 godina.

Udruženje je osnovano 2002. godine uz ogromnu podršku fondacije “Save the children” i UNICEF-a, koji su ih tada opremili bogatom didaktičkom opremom, a sa kojom se i danas radi. Udruženje broji oko 60 članova, mladih ljudi, koji su se kao djeca uključili u rad ove organizacije.

Ipak, predsjednik Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama Čedo Popović ističe da status ove organizacije danas nije za pohvalu.

Čedo Popović

“Nemamo ni osnovne uslove za rad. Ovo je prostorija od 33 kvadrata. Ovdje ne mogu da dođu sva djeca koja bi inače trebala. Umjesto toga, dođe petoro, šestoro djece i stručno lice koje radi sa njima. Nemamo odvojenu prostoriju u kojoj bi se mogao odvijati individualni rad sa njima. Zbog toga smo prinuđeni da radimo subotom i nedeljom”, objasnio je Popović.

Član ovog udruženja Slobo Vuković smatra da su roditelji zaslužni što ova organizacija radi bez prestanka svih ovih godina.

“Mi smo roditelji tu zbog svoje djece. Htjeli, ne htjeli, morali smo da radimo i guramo ovo udruženje, zato smo i uspjeli. Osnivanju udruženja u to vrijeme je mnogo pomoglo Ministarstvo prosvjete. Tada je direktorica ove škole bila Vera Kovačević koja nas je pogurala i osnažila kako bi dobili papire za ove prostorije. To su iste prostorije koje i danas koristimo. Mislim da je to jedino što je država konkretno uradila za naše udruženje. Nažalost, ministri nas zaobilaze, a i ne sjećam se da nam je za ovih petnaestak godina neko iz Opštine došao, a na sto metara smo od njih”, kazao je Vuković.

Kako bi bolje funkcionisali i poboljšali uslove rada sa djecom, kažu, najpotrebnije i najosnovnije je izgradnja Dnevnog centra.

“Očekujemo izgradnju, jer smo nekada davno potpisali memorandum sa Skupštinom opštine Bar, gdje bi u okviru tog objekta bio odvojen i prikladniji prostor za potrebe našeg udruženja”, rekao je Popović.

“Već 11 godina se, navodno, izdvajaju sredstva od igara na sreću za izgradnju dnevnog centra. Nije opravdanje ni to što kažu funkcioneri da su pare u budžetu. Bio sam član komisije koja dijeli ta sredstva. Po toj uredbi, Opština i svi koji ih dobiju su morali u toku jedne godine da ih iskoriste. U slučaju da ih ne iskoriste i ne opravdaju sredstva koja su dobili, bili su u obavezi da ih vrate nazad na račun. Niti imamo Dnevni centar, niti je Opština vratila ta sredstva nazad”, istakao je Vuković.

On je uporedio i dvije primorske opštine, Budvu i Bar, te kazao da je Budva potpuno besplatno dala 137 kvadrata najsavremenijeg prostora za korišćenje i osnovala Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, a da Bar još uvijek ništa od toga nema.

Slobodan Vuković

Vuković je objasnio da “nije u državi sve tako crno kao što izgleda”, te da su oni, kao roditelji, uspjeli da riješe dosta zakonskih stvari – ako dijete prima ličnu invalidninu, roditelj može da se penzioniše sa 20 godina radnog staža, pomjereni su i neki standardi u zdravstvu.

Kada je riječ o finansijskoj podršci, Udruženje je jedno vrijeme od Opštine primalo skroman iznos. Kada je njihova pomoć izostala, svake druge godine su koristili sredstva od igara na sreću, te su na taj način uspjevali da održe nivo rada u saradnji sa učenicima i roditeljima.

“Prošle godine smo u zadnjem času spašeni finansijskim sredstvima Opštine, da bi mogli da nastavimo aktivnosti u programu rada za 2019. godinu, koja ističu ovog mjeseca. Za ovu godinu ćemo opet konkurisati da dobijemo finansijsku pomoć od opštine za dalje aktivnosti”, objasnio je Popović.

Ovo udruženje trenutno sprovodi projekat “Ogledna bašta” koji finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore kroz grant šeme u vrijednosti blizu 50 000 eura. U tom projektu obučili su osam osoba za proizvodnju hrane u zaštićenom prostoru.

“Hranu koju proizvodimo smo poklanjali Narodnoj kuhinji, Caritasu, Mitropoliji… Nažalost, jak vjetar nam je napravio havariju na plastenicima koje imamo u Starom Baru. Nadamo se da ćemo uspjeti to da popravimo. Tamo je dosta zasađenih biljaka. To je najljepši prostor u Baru”, kazao je Vuković, autor projekta. Prije ovog, uspješno su reaizovali projekat “Gajimo cvijeće, budimo srećni” kojeg je finansirala Evropska unija u trajanju od 15 mjeseci.

Pored socijalnog, Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama bavi se i medicinskim modelom, zato što je centar koji radi u sklopu Doma zdravlja u našem gradu prebukiran.

“Oni nekada dijete upute kod nas, a mi ga prihvatimo i uskladimo sa radom naše organizacije koliko nam to uslovi i broj stručnjaka dozvoljavaju. U deficitu smo na svakom polju, kako mi, tako i država”, kazao je Popović.

Iz ovog udruženja su pozvali roditelje koji imaju djecu sa smetnjama u razvoju da se ne stide, već da dođu i učlane se, jer su sve usluge koje pružaju djeci besplatne.

Share.

Comments are closed.