Ugledna Nagrada Vukove zadužbine za dr Zorana Živkovića

Žiri Odbora za nauku Vukove zadužbine danas je u Beogradu donio odluku da se nagrada za 2019. godinu dodjeljuje Baraninu, dr Zoranu Živkoviću, za knjigu “Mediteranski svetionik”.

Nagrada Vukove zadužbine je jedna od najuglednijih nagrada Srbije koja se dodjeljuje svake godine. Sastoji se od plakete i novčanog iznosa.

“Nagrada Vukove zadužbine, njenog Odbora za nauku, kojeg sačinjavaju eminentni akademici, univerzitetski profesori i stručnjaci, za knjigu ‘Mediteranski svetionik’, naravno da me ispunjava osjećanjem ponosa, pogotovo ako se osvrnem na listu dosadašnjih dobitnika. Bez sumnje, to je najprije nagrada jednoj velikoj i izuzetnoj temi kakvu predstavlja Mediteran. Ali, u tom svekolikom i neuporedivom mediteranskom ukrštaju istorije i geografije, kao i u mojoj knjizi, svoje posebno mjesto za mene ima prostor Bara i Crnogorskog primorja. Jer, da nema Bara, ne bi bilo ni današnjeg trenutka u mom životu”, rekao je za Bar Info laureat dr Zoran Živković.

Kako kaže, drago mu je i zbog izdavača, “što je žiri tako laskavo ocijenio ‘Mediteranski svetionik’”.

“Vjerujem da je na žiri sigurno ostavila utisak moja ljubav prema mediteranskom prostoru, tom svijetu prije svih svjetova, koja se osjeća u cijeloj knjizi. Uz sve njegove fenomene i osobenosti, o kojima sam svjedočio, u toj složenosti mediteranskog mozaika, ipak, u knjizi me je posebno interesovala ta magična nadtemporalnost mediteranskog duha. U takvom osjećanju, srdačno pozdravljajući moje sugrađane, još jednom se zahvaljujem na poštovanju, podršci i simpatijama koje sam uvijek osjećao u svom i dragom Baru, kao i na čestitkama koje dobijam”, poručio je dr Živković.

Knjiga “Mediteranski svetionik” dr Zorana Živkovića, u izdanju Matice srpske (Novi Sad) i Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, pruža svojevrstan presjek srpske književnosti inspirisane Mediteranom.

U uvodnom dijelu knjige autor ističe: “Srpsko iskustvo Mediterana u književnosti i kulturi, ne samo što osnažuje sliku o srpskoj kulturi kao otvorenoj i komunikativnoj, već je apostrofira i kao izuzetno važnu kontaktnu kulturu na tom delu sveta gde su se na čudesan i izuzetan način susreli prostor i istorija”.

Dr Zoran Živković je rođen marta 1958. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Baru, a studije Jugoslovenske književnosti započeo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Diplomirao je i doktorirao na beogradskom Filološkom fakultetu. Bio je dugogodišnji novinar i urednik Radio Bara, jedan od njegovih prepoznatljivih glasova (i lica) osamdesetih.

Share.

Comments are closed.