Umalo stradali na pruzi, ŽICG kaže da vozovi staju kad rampa ne radi

Našoj redakciji juče se obratio bračni par iz Šušanja, koji nam je kazao da je oko devet sati ujutro zamalo došlo do saobraćajne nesreće na pružnom prelazu u Šušanju (Žukotrlica), pri čemu su, kako su kazali, zamalo stradali.

Naši sagovornici tvrde da su jedva uspjeli da zakoče prije prelaza, preko kojeg su namjeravali da pređu, jer je rampa bila podignuta. U tom trenutku naišao je voz. Kako su nam rekli, ovakvi slučajevi na tom prelazu često dešavaju. Iz straha da neko ne strada, bili su i kod šefa Željezničke stanice da prijave ovaj slučaj.

Na novinarsko pitanje da li znaju da ovaj prelaz ne funkcioniše kako bi trebalo, dobili smo odgovor od Željezničke infrastrukture Crne Gore, odnosno Mirjane Vujović, Šefa kabineta – PR, koji integralno prenosimo.

“Na teritoriji opštine Bar postoje tri putna prelaza koji su osigurani signalno – sigurnosnim uređajima. Sva tri prelaza su obezbijeđena pored svjetlosne i zvučne signalizacije i polubranicima. Stanje uređaja na putnim prelazima se kontroliše centralno na pultu otpravnika vozova u stanici Bar u realnom vremenu. Otpravnik u svakom trenutku ima informaciju o stanju uređaja na putnim prelazima i u zavisnosti od stanja reaguje i preduzima mjere koje su predviđene Pravilnicima i Uputstvima na željeznici. Trenutno, od pomenutih prelaza, na putnom prelazu Žukotrlica (vjerovatno- po novinaru to je Šušanj), uređaj za osiguranje putnog prelaza je isključen. Razlog isključenja uređaja na putnom prelazu su radovi koje izvodi Sektor za građevinske poslove u područiju uključnih tačaka prelaza, odnosno lagana vožnja koja je uvedena kao posljedica tih radova. Očekujemo da će se ti radovi brzo završiti, tako da će se steći uslovi za puštanje u rad uređaja na putnom prelazu Žukotrlica. Do tada, način obezbjeđenja na putnom prelazu vršiće se na način da će ‘Nalogom 1’, mašinovođama biti naređeno da stanu ispred prelaza i nakon što se uvjeri da nema vozila na pruzi oprezno nastavi sa putovanjem”, kaže se u odgovoru.

Share.

Comments are closed.