Umro Miša Janketić: Odlazak prijatelja Bara i Barskog ljetopisa

U Beogradu je umro Miša Janketić, jedan od najvećih jugoslovenskih glumaca, tokom devedesetih godina i početkom novog milenijuma redovan “ljetnji” žitelj Bara i neizostavni član ekipe “Barskog ljetopisa”, na kome je ostvario neke od nezaboravnih uloga.

Ostaće zapamćeno njegovo tumačenje lika Hasan-age u najboljoj produkciji Kulturnog centra za 30 godina barskog festivala – “Hasanaginica” – u režiji Branislava Źage Mićunovića.

Ništa manje impresivne nisu bile ni role Henrija Milera u predstavi “Dvije kristalne čaše” (1999.) i Lanja u “Jakov grli trnje” 2000. godine.

“Dvije kristalne čaše”

Prostorno preplitanje različitih programa prvi je put uobličeno kombinovanjem muzičkog i scenskog izraza na otvaranju “Ljetopisa” jula 2002, kada je skupa sa Slobodanom Marunovićem osmislio i sproveo u djelo prikaz “Vjenčanje Crne Gore s morem” tumačivši knjaza Nikolu Petrovića.

Posebno početkom devedesetih, Janketić je pomagao u mnogim drugim aktivnostima “Barskog ljetopisa” – savjetima, kontaktima, ali i čitanjem stihova, proze i prigodnih tekstova na književnim večerima i otvaranjima likovnih izložbi. Isticao je da Ljetopis osjeća kao “svoj festival”.

“Jakov grli trnje”

“Kad je radio produkcije ‘Ljetopisa’, Mišo bi živio u Starom Baru, kod jedne porodice, i silazio na pjacu samo da popije kafu ili pojede nešto i posjedi kod Riza ćevapdžije. Bio je opčinjen Starobaranima i njihovim načinom života, stalno je to pominjao, i postojala je ideja da kupi plac i sagradi kuću, ali se to, na žalost, nikada nije realizovalo”, sjeća se za Bar Info glumački kolega Dragiša Simović.

U raskošno bogatoj karijeri Miša Janketić odigrao je preko stotinu uloga u teatru, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade “Pavle Vujisić” za životno djelo. Bavio se pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Share.

Comments are closed.