Urbanov Don Kihot pred beogradskom publikom

Produkcijsko ostvarenje 32. festivala “Barski ljetopis”  i Gradskog pozorišta iz Podgorice, predstava “Don Kihot” u režiji Andraša Urbana, prvi put će se igrati van granica Crne Gore, 3. decembra u okviru Prvog festivala RUTA (Regionalne unije teatara), u Beogradskom dramskom pozorištu.

Idejni tvorac festivala je Jug Radivojević, reditelj i upravnik pozorišta, koje će u prvih šest dana decembra biti domaćin gradskim teatrima iz Sarajeva, Ljubljane, Skoplja, Podgorice i Briona.

Autorsko djelo Urbana, jednog od najistaknutijih regionalnih reditelja predstavlja drugačije čitanje Servantesovog klasika, preslikano u društveno-političke okolnosti naše današnjice, upirući prstom u mnoge probleme od kojih se položaj žena u društvu ističe zahvaljujući kompletno ženskoj glumačkoj podjeli:

“Pozorište je medij koji je živ i koji govori iskrenije, koji se bavi onim problemima u kojima živimo a čak nas i zabavlja”, istakao je Urban i naglasio da kada predstava govori o ženskim pravima, ona govori o čovjeku, i tome dokle smo spremni da idemo da bismo promijenili svijet.

Vedrana Božinović, autorka teksta, i u ovom projektu je Urbanov vjerni “Sančo Pansa” koji do tančina uspijeva da pronikne u mentalitet društva “sada i ovdje”:

“Ovo nije samo ženska priča, ali jeste priča koju pričaju žene. One progovaraju o ‘ženskim pravima’. A samo onaj koji neće da sluša, neće shvatiti kako su to uvek i samo prava svakog čovјeka. Ako više iko ima snage i volje da se za prava bori. Jer, “ovo je loše vreme za lutajuće vitezove”, kaže Božinovićeva.

Urban je uloge povjerio crnogorskim glumicama Branki Femić Šćekić, Kristini Obradović, Branki Stanić, Jeleni Simić, Sanji Popović, Vanji Jovićević i Anđeliji Rondović.

Spektakularne songove koji čine polovinu predstave potpisuje kompozitorka Irena Popović Dragović, čiju muziku na sceni pored glumica izvode pijanistkinja Ana Vukazić i Milena Kankaraš na bubnjevima.

Scenografiju predstave potpisuje Smiljka Šeparović Radonjić, a kostimi su djelo Line Leković.

Share.

Comments are closed.