VIDEO: Uskoro Strategija razvoja turizma do 2026.

Bar će uskoro, po prvi put, dobiti Strategiju razvoja turizma do 2026, koja bi trebalo da definiše viziju i koncepciju razvoja privredne grane koja generiše velike ekonomske efekte. Ovaj važan dokument, čiju izradu su pokrenuli Opština i Turistička organizacija, obuhvatiće više segmenata – od detaljne analize svih aspekata razvoja Bara kao turističke destinacije, do preporuka kako odgovoriti brojnim izazovima savremenog turizma.

Uvodna prezentacija projekta održana je danas u hotelu “Princess”, uz prisustvo brojnih turističkih poslenika, predstavnika institicija i privatnog  sektora, a skup je otvorio predsjednik Opštine Dušan Raičević.  

“Strategija razvoja turizma Bara 2021-2026. godine je dokument koji se po prvi put radi  u našem gradu, što jasno potvrđuje odgovoran pristup valorizaciji sveukupne baštine i razvoju ove važne privredne grane”, istakao je čelni čovjek Opštine, Dušan Raičević, koji je podsjetio da Bar, do prije petnaestak godina, nije bio prepoznat kao atraktivan turistički grad, ali da se takva percepcija drastično promijenila.

“Brojni i raznovrsni resursi, infrastrukturna ulaganja, povoljna klima, bogato kulturno-istorijsko nasljeđe,  autentične promotivno-zabavne i kulturne manifestacije, dali su svojevrstan pečat modernom Baru i odlikuju ga destinacijom koja ima mnogo toga da pruži. Zato nam se gosti, na naše zadovoljstvo, sve više vraćaju. Turizam postaje privredna grana koja generiše velike finansijske efekte i benefite za društvo. Opština Bar je dio prostorne cjeline u kojoj se ostvaruje značajan dio ukupnog turističkog prometa Crne Gore. Takođe, pokazatelji govore da se na području naše opštine najveći profit ostvaruje od juna do septembra. Ta visoka sezonalnost jasan je pokazatelj da je ključni proizvod našeg grada, proizvod Sunca i mora. Bar u najvećoj mjeri posjećuju gosti iz okolnih država, a sve više iz Zapadne Evrope. Očekujem da će Strategija razvoja turizma identifikovati izazove pred kojima se nalazi Opština Bar, ponuditi aktivnosti i orijentisane smjernice strateškog razvoja turizma, sa ciljem unapređenja konkurentnosti destinacije, kvaliteta turističkog proizvoda i doživljaja gostiju u destinaciji, te sistemu upravljanja turizmom Opštine Bar”, kazao je Raičević.

Direktor Turističke organizacije, mr Emil Kukalj, takođe, ima velika očekivanja od tako važnog dokumenta.

“Strategija će obuhvatiti više segmenata – od analize, preko preporuka, do zaključaka kako riješiti određene izazove. Obuhvatiće, dakle i razvoj konkurentnosti, smjernice za marketing i menadžment, odnosno upravljanje destinacijom, smjernice za digitalni marketing, kao i planove za razvoj infrastrukture i implementacije strategije. Formirana je i specijalna Komisija koja će pratiti realizaciju ovog velikog posla”, kazao je Kukalj, koji je naveo da bi Strategija trebalo da bude završena za osam mjeseci.

Izrada strateškog dokumenta povjerena je referentnoj ustanovi iz Zagreba-Institutu za turizam, koji ima multidisciplinaran tim i pristup ovoj problematici.

“Turizam nema samo efekte na ekonomiju, već i ekologiju, kulturu i brojne druge sfere društva. Zato, uz ekonomiste, zapošljavamo i eksperte drugih struka kako bi sagledali ovu problematiku iz svih uglova. Jedan od prvih bitnih strateških projekata koje smo radili, upravo je zahvatao cijeli prostor Crne Gore – ‘Plan razvoja Južnog Jadrana’, koji je tada definisao područje od Splita do Ulcinja”, kazao je na prezentaciji Damir Krešić, direktor Instituta za turizam, koji ima i bogatu izdavačku djelatnost. Uz najstariji turistički časopis, čiji je prvi broj izašao 1952. godine, publikovali su niz stručnih knjiga iz ove oblasti.

U razvoju turizma i povećanju konkurentnosti destinacije, čulo se još, između ostalog na uvodnoj prezentaciji Strategije, neophodna je saradnja privatnog i javnog sektora, što je potvrđeno i danas, prisustvom u velikom broju, predstavnika institucija, ali i privatnih turističkih privrednika.

O ciljevima, metodologiji, polazištu Strategije, kao i konačnoj fazi rada, govorio je Ivo Kunts, rukovodilac projekta.

Share.

Comments are closed.