Veća prelaznost u gimnaziji na tromjesečju

U Gimnaziji “Niko Rolović” završen je prvi klasifikacioni period i učenici su dobili zaključne ocjene.

“Iako je bilo povećano odsustvo učenika zbog zdravstvenih problema ili samoizolacije, ipak smo uspjeli da oko 98 odsto đaka bude ocijenjeno iz svih nastavnih predmeta. Ocjenjivanje učenika je i u uobičajenim okolnostima kompleksan posao, pa su kada se svode zaključne ocjene i učenici i profesori pod dodatnim pritiskom, a to je posebno izraženo sada, kada ništa nije uobičajeno. I uopšte, nije lako naći pravu mjeru, jer sa jedne strane treba imati u vidu da učenici od marta nijesu imali normalnu nastavu, da je sve poremećeno, a sa druge strane činjenica je da je za učenike dobro da imaju obaveze, da uče i razvijaju se, da im je vrijeme osmišljeno. I prava je umjetnost naći mjeru u svemu tome. Na osnovu analize onoga što smo do sada uradili, moglo bi se reći da uspijevamo. U komunikaciji sa učenicima i profesorima vidimo da dosta profesora uspijeva da stavi u fokus ključne sadržaje (što bi trebalo da bude polazna osnova i u regularnim uslovima), da ih redukuju na razumnu mjeru i da kriterijume ocjenjivanja prilagođavaju uslovima u kojima se radi. To se vidi i kroz podatak da nam je procenat prelaznosti nešto viši nego u istom periodu prethodnih godina. Ali, i pored toga, i dalje ćemo insistirati da se zahtjevi koji se postavljaju učenicima prilagode trenutku u kome živimo”, kazala nam je Slavica Vujović, pedagoškinja u Barskoj gimnaziji.

U gimnaziji su, što se tiče organizacije rada i realizacije nastave, sada imali više vremena i načina da se bolje pripreme nego proljetos, kada su se svi snalazili kako su znali i umjeli, pa je bilo prilično haotično. Na sreću, to je bilo pri  kraju nastavne godine.

“Sada cijela škola koristi Tims platformu za onlajn nastavu, a ovaj vid nastave, kao i konsultacije u školi,  odvijaju se prema ustaljenom rasporedu. Taj ustaljeni ritam je važan i za učenike i za nastvnike, a nije nimalo lako bilo uskladiti nastavu koja se realizuje u školi za prvi razred, onlajn nastavu za drugi, treći i četvrti razred, kao i petnaestodnevne konsultacije za ove razrede. Svakako da se onlajn nastava, i pored brojnih mogućnosti, pa i prednosti u određenim segmentima, ne može porediti sa nastavom ‘uživo’, ali sada je bespredmetno voditi rasprave o tome šta je bolje, jer nema idealnog rješenja kada se cijeli svijet našao u ogromnom problemu. Možda je moglo da se nađe i neko bolje rješenje u kreiranju modela za drugi, treći i četvrti razred, ali ono što je najvažnije jeste da, za sada, u školi nismo imali širenje virusa, i škola je, uz sve preventivne mjere koje koristimo, i dalje bezbjedno mjesto za boravak učenika i zaposlenih”, ističe pedagoškinja Vujović.

U gimnaziji čvrsto vjeruju da se i kroz ovaj model nastave, koliko god mana ima, može postići dosta toga ukoliko su svi stvarno posvećeni.

“Važno je da pritom ni u jednom trenutku ne zaboravimo da je sada najvažnije sačuvati zdravlje”, zaključuje Slavica Vujović.

Share.

Comments are closed.