Veselin Magovčević: Policija će biti isključivo u službi građana (1)

Načelnik Centra bezbjednosti Bar Veselin Magovčević procjenjuje da je Bar bezbjedan grad za život. Stopa kriminaliteta i broj teških krivičnih djela posljednjih godina bilježi pad u odnosu na 90-te, koje su karakterisala turbulentna dešavanja. U intervjuu za Radio Bar i Bar Info čelni čovjek policije u Baru ističe da će pripadnici ove službe nastaviti predano da rade na dodatnom poboljšanju bezbjednosne situacije, govori i o materijalno- tehničkim kapacitetima kojima služba raspolaže i unapređenju rada, kao i o nužnosti podizanju nivoa povjerenja građana u policiju. Danas prenosimo prvi dio intervjua koji je vodila Vjera Knežević Vučićević.

BAR INFO: Je li Bar siguran grad? Od 90-tih je bio prepoznat kao najmanje bezbjedno mjesto za život u Crnoj Gori. Možemo li ustvrditi da se stanje promijenilo na bolje i nakon dužeg vremenskog perioda govoriti o značajnijem stepenu smanjenja teških krivičnih djela u Baru?

MAGOVČEVIĆ: Iako su Crna Gora kao državu zaobišla ratna dešavanja, nije ostala imuna na priliv izbjeglica, kao ni na politička i ostala previranja koja su se nerijektko “prelivala” i na našu teritoriju. Osim toga Crna Gora je imala i unutrašnje podjele… Sve je to uslovilo da pojedinci, a kasnije i organizovane grupe počnu da se bave nezakonitim aktivnostima. Od tada datiraju začeci formiranja organizovanih kriminalnih grupa. Što se tiče trenutne bezbjednosne situacije u Baru, ona je stabilna. To pokazuju statistički podaci vezano za teška krivična djela. Nadam se da će takav trend ostati i u narednom periodu.

BAR INFO: Koliko je nerasvijetljenih ubistava?

MAGOVČEVIĆ: Od 2010. godine na teritoriji opštine Bar sa pripadajućim odjeljenjem bezbjednosti Ulcinj, desilo se 25 krivičnih djela ubistvo. Neriješeno ih je sedam. U 2017. godini nije bilo ubistava, u 2018. je bilo jedno (još uvijek nerasvijetljeno), a ove godine za sada se nije dogodilo nijedno ubistvo.

BAR INFO: Kada se u smislu kriminalnih radnji pomene Bar, odmah počinje prebrojavanje klanova… Građani su, iako pozitivnih pomaka ima, još uvijek pod stresom da tokom ispijanja pića u nekom od lokala, ne budu “kolateralna šteta” prilikom razmjene metaka… Kolika je realna opasnost?

MAGOVČEVIĆ: Kao profesionalac koji je dugo vremena proveo u službi, a siguran sam i moje kolege iz bilo koje slične službe iz regiona i šire, može da potvrdi da termin “apsolutna bezbjednost” ne postoji. U Centru bezbjednosti Bar i službi u cjelini, preduzimamo sve mjere i aktivnosti i ulažemo ogromne napore da stanje bezbjednosti ne samo na teritoriji opštine Bar, već i u državi bude dovedeno do nivoa da se građani osjećaju sigurno. Želim da me javnost doživljava kao sugrađanina, pa potom kao načelnika. Sa porodicom sam od prije godinu i po nastanjen u Baru. Imam četvoro djece. Moja porodica posjećuje ugostiteljske i ostale objekte različite namjene. Mislim da sam ovime sve rekao- ako ja to dozvoljavam svojoj porodici da, smatrajući da je bezbjednost na potrebnom nivou, procjenjujem da bi na taj način trebalo da se osjećaju i ostali građani Bara.

BAR INFO: Koliko kriminalnih grupa djeluje u Baru?

 MAGOVČEVIĆ: Na teritoriji opštine Bar postoji jedna organizovana kriminalna grupa- to je barsko- budvanska koja je poslovima i aktivnostima usko vezana za organizovanu kriminalnu grupu “škaljarci”. Osim toga postoje pojedinačna bezbjednosno- interesantna lica koja ne bih svrstao u posebno organizovanu kriminalnu grupu, ali su oni aktivnostima vezani za organizovanu kriminalnu grupu “kavčani”. Ova lica spadaju u prioritet rada službenika Centra bezbjednosti Bar, ali i kolega na centralnom nivou.

BAR INFO: Više puta se u javnosti moglo čuti da je jedan od prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, poboljšanje materijalno- tehničkih kapaciteta i uslova u kojima rade policijski službenici, sa ciljem da se građani i turisti koji borave u Baru i Crnoj Gori osjećaju sigurno i bezbjedno. U kojim segmentima treba dodatno raditi za bolje rezultate i učinak na tom polju?

MAGOVČEVIĆ: Menadžment Uprave policije na čelu sa direktorom Veselinom Veljovićem, prepoznao je sve nedostatke i ograničavajuće faktore koji utiču na efikasnost u radu službe i postizanje boljih rezultata. S tim u vezi sprovedena je reogranizacija i sistematizacija službe koja je već u kratkom periodu (od maja kada je stupila na snagu) dala dobre rezultate, pa su nekoliko teških krivičnih djela koja su se desila na teritoriji Crne Gore u vrlo kratkom periodu riješena, počinioci pronađeni i procesuirani. Kao problem smo prepoznali i nedostatak i nepopunjenost službeničkih mjesta, što je posebno izraženo u primorskim opštinama. Popunjavanjem tih mjesta policijski aparat učinićemo još efikasnijim. S tim u vezi realizovan je policijski kurs u Danilovgradu, gdje je značajan broj polaznika uspešno završio obuku. Vodimo računa i o materijalno- tehničkoj opremljenosti. Na nivou kolegijuma direktora UP odlučeno je da se pažnja posveti promovisanju i prijemu perspektivnih kadrova, unapređenju starješina i razvijanju njihovih sposobnosti u odnosu na afinitete koje imaju, kao i doškolovavanje službenika. Policija u Crnoj Gori raspolaže istom ili sličnom opremom koja se koristi u zemljama regiona, a i šire. Ne smijemo dozvoliti da ostanemo na istom nivou, posebno jer se kriminal novim metodama i načinima rada iz dana u dan usavršava. Policija u Crnoj Gori raspolaže istom ili sličnom opremom koja se koristi u zemljama regiona, a i šire.

BAR INFO: Policija štiti građane i insistira na primjeni zakona. Na koji način podići nivo integriteta i sigurnosti policijskih službenika?

MAGOVČEVIĆ: Integritet policijskih službenika zavisi od materijalno-tehničkih uslova u kojima rade. Ne manje bitan faktor su i uslovi u kojima žive. Zadovoljan službenik, onaj koji je obezbijedio udoban život, može da pruži puno više službi od onog koji mora sa razmišlja o problemima koje možda ima u privatnom životu. Uprava policije godinama nastoji da riješi stambenu problematiku zaposlenih. Nakon razgovora sa predsjednikom opštine Bar Dušanom Raičevićem, nadam se da će i u Baru uskoro otpočeti izgradnja stambenog objekta za službenike policije. Primanja u kontinuitetu bilježe rast. Što se sigurnosti policijskih službenika tiče, ona se cijeni brojem napada na njih, pri čemu je nebitno da li su se oni desili tokom radnog angažovanja ili slobodnog vremena. Oni nijesu rijetki. Možda su nekada medijski manje propraćeni nego napadi u nekim drugim slučajevima… Tada kao policajac, osjetim razliku u prikazivanju tih dešavanja crnogorskoj javnosti. Prema licima koji na bilo kom nivou napadnu policijskog službenika, moje lično mišljenje je da, bez namjere da se miješam u rad tužilaštva i sudskih organa, zakonske odredbe treba rigorozno sprovoditi, bez uzimanja u obzir olakšavajućih okolnosti.

BAR INFO: Svaki rukovodilac unosi novine u posao. Na šta ste Vi stavili fokus na početku mandata?

MAGOVČEVIĆ: Uzimajući u obzir da sam na ovoj poziciji nepunih četiri mjeseca, ali i da sam na nju došao pred početak ljetnje turističke sezone, u ovom periodu sam se najviše potrudio da sagledam kako funkcioniše svaki segment službe koji je meni podređen, kako na teritoriji opštine Bar, tako i Ulcinja. U mirnijem periodu koji je pred nama, saradnicima ću saopštiti moju viziju o kadrovskim rješenjima i postavkama u okviru CB Bar, ali i kako vidim buduću realizaciju radnih aktivnosti u odnosu na izmjene koje je potrebno primijeniti sa ciljem poboljšanja efikasnosti sistema. Pratim rad službenika i sugestije dajem u otvorenom razgovoru. Spreman sam da uvažim i drugačija mišljenja ako sam u procjeni nešto previdio ili pogriješio. Najvažniji su rezultati, jer isključivo na osnovu njih javnost stvara sliku o radu i učinku policije. Fokus će mi u narednom periodu biti, da iskoristim termin iz ratnih filmova- “bespoštedna” borba protiv organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica, kako bi toj pošasti stali na put. U službi smo po tom pitanju jedinstveni. Akcenat u mom budućem radu, s obzirom da sam porodičan čovjek, a znam da je dosta roditelja i u Baru i u Crnoj Gori zabrinuto zbog ulične prodaje narkotika, biće i borba protiv svih koji truju našu djecu i omladinu, praveći od njih zavisnike. Kada postoji problem u porodici, u problemu je društvo u cjelini.

BAR INFO: Sa kojim službama sarađujete?

MAGOVČEVIĆ: U sistemu bezbjednosti na državnom nivou, osim Uprave policije funkcioniše i Agencija za nacionalnu bezbjednost i Vojska Crne Gore. Imamo odličnu saradnju i svakodnevno smo u kontaktu. Korelacija sa ostalim službama posebno je izražena tokom ljetnje turističke sezone, kada pružamo sijaset asistencija inspekcijskim službama na lokalnom i državnom nivou. Zadovoljan sam i saradnjom sa Komunalnom policijom.

BAR INFO: Koja dešavanja su obilježila sezonu u Baru?

MAGOVČEVIĆ: Turistička sezona je prošla mirno, stanje javnog reda i mira je u kontinuitetu bilo stabilno, nije bilo posebnih dešavanja koja su u većem obimu uznemirila javnost. I nakon sezone nastavićemo sa aktivnostima koje karakterišu sezonu, jer, svjedoci smo, iako manjeg obima, priliv gostiju je evidentan. Uskoro počinju radničke igre zemalja regiona… Uobičajeno, zabilježili smo krađe na plažama, kada nepažljivim kupačima lopovi otuđuju telefone, novčanike, torbe, dokumenta… Dva krivična djela su privukla pažnju javnosti ove sezone- razbojništvo koje se desilo u jednom trgovinskom objektu, gdje je lice (kasnije se utvrdilo, radnik te firme) izvršilo oružanu pljačku tokom koje je otuđilo 18.641 euro. Ubrzo je osumnjičeni pronađen i optužen za krađu i nedozvoljeno držanje oružja i nedozvoljenih materija. Novac je pronađen i vraćen. Drugi slučaj se desio u ugostiteljskom objektu “Savoia” 20. avgusta, kada smo dobili informaciju od strane građana da je u taj objekat ušlo maskirano lice sa jednom vrstom naoružanja. Brzo smo došli do informacije kojim vozilom su se lice ili lica udaljila. Vozilo smo nakon relativno kratke potrage pronašli u mjestu Karuč na Sutormanu. Brzom reakcijom policijskih službenika osujećeno je uništenje vozila, što nam je omogućilo da nastavimo rad na identifikaciji lica koja su se u njemu nalazila. Izviđajni postupak je u toku. Djelo još nije kvalifikovano, čeka se finalizovanje dokaza, nakon čega će se izjasniti tužilac.

NASTAVAK SJUTRA.

Share.

Comments are closed.