VIDEO: Akcija čišćenja plaže u Baru

Opština Bar započela je još povodom Dana planete Zemlje – 22. 04 – kampanju “Naš Bar – čist grad”. Kao pozitivan korak ka uređenju i očuvanju životne sredine prepoznala je i podržala grčka kompanija    “Energean” koja se bavi problematikom održivog razvoja i, zajedno sa lokalnom upravom i drugim partnerima, u cilju obilježavanja 5. juna – Dana životne sredine, inicirala čišćenje gradskih plaža i akvatorijuma barske Marine. Učesnicima se pridružio i predsjednik Opštine Dušan Raičević.

Akcija najavljena za 5. jun, povodom Dana životne sredine, zbog loših vremenskih uslova održana je dva dana poslije. Uz Opštinu Bar, kompaniju “Energean”, AD Marina, Ekološki pokret “Ozon”, Ronilački klub “Južno more” i “Komunalne djelatnosti”, učestvovali su i učenici barskih škola, grupe i pojedinci koji prepoznaju značaj razvijanja ekološke svijesti.

“Na inicijativu kompanije ‘Energean’ Opština Bar se priključila aktivnostima povodom obilježavanja Dana životne sredine, koje su i dio naše kampanje ‘Naš Bar – čist grad’. Želimo da kod mladih promovišemo važnost razvijanja svijesti o zdravoj  životnoj sredini i na koji način možemo svakodnevno, malom pažnjom i postupcima, doprinijeti njenom očuvanju i unaprjeđenju. Veliko mi je zadovoljstvo što su se našem pozivu odazvali učenici osnovnih škola ‘Blažo Jokov Orlandić’ i ‘Anto Đedović’, kao i volonteri Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole. Zadovoljni smo kako su djeca prihvatila akciju, evidentno je da se sa njima kontinuirano radi, jer su svjesni značaja održanja zdrave i čiste okoline i učestvovali u akciji sa ushićenjem, posebnim elanom i entuzijazmom. Divno je raditi sa najmlađima, a ovo je prilika da i široj javnosti skrenemo pažnju na ovu problematiku i poručimo koliko je bitno da se svi njome bavimo. Odgovornost za zdravu životnu sredinu je na svima i odavde upućujemo apel i na neko buduće udruženo djelovanje”, kazala je potpredsjednica Opštine Bar mr Tanja Spičanović, koja je navela da su učenici prije početka čišćenja plaža prisustvovali veoma zanimljivoj radionici koju su održali stručnjaci iz Ekološkog pokreta “Ozon”.

Zbog čega je kompanija “Energean” podržala kampanju Opštine Bar “Naš Bar-čist grad”, objasnio je generalni direktor ove grčke firme u Crnoj Gori Petar Đurović.

“Mi smo prepoznali ovu kampanju kao aktivnost koja dijeli sa nama iste ciljeve, jer sve što mi radimo bazirano je na principima održivog razvoja. Izuzetno smo zadovoljni učinkom, naročito našim malim drugarima koji su u velikom broju podržali akciju, ali i volonterima i građanima Bara”, kazao je Đurović, koji je izrazio nadu da je ovo samo jedna od aktivnosti koje će uslijediti u kontekstu očuvanja životne sredine i jačanja ekološke svijesti.

Za učenike barskih škola kampanja Opštine Bar bila je podsticajna da uzmu učešća u sređivanju plaža uoči glavne turističke sezone, a kako su kazali, lijepo su se zabavili i družili. Pridružio im se i predsjednik Opštine Dušan Raičević.

“Danas smo sakupljali smeće i družili se. Ova akcija za mene znači mnogo, jer uz pomoć svih učesnika i organizatora, čistimo okolinu da bi imali zdravu životnu sredinu”, kazala je Andrea Janković, učenica OŠ “Blažo Jokov Orlandić”. I za Bogdana Boškovića, iz iste škole, bilo je veoma zabavno učestvovati u ovoj akciji. “Prikupljali smo veliki broj čepova od flaša kako bi pomogli djeci sa smetnjama u razvoju, ali i sve ostale otpatke na našim plažama. Odlično smo se proveli”, istakao je Bošković, dok je njihov stariji kolega, Vasilije Novaković, učenik Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, iz koje je u akciji učestvovalo desetak volontera, naglasio da se pridružio kamanji sa željom da pomogne svom gradu da bude čist.

“Redovno učestvujem u ovakvim i sličnim akcijama, a mislim da sam se ovoga puta potrudio još više nego ranije”, kazao je Novaković.

“Na poziv kompanije ‘Energean’, u saradnji sa Opštinom i Marinom Bar, rado smo se odazvali da održimo edukativnu radionicu za djecu u okviru obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine na temu ‘Zagađenje vazduha’, koja je i osnovna tematika ovogodišnje kampanje”, kazao je Savo Milojević, iz Ekološkog pokreta “Ozon”, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da djeca dosta znaju o procesu reciklaže, sakupljanja otpada i različitim oblicima zagađenja.

“Takođe, primijetio sam da im je bilo veoma drago da učestvuju u akciji. Oni su mali, ali vrijedni radnici. Najvažnije je da njima prenesemo ekološke poruke, jer je to garant za zdraviju i bolju budućnost naše životne sredine u budućnosti”, naglasio je Milojević.

Dok su aktivisti čistili plaže, ronioci kluba “Južno more” prikupljali su podvodni otpad u akvatorijumu barske marine. Centralno okupljanje svih učesnika, uz sumiranje rezultata i medijsku prezentaciju urađenog, upriličeno je u prostorijama AD “Marina” Bar.

Share.

Comments are closed.