VIDEO: Barani, a naročito mladi, oduševljeni prezentacijom opreme Vojske CG na Šetalištu

Predstavnici Vojske Crne Gore i Ministarstva odbrane danas su na Šetalištu kralja Nikole zainteresovanim građanima predstavili najsavremenije naoružanje i opremu koju koriste, ali i vojnički poziv i mogućnosti za rad i školovanje u Vojsci Crne Gore.

Ova manifestacija okupila je veliki broj Barana, a najveće interesovanje vladalo je među osnovcima, koji su sa izuzetnom pažnjom pratili prezentacije. Sugrađani su bili u prilici da se upoznaju sa vojnom policijom, Prvim pješadijskim bataljonom, stručnjacima za eksploziv, specijalnim snagama, pripadnicima vojno-medicinskog centra, mornarima i vazduhoplovcima.

Poručnik Filip Rakonjac, oficir za odnose sa javnošću Vojske Crne Gore, nije krio zadovoljstvo što je za događajem vladalo veliko interesovanje.

“Cilj manifestacije je da približimo vojni poziv i prilike koje Vojska  karijerno pruža mladima, ali i ostalim zainteresovanim građanima Crne Gore. Ideja je da obiđemo osam crnogorskih opština. Zaista sam srećan kada vidim koliko mladih je zainteresovano da se upozna sa našim pripadnicima i vidi opremu, naoružanje i sredstva kojima raspolažemo”,  kazao je poručnik.

Savremena je i brojna oprema kojom raspolaže i koristi je u svakodnevnim zadacima Vojska Crne Gore.

“Ovdje su najnovija sredstva za deminiranje, robote, dronove, termovizije i svu ostalu naprednu tehniku. Posebno zanimljivo jeste što zainteresovani mogu da vide vozila koje koristimo, među kojima je najsavremenije JLTV kompanije ‘OshKosh’. Nažalost, vremenske prilike nisu dozvolile da sleti i helikopter, ali svakako, mogu da pričaju i sa našim vazduhoplovcima i kapacitetima helikopterske eskadrile Vojske Crne Gore”, objasnio je Rakonjac.

Posebno mjesto na nesvakidašnjoj prezentaciji zauzimao je štand posvećen mladima koji žele da se više informišu o radu u Vojsci Crne Gore.

“Ovog mjeseca biće raspisan konkurs za nove vojnike po ugovoru, kao i za one koji možda razmišljaju da se obrazuju na vojnim akademijama, jer mi naše ljude školujemo na najprestuižnijim svjetskim akademijama. Ovo je zaista jedna vrlo posebna prilika da se o trošku Ministarstva odbrane školujete u inostranstvu, steknete vrlo unikatne vještine i znanja i potom ih primjenjujete u svojoj zemlji”, istakao je Rakonjac, precizirajući kakve vještine je potrebno da ima jedan vojnik.

“Mislim da je tu presudna mentalna snaga. Svakako i fizička, ali ona će doći kroz konstantne treninge. Trebaju nam samopouzdani, hrabri, disciplinovani ljudi, oni koji znaju šta žele i koji se ne boje izazova i avantura. Mislim da je to najbolje sumiranje kakav psihološki profil mi tražimo”, detaljan je naš sagovornik.

Vojska Crne Gore broji oko 2000 ljudi, od čega, trenutno, 15,7% žena.

“Jako smo ponosni što taj procenat konstantno raste i što je sve veće interesovanje djevojaka za službu u vojsci, čime rušimo stereotipe da je vojska tradicionalno muški posao”, zadovoljan je Rakonjac.

Ovaj događaj veoma je zainteresovao i učenice IX razreda OŠ “Srbija”, Ehelu Perazić i Aleksandru Pepđonović.

“Ova manifestacija je vrlo edukativnog sadržaja i veoma je lijepo što su se pripadnici VCG dosjetili da nam predstave ovako nešto. Mislim da su upravo na ovaj način veliki broj omladine zainteresovali za vojnički poziv. Privukla me je prezentacija i mislim da bi ovakve stvari trebale češće da se prezentuju mladima”, kazala je Ehela.

Pažnju obje djevojčice naročito je okupirao kamion za pružanje medicinske pomoći.

“Sve je bilo veoma lijepo, ali je meni je najinteresantniji kamion prve pomoći. Saznala sam da zapravo oni spašavaju veliki broj ljudi”, navela je Aleksandra.

Učenika IX razreda OŠ “Jugoslavija” Filipa Smolovića najviše su interesovala vozila i naoružanje.

“Još uvijek ne znam da li bih pristupio vojsci, razmišljam u tom pravcu, alismatram da je za to još rano. Ovaj poziv bih odabrao prvenstveno zbog vozila i oružja i zbog toga kako su vojnici obučeni i spremni, kao i zbog njihovog fizičkog izgleda”, iskren je Filip.

Nakon Bara, Vojska i Ministarstvo odbrane predstaviće se i posjetiocima u Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Podgorici, Cetinju i Tuzima.

Share.

Comments are closed.