VIDEO: Barani se pridržavaju preporuka, nadležni preduzimaju sve mjere da spriječe širenje virusa

U Baru, građani poštuju preporuke Nacionalnog koordinacionog tima i Instituta za javno zdravlje. Izlaze samo u prodavnicu ili apoteku.

Pod nadzorom Epidemiološke službe Doma zdravlja je 400 stanovnika našeg grada i Ulcinja, kao i 106 crnogorskih državljana smještenih u karantin u Domu solidarnosti, u Sutomoru. Svi se dobro osjećaju i, za sada, nemaju respiratornih problema. Opštinski tim za zaštitu i spašavanje u stalnom je, elektronskom zasjedanju, koordinira aktivnostima svih službi i preduzima niz mjera na sprječavanju širenja koronavirusa i podrške stanovnicima.

Građani Bara, koje je danas naša ekipa zatekla na ulici, kazali su da se pridržavaju preporuka ljekara i da se ne plaše koronavirusa.

“Pridržavamo se svih mjera, moja porodica i ja. Boravimo u kući, a izlazimo samo u prodavnicu i apoteku. Koristim rukavice i masku. Ne plašim se virusa, najvažnije mi je da mladi ostanu zdravo”, kazao je 63-ogodišnji Novo, koji je na biciklu otišao samo po lijekove u najbližu apoteku.

Naša sugrađanka Meri ističe da je nužno pridržavati se propisanih pravila.

“To znači da sam stalno u kući, ne izlazim bez prijeke potrebe, a kao što vidite, nosim improvizovanu masku, napravljenu od vlažnih maramica. Ne kontaktiram ni sa kim”, kazala je Meri.

Ni Hajran, poput njegovog sugrađanina Nova, ne plaši se koronavirusa.

“Svjestan sam ozbiljnosti situacije i svojih postupaka, ponašam se u skladu sa instrukcijama, tako da se ne plašim. Higijena je pojačana, a izađem svakodnevno u laganu šetnju koja je neophodna za zdravlje organizma, uz poštovanje socijalne distance”, kazao je Hajran.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje formirao je logistički centar u zgradi Službe zaštite, gdje su distribuirane donacije u zaštitnoj opremi, najvećim dijelom Direktorata za vanredne situacije, i Uprave za pomorsku sigurnost. Sve službe stavljene su u funkciju OO Crvenog krsta, a pokrenuta je i kampanja “Čuvaj sebe, čuvaj mene”.

“Planiramo da sve, sa čime Opština Bar raspolaže, i što će stići kao donacija, evidentiramo u logističkom centru i ravnomjerno raspoređujemo. Sa nivoa lokalne uprave i svih ostalih službi, stavili smo se na raspolaganje OO Crvenog krsta. Veoma veliki broj volontera se prijavljuje iz dana u dan i redovno distribuiramo, našim starim i nemoćnim sugrađanima, namirnice i lijekove. Pokrenuli smo i kampanju ‘Čuvaj sebe, čuvaj mene’, kako bismo još jednom upozorili građane da čuvaju i svoje, i zdravlje drugih. Poruke, sa vizuelnom aplikacijom, postavljene su na blibordima Opštine i Turističke organizacije, širom grada”, kazao je danas za medije, sumirajući rezultate rada prethodnih dana, predsjednik Opštine i Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, Dušan Raičević.

Prvi oboljeli Baranin se, po riječima dr Miroslava Stanišljevića, pomoćnika direktora Doma zdravlja, osjeća dobro i kod njega je zabilježena znatna regresija bolesti. Dobro i zdravo su svi članovi njegove porodice, kao i lica sa kojima je bio u kontaktu.

“Mjere sanitarno-zdravstvenog nadzora nad njima su završene, ali oni i sada, kao i svi ostali građani, moraju da se pridržavaju preporučenih mjera i da budu u kućnoj izolaciji”, istakao je dr Stanišljević.

Doktori barskog Doma zdravlja, redovno obilaze i smještene u karantin, u Domu solidarnosti, u Sutomoru.

“Sva lica u karantinu su dobro i nemaju nikakvih respiratornih problema. Danas su nam dali spisak terapije koja je potrebna za dvoje hroničnih bolesnika i ona će im biti na vrijeme i u dovoljnoj količini dostavljena”, kazao je dr Stanišljević, koji je podsjetio da je, od pojave koronavirusa kod nas, napravljena reorganizacija rada u barskom Domu zdravlja. Pacijentima su na raspolaganju samo dva ulaza-jedan na pedijatrijsko odjeljenje i drugi za odrasle, sa drugim oboljenjima.

“Za sumnjive ili vjerovatno sumnjive, po algoritmu, formirali smo izolacionu sobu, koja nema komunikaciju sa ostatkom zgrade Doma zdravlja. U njoj, najprije, izabrani doktor vrši pregled, a ako je potrebno, zove epidemiologa, za dalji tretman i, eventualno, uzorkovanje”, kazao je dr Miroslav Stanišljević.

U barskom Domu zdravlja uveden je i call centar za psihosocijalnu podršku, što je, kako navodi dr Stanišljević, neophodno, ne samo pacijentima, već svim građanima. Prvenstveno, zbog dezinformacija koje dobijaju na pojedinim sajtovima i društvenim mrežama, a koje dodatno pojačavaju, inače, prisutan strah i uznemirenost.

Share.

Comments are closed.