VIDEO: Barska svadba u izvedbi FA Rumija

Na redovnom prednovogodišnjem koncertu, Folklorni ansambl “Rumija” iz Bara, izveo je muzičko-dramski i folklorni prikaz tradicionalne barske svadbe u kojoj su objedinjeni običaji podrumijskog kraja. Publika je uživala u znalački osmišljenom scenariju, autentičnim ritualima i običajima, ali i raskošnoj koreografiji, koje je pratila i adekvatno odabrana izvorna crnogorska muzika.

Autori projekta “Barska svadba”, profesori Dražen Kaljević i Mirjana Savićević na prijemčiv način poslali su poruku o potrebi očuvanja tradicije, moralnih normi i običaja, prikazavši na samom početku savremeni trenutak, a zatim i kako je to bilo u prošlosti.

“Ideja je potekla prošle godine, ali s obzirom da se radi o kompleksnom projektu, obratio sam se koleginici Mirjani Savićević, koja ima dosta iskustva u radu sa dramskim studiom. Intenzivno smo vježbali, uloženo je puno truda i rada, ali srce mi je noćas puno, jer sve su ovo uradili naši folkloraši sa našim nošnjama, a publika je na momente pomislila da smo angažovali profesionalne glumce. Veliku zahvalnost dugujem ovim mladim ljudima, ali i starijima koji su večeras pokazali ono što ‘Rumija’ zaista jeste”, kazao je nakon predstave Dražen Kaljević, rukovodilac FA “Rumija”, koji postoji od 2012. godine i broji 250 članova.

Glumcima-amaterima, članovima FA “Rumija”, pridružila se mlada, talentovana Katarina Mijović koja planira da upiše Fakultet dramskih umjetnosti. Ona je glumila mladu iz Paštrovića, a mladoženja je bio iz Crmnice.

“Upoznala sam Dražena i ovo divno folklorno društvo i odlučila da se priključim, jer gluma je moja ljubav od djetinjstva. Uložili smo puno truda, ali je bilo lijepo i poučno. Ponosna sam na ovu ulogu”, kazala je Katarina Mijović, koja je istakla : “Crna Gora je najljepša zemlja na svijetu i trebalo bi da ožive njena tradicija i običaji. To je i poruka mladima”.

Izvanredno su uloge babe, starog svata i mladinog oca, odigrali Mika Čurović i Dragan Vujačić, koji su se prvi put okušali kao glumci, ali i Miodrag Banović koji se glumom amaterski bavio u pozorištu Čeda Dragovića i KUD-u “Jedinstvo”.

“Ova predstava je bila velika odgovornost za mene, jer iako sam u ‘Rumiji’ od njenog osnivanja, ovo je prvi put bilo da izađemo iz okvira folklora i pripremimo ovakvu predstavu. Zadovoljstvo mi je bilo da ponesem ulogu tradicionalne, patrijarhalne svekrve i babe, jer imam četvoro unučadi”, kazala je Mika Čurović.

“Ideja je bila najvažnija, da u Baru, gradu gdje žive u skladnim odnosima pripadnici sve tri konfesije, od kojih svaka ima neku svoju karakterističnu umjetnost, kroz muzički segment, objedinimo običaje svih”, istakao je Miodrag Banović, a Dragan Vujačić je kazao da je za njega amaterska gluma u ovoj predstavi bila dragocjeno iskustvo i prilika da stekne velika prijateljstva. Na pitanje kako su pronalazili davno zaboravljene običaje i rituale, kratko je prokomentarisao: “Bane i ja imamo dovoljno godina, bili smo na mnogim svadbama, pamtimo dosta iz naše tradicije, ali najzaslužniji za cijelu koncepciju su profesori Dražen Kaljević i Mirjana Savićević”, naglasio je Vujačić.

Na sceni je bilo 150 “Rumijaša”, među kojima i najmlađe sekcije ovog Folklornog ansambla, u raskošnim nošnjama koje su uradili Vaid i Nevina Turusković.

Oduševljenje publike izazvao je i Marijan Cvijović, poznat sugrađanima iz Hitne službe barskog Doma zdravlja, gdje je zaposlen, koji je šarmantno odigrao ulogu sveštenika.

Predstava je poentirana na kraju sekvencom kojom je i započela. Dražen Kaljević se zahvalio na podršci Opštini Bar, Turističkoj organizaciji, kompaniji “Možura” i poslastičarnici “Helena”.

Share.

Comments are closed.