VIDEO: Barski Dom zdravlja dobio automobil za uzorkovanje hrane, a uskoro će početi sa radom i Savjetovalište za pravilnu ishranu

Barski Dom zdravlja, koji jedini u Crnoj Gori, uz Institut za javno zdravlje, posjeduje sertifikat i Sanitarnu laboratoriju za uzorkovanje hrane, dobio je, u sklopu projekta prekogranične saradnje ( Crna Gora, Hrvatska i BiH), “Zdrava ishrana kod djece predškolskog uzrasta”, automobil za uzorkovanje hrane sa rashladnom transportnom kutijom. U toku je i adaptacija prostora za Savjetovalište, u kojem će roditelji, djeca i zaposleni u vrtićima, a kasnije i svi građani, moći da dobiju stručne preporuke o njegovanju i razvijanju zdravih navika u ishrani, od najranije dobi.

Projekat prekogranične saradnje, finansiran iz fondova EU, “Zdrava ishrana kod djece predškolskog uzrasta”, započet u oktobru prošle godine, obuhvata niz aktivnosti.

“Organizovali smo edukativne radionice za roditelje, vaspitače i zaposlene u kuhinji. Potrudili smo se da sprovedemo obuku i među zdravstvenim radnicima, a planiramo i edukacije za medicinske sestre, uključujući i patronažne, jer želimo da promovišemo dojenje i na taj način dodatno podstičemo dobro zdravlje kod najmlađih. Takođe, biće pripremljen i edukativni materijal, koji će u najvećem dijelu biti namijenjen djeci, a predviđeni su i specijalizovani vodiči za roditelje i zaposlene u vrtiću o pravilima adekvatne ishrane, kako bismo pojasnili vezu između hrane i zdravlja, spriječili posljedice pogrešne ishrane i pojavu bolesti koje se prenose hranom”, kazala je na današnjoj pres konferenciji u Domu zdravlja, doc. dr Snežana Barjaktarović Labović, koja je naglasila da je pravilna ishrana kod djece osnov zdravlja.

“Ako hoćemo da unaprijedimo zdravlje našeg stanovništva, moramo krenuti od najmlađih, odnosno uključiti roditelje i vaspitače, jer samo tako možemo očekivati rezultate. Mnoge bolesti današnjice povezane su sa hranom, a mogu se preduprijediti zdravom ishranom, u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću. Teškoća na tom putu je nedostatak stručnog kadra, o čemu država mora voditi računa i omasoviti tu struku”, ističe doc.dr Labović.

Zahvaljujući upravo konsultacijama sa doc. dr Barjaktarović Labović, koja je specijalizantkinja higijene i dijetoterapije, djeca u barskim vrtićima hrane se zdravo.

“Izbacili smo friteze iz pripremanja hrane, uvedena su integralna brašna, odnosno zdrave žitarice, više vodimo računa o potencijalno prisutnim alergenima u hrani, a tim koji radi u vrtiću posvećeno vodi računa o svemu. Jedino što nedostaje jeste redovni nadzor, a naš zadatak je da kontrolišemo da li u obrocima ima nutrijenata koje nalažu preporuke ili ima odstupanja, što ne očekujem”, navela je doc.dr Snežana Barjaktarović Labović.

Projekat prekogranične saradnje, vrijedan preko pola miliona eura, od čega je Domu zdravlja pripalo oko 200.000 €, smatraju dragocjenim direktorka Javne predškolske ustanove “Vukosava Ivanović Mašanović” – Tanja Bardić, poznata barska vaspitačica koja je uspješno odnjegovala brojne generacije Barana, Rujka Jelenić, sada rukovodilac privatnog vrtića “Mala bajka” i Snežana Andrović, predstavnica vrtića “Svetionik”.

“JU ‘Vukosava Ivanović Mašanović’ ima kontinuiranu saradnju sa Domom zdravlja i veoma je važno što je ovaj projekat dobio podršku i što se realizuje u našoj opštini. Značajno je jer našu ustanovu pohađa oko 1.500 mališana, a razne alergije i prateće bolesti sve su učestalije kod sve djece, a posebno moramo voditi računa o mališanima sa posebnim obrazovnim potrebama. Zato je neophodno da imamo kontinuiranu saradnju naših nutricionista sa Domom zdravlja. Unaprijed se radujemo svemu što donosi ovaj projekat”, kazala je direktorka JPU “Vukosava Ivanović Mašanović”, Tanja Bardić.

Da su se potrudili da i u privatnom vrtiću ispoštuju pravila zdrave ishrane, potvrđuje vaspitačica Rujka Jelenić, koja je kazala da su uveli HASAP standard u ishranu djece, da svakodnevno imaju konsultacije sa dijetetičarima i nutricionistima, jer, kako je navela, zdravlje djece je najvažnije.

“Ovaj projekat je odličan jer polazi od ishrane male djece i pruža priliku roditeljima da na vrijeme dobiju upute o tako važnom segmentu za zdravlje mališana”, istakla je Jelenić.

Automobil za uzorkovanje hrane koji je dobio Dom zdravlja, jedan je od benefita projekta, koji će pomoći njegovu realizaciju. “Dom zdravlja je bogatiji za službeno vozilo koje se koristi za uzorkovanje hrane, vode i briseva, a prvenstveno je namijenjen za ispitivanje kvaliteta i zdravstvene bezbjednosti hrane, u svim registrovanim vrtićima, privatnim i državnim”, kazala je menadžerka projekta, doc dr Snežana Barjaktarović Labović, koja je najavila u septembru, i završetak rekonstrukcije Savjetovališta za zdravu ishranu, u kojem će djeca, njihovi roditelji, drugi članovi porodice i zaposleni u vrtiću, a kasnije i svi građani, moći da dobiju stručne savjete o pravilnoj i zdravoj ishrani. Slijedi i nabavka laboratorijske opreme koja će omogućiti veću i efikasniju kontrolu uzoraka hrane u barskim vrtićima.

Share.

Comments are closed.