VIDEO: Barskim vatrogascima donirana nova oprema

Barska Služba zaštite i spašavanja dobila je najsavremeniju opremu i alat za reagovanje u incidentnim situacijama,zahvaljujući čemu su vatrogasci još spremniji za efikasno djelovanje. Opština Bar je iz lokalnog budžeta u te svrhe izdvojila 70.000 eura, a barskim vatrogascima u ovoj i prošloj godini stigle su i vrijedne donacije od društveno odgovornih firmi- u 2019-te u iznosu od 20.000 eura, a u ovoj godini 10.000 eura.

Nabavka cjelokupne opreme za Službu zaštite i spašavanja planirane u ovoj godini sredstvima iz lokalnog budžeta je završena, što će omogućiti vrijednim barskim vatrogascima da efikasnije i bezbjednije djeluju u svim izazovnim situacijama.

“Nakon odobrenih sredstava, raspisan je tender i nabavka je realizovana u dvije faze- u prvoj smo obezbijedili alat, a u drugoj zaštitnu opremu za prilaz vatri, čime je opština Bar ispunila sve obaveze prema nama u ovoj godini. U ovoj tranši stiglo je 25 najsavremenijih uniformi, a u narednoj godini planiramo nabavku još 14, kako bi bili opskrbljeni svi najoperativniji vatrogasci. Takođe, nabavili smo i najsavremeniji alat, koji omogućava pristup svakom mjestu, za što do sada nijesmo bili u mogućnosti, jer smo koristili hidraulična sredstva”, kazao je komandir Službe zaštite i spašavanja Amir Muslić, koji je podsjetio da zaposleni imaju i lijepo uređen vatrogasni dom.

Milan Đurišić iz podgoričke firme “Vatro oprema”, koja je isporučilac, istakao je da se radi o najkvalitetnijoj opremi koja se mogla naći na evropskom tržištu.

“Opremu smo nabavili u Austriji, 25 šljemova u Njemačkoj, a čizme u Španiji, od najboljih evropskih proizvođača, što znači da barski vatrogasci sada mogu intervenisati u najtežim situacijama, a da pritom ne dovedu u opasnost svoje živote. Alat za izvlačenje unesrećenih u elementarnim nepogodama i drugim vanrednim situacijama, takođe je najsavremeniji i najkvalitetniji”, kazao je Đurišić.

Sve dosadašnje intervencije barskih vatrogasaca bile su uspješne, podsjetio je Amir Muslić, uključujući i poslednju u NP “Skadarsko jezero”.

“Naši vatrogasci su dobro pripremljeni, iskusni, prošle godine smo popravili i terenske kamione, što je sve rezultiralo efikasnim akcijama, a to potvrđuje činjenica da nijesmo imali niti jedan propust, te smo sve zadatke, uključujući i poslednji, kada je izbio požar u NP “Skadarsko jezero”, završili uspješno, čuvajući ljudske živote i imovinu. Sezona je bila aktivna, prvenstveno zbog nesavjesnih pojedinaca koji nijesu poštovali zabranu paljenja vatre na otvorenom”, kazao je Muslić, koji je naveo da je požar na jezeru lokalizovan uz podršku avio- helikopterske jedinice MUP-a Crne Gore i pripadnika službe Nacionalnog parka, jer je gorjela trska u močvari, pa kamioni barskih vatrogasaca nijesu mogli prići vatri.

Muslić upozorava da je i u ovom slučaju uzrok požara ljudski faktor, jer se iz godine u godinu ponavljaju slične situacije. On objašnjava da trsku, uglavnom, pale ribari, kako bi mogli lakše čunovima prići jezeru i loviti ribu.

Share.

Comments are closed.