VIDEO: Ćazim Džaferović uplatio jednogodišnju zakupninu Narodnoj kuhinji

Poznati barski iseljenik i veliki donator Ćazim Džaferović, predsjednik “Humanitarne organizacije za podršku Crnoj Gori” iz Njujorka, novim ljudskim gestom izuzetno je obradovao “Žene Bara” i korisnike njihove Narodne kuhinje. Lično je uplatio iznos jednogodišnje zakupnine za prostor ove humanitarne organizacije.

“To nam neizmjerno mnogo znači i vjerujemo da će naš i blagoslov naših korisnika, stići do Džaferovića i  njegove porodice”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Ljiljana Vujović, predsjednica NVU “Žene Bara”.

Ćazim Džaferović, koji pedeset godina živi u Njujorku, ponovo je pokazao veliko srce i plemenitost, poput isto tako plemenitih i vrijednih žena koje su osnovale prvu Narodnu kuhinju u našem gradu. Znamo ga kao jednog od najvećih donatora barskoj bolnici 2004. godine, a podržao je i izgradnju sva tri vjerska objekta, puteva i druge infrastrukture, pomagao referendumsku kampanju i učestvovao u nizu drugih humanitarnih aktivnosti, ne samo u Baru, već u cijeloj Crnoj Gori. O tome nikad nije želio mnogo da govori , već skromno ističe: “Ima li veće sreće nego nekome pomoći kada možete”.

Njegov najnoviji humani gest donio je veliku sreću velikim ženama iz NVU “Žene Bara”.

“Njegova uplata za jednogodišnji zakup prostora za Narodnu kuhinju za nas je ogromna olakšavajuća okolnost, jer svakog mjeseca smo razmišljale kako ćemo od naših članarina sakupiti dovoljno novca za ovu svrhu. Sada možemo biti mirne, a novac od članarine usmjerićemo za nabavku namirnica”, ističe Vujović, koja navodi da u ovom trenutku svakodnevno kuvaju hranu za 153 korisnika, a počeli su u novembru prošle godine sa manje od 100 obroka dnevno.

“Broj korisnika se povećavao iz dana u dan, ali smo mi, zahvaljujući dobrim ljudima, njihovim donacijama, Opštini Bar, koja je iz bužeta obezbijedila 15.000€, privrednicima i drugim, uspjeli da  opstanemo već skoro godinu. Svakodnevno se susrećemo sa ljudima i njihovim teškim i tužnim sudbinama, koji žive na rubu egzistencije, ali isto tako i sa velikim talasom dobrote koji nam daje vjetar u leđa. Tako je i sa najnovijom donacijom Džaferovića. To je za nas satisfakcija i vjera da će, zahvaljujući ovakvim ljudima, naši gladni sugrađani biti nahranjeni i da će vrata Narodne kuhinje, vrata dobročinstva, uvijek za njih biti otvorena.Takođe, vjerujem da će naš i blagoslov naših korisnika stići do njega i svih donatora i da će im se to na najbolji način vratiti, njima i njihovim porodicama”, istakla je Ljiljana Vujović, predsjednica NVU “Žene Bara”.

Vijest da je za prostorije Narodne kuhinje plaćen jednogodišnji zakup ozarila je i lica njenih korisnika, čije su živote obilježili glad, nesreća, siromaštvo.

Elma Čobić, samohrana majka dvoje djece, čiji je muž poginuo prije deset godina, ispričala nam je kakav je bio njen susret sa “Ženama Bara velikog srca” u Narodnoj kuhinji ,i kako je brzo i lako, zahvaljujući ovim vrijednim i humanim damama, pobijedila stid i sramotu.

“Čula sam da se otvorila Narodna kuhinja i pitala sam se kako se pojaviti na ovim vratima i zatražiti pomoć, iako djeci nisam imala da dam da jedu. Žene su me ovdje sačekale toplo, raširenih ruku i sa puno ljubavi, tako da je vrlo brzo nestao i moj strah i stid. Svakog korisnika, jer ja sam ovdje često i to vidim, jer ponekad dođem da im pomognem, dočekuju isto tako, iako ni njima nije lako. I one imaju svoje porodice i obaveze , a nama su mnogo i nesebično posvećene, ne samo u hrani, pomažu nam i u odjeći, obući, pa čak i kada nam treba nešto od namještaja”, kazala nam je Elma Čobić, koja sa djecom od 13 i deset godina živi od socijalne pomoći koja iznosi 140€. Do sada, kaže, gotovo ni od koga nije dobila pomoć i podršku.

“Moj sin ima zdravstvenih problema i potrebno je da stalno budem uz njega, pa nijedan poslodavac nije imao razumijevanja za to. Dobila sam jedino pomoć od produkcije koja radi emisiju ‘Dnevnica’. Poznata barska sportistkinja Majda Mehmedović radila je za mene u firmi ‘Cakan sport’, i na tome sam mnogo zahvalna”, ističe Elma Čobić.

Radmila Laličić živi od materijalnog obezbjeđenja porodice koje iznosi 70€. Od samog početka je korisnik Narodne kuhinje.

“Ove žene su za mene heroji, za svaku pohvalu i nagradu. One su poput naših majki, sestara, strini ili tetaka, jer brinu o nama na taj način. Kako bih ja preživjela sa 70€, bez njih? Svi obroci su ukusni, spremaju ih u kuhinji koju održavaju izuzetno čisto. Svaki dan dođem po obrok, ali i sjednem, porazgovaram sa njima kao sa najbližima”, ispričala nam je Radmila Laličić.

Mirsad Agović i njegova žena su nezaposleni, a imaju šestoro djece. “Žene Bara velikog srca” spasile su im živote, jer, kako naglašava Mirsad, 200€ mjesečno socijalne pomoći, nije dovoljno ni za golo preživljavanje. “Ne znam kako bi živjeli bez njih. Neizmjerno smo zahvalni ženama iz Narodne kuhinje. Više ne brinemo ni za hranu, odjeću, a pomogle su nam i kada nam je zatrebalo nešto od namještaja i kućnih aparata”, ispričao je i Mirsad Agović.

Zahvaljujući Ćazimu Džaferoviću, Narodna kuhinja narednu godinu može nesmetano da radi u svom prostoru u centru grada, čiji je vlasnik, Rešad Hamzić, u dogovoru sa Džaferovićem, smanjio zakupninu za 30€, koje će biti upotrijebljene za nabavku namirnica, čime se i on pridružio gestu velikog donatora.

Ono što je Narodnoj kuhinji sada najpotrebnije jeste veliki kazan u kojem bi mogle da kuvaju obroke za preko 150 korisnika, što bi značajno olakšalo svakodnevno spremanje ogromnih količina hrane. Nadaju se da će im i u tome pomoći ljudi velikog i dobrog srca, poput Ćazima Džaferovića.

Podsjećamo, žiro račun NVU “Žene Bara” u Lovćen banci je: 565-3443-40.

Share.

Comments are closed.